“Die Zeit nunmehr vorhanden ist, Weihnachtliche Vokalmusik in bedrängter Zeit” door de Schola Heidelberg o.l.v. Walter Nußbaum, op het label Christophorus. 

Schola Heidelberg heeft de beste zangers van de regio verzameld om koorwerken voor Advent en Kerstmis uit de Renaissance op te nemen. De filosoof Enno Rudolph heeft daarbij teksten geschreven over de tijd van de crisis waarin deze koorbewegingen werden geschreven.Op de cd staan koraalbewerkingen van Schein, Lassus, Oliander, Hassler, Othmayr, Eccard en Praetorius, en motetten van Lassus, Eccard, Raselius en Handl (Jacobus Gallus). Deze composities worden afgewisseld met 10 teksten van Enno Rudolph, gelezen door Bodo Primus.De Duitse filosoof en universiteitsprofessor, Enno Rudolph (°1945) (foto) uit Oldenburg, de stad van Herbart en Karl Jaspers, in het noorden van de Duitse deelstaat Nedersaksen, was hoogleraar filosofie en hoofd van het instituut voor culturele studies aan de Universiteit van Luzern. Na zijn studie filosofie en evangelische theologie in Münster en Heidelberg, promoveerde hij in 1974 op een proefschrift over Kant en in 1983 met een werk over Aristoteles. Vanaf 1990 was hij adjunct-professor godsdienstfilosofie aan de Universiteit van Heidelberg. Zijn voornaamste onderzoekterreinen zijn de cultuurfilosofie (Cassirer-en Machiavelli onderzoek), de geschiedenis van de antieke wereld, de filosofie van de Renaissance en de filosofie van de 20ste eeuw. De acteur, hoorspelspreker en literair voordrager, Bodo Primus (° 1938) uit Berlijn, studeerde toneel aan de Folkwang Universiteit in Essen. Van 2004 tot 2008 was hij docent spraaktraining en rolontwerp aan de Robert Schumann Musikhochschule in Düsseldorf.

“In de muziek van verschillende tijdperken, vooral in de toonzetting van teksten die de respectievelijke tijdgeest weerspiegelden, uitte zich steeds de bezorgdheid over botsingen tussen geluk en ongeluk, hoop en wanhoop, leven en dood. Dit gold vooral voor de koralen uit de eerste decennia van de post-reformatieperiode. Ze weerspiegelden de onrust en de kloof die de christelijke volkeren, vooral ten noorden van de Alpen, op confessioneel gebied verdeelde en confrontaties veroorzaakten tussen vriend en vijand, oorlog en vrede, lijden en vreugde. Ze verklankten deels de vijandschap tussen Reformatie en Contrareformatie, tussen de twee verschillende vormen van religieus fanatisme en de politieke gevolgen daarvan. De geest van de reformatie kwam in dit conflict als overwinnaar naar voren maar achter deze confrontaties speelde het gigantisch conflict van de tijdperken zich af.De moderne tijd keerde zich tegen de middeleeuwen en de reformatie kwam tussen de fronten. De cd wil voorkomen dat de koralen of de liederen over de twee onderwerpen Corona en Kerstmis, worden gesplitst. De geselecteerde kerstliederen vertegenwoordigen de beschreven conflicten net zo formeel als de niet-kerstliederen. Deze bevinding dekt echter niet het contrast tussen Corona als signaal en voorbeeld van rampspoed enerzijds en Kerstmis als het grote symbool van verlossing anderzijds. De verwijzingen van de liederen en koralen naar het spiritueel leven van die tijd, maken hun betekenis voor de kerstcorona-periode duidelijk en slaan zo een brug tussen toen en nu.” (Enno Rudolph). Een deel van de opbrengst van deze cd wordt gedoneerd aan het muzikantenhulpfonds in Corona-tijden van KlangForum Heidelberg.De Schola Heidelberg, een internationaal solistenensemble voor nieuwe vocale muziek, gevestigd in Heidelberg, ontstond in 1992 uit de Schola van de Johanneskirche in Heidelberg-Neuenheim. Het behoort sindsdien, samen met het instrumentaal ensemble aisthesis, tot KlangForum Heidelberg. Onder leiding van Walter Nussbaum, zijn tot 16 zangers internationaal actief op het gebied van nieuwe muziek en de connecties met oude muziek. De bijzondere interpretatiecultuur van het ensemble vloeit voort uit de gedifferentieerde toe-eigening van een grote verscheidenheid aan stijlen en vocale technieken tot microtonale intonatie, stem- en ademgeluiden, en de onderlinge relatie tussen werken uit de 16de – en 17de  eeuw en die van de 20ste – en 21ste  eeuw. De leden zijn de sopraan, Dorothea Jacob, de altus, Franz Vitzthum, de contratenor, Terry Wey, de tenor Sebastian Hübner, en de bas, Matthias Horn.
Walter Nußbaum (foto) studeerde kerkmuziek en directie. Tot 1992 was hij voorzanger aan de Johanneskirche-kerk in Heidelberg, en doceerde vervolgens tot 2015, koor- en orkestdirectie aan de Universiteit voor Muziek, Drama en Media van Hannover. In 1992 richtte hij de Schola Heidelberg en het ensemble aisthesis op. Zijn muzikale voorkeuren reiken van vroege vocale muziek tot vocale en instrumentale werken van hedendaagse componisten. Hij werkte nauw samen met componisten als Heinz Holliger, Helmut Lachenmann, Bernhard Lang, Caspar Johannes Walter, Hans Zender, Johannes Kalitzke, Carola Bauckholt, Rebecca Saunders, Georg Friedrich Haas, Peter Eötvös en Salvatore, Sciarrino en ontdekte het compositorisch oeuvre van René Leibowitz. Naast de talrijke wereldpremières heeft Walter Nußbaum zich toegelegd op verschillende muziektheaterproducties (Bregenzer Festspiele, Nationaltheater Mannheim) en samenwerkingen, waaronder uitvoeringen van Nono’s “Prometeo” op de Salzburger Festspiele Als dirigent was hij te zien op internationale festivals zoals de Biënnale van Venetië, Luzern Festival, Salzburg Biennale, Steirischer Herbst, Milano Musica, Musica viva Munich, Ultraschall Berlin, Wittener Tage für neue Kammermusik, Schwetzinger Festspiele, Tongyeong Festival en vele anderen. Walter Nußbaum heeft talloze onderscheidingen en topbeoordelingen ontvangen voor zijn cd’s, waaronder een Diapason d’or en een Choc du Monde de la Musique.Tracklist:

Eccard: Ich steh an deiner Krippen hier; Übers Gebirg Maria geht

Handl: Antiphona “Mirabile mysterium”

Hassler: Dixit Maria

Isaac: Puer natus estLassus: Betrübet sehr; Dixit insipiens; Domine, quid multiplicati; Domini est terra; Salvum me fac, Deus

Praetorius: Es ist ein Ros entsprungen; Wie schön leuchtet der Morgenstern

Raselius: Wahrlich, ich sage euch

Schein: Die Zeit nunmehr vorhanden ist

Vom Himmel hoch, da komm ich her; Dies est laetitiae / Der Tag, der ist so freudenreichDie Zeit nunmehr vorhanden ist Weihnachtliche Vokalmusik in bedrängter Zeit Schola Heidelberg Walter Nußbaum cd Christophorus 77451