Piano Duo Scholtes & Janssens, subtiele Mozart, Schubert en Bach/Kurtág, op het label Challenge Classics.

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens worden vandaag de dag erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’. Zij traden op in 5 continenten en wonnen de afgelopen jaren diverse internationale prijzen, waaronder de Vriendenkrans van het Concertgebouw en Radio4 Talent van het Jaar Award. Mozart componeerde zijn enige Sonate voor twee piano’s in D K. 448 in november 1781 in Wenen toen hij 25 jaar oud was. De sonate is geschreven voor een uitvoering die Mozart zou geven met de pianiste, Josephine von Aurnhammer (1758-1820), een Oostenrijkse componiste, muziekpedagoge en pianiste. Zij was een leerlinge van Mozart en vanaf 1785, concerteerde zij regelmatig in het Burgtheater, het Kärntnertortheater en andere concertgebouwen in Wenen. Mozart droeg ook zijn zes Sonates voor viool en piano K. 296 aan haar op.Schuberts Fantasie voor vierhandig klavier in fa klein uit 1828, opgedragen aan Caroline Esterhazy (foto), vertegenwoordigt, hoewel terecht beroemd, slechts een klein deel van zijn muziek voor vierhandig piano. Het is daarentegen een buitengewoon werk, dat het toenemend belang van dit genre aantoonde. De muziek geeft een duidelijk beeld van Schuberts innerlijk leven, van een man die schreef, ‘Elke avond als ik naar bed ga, hoop ik dat ik nooit meer wakker word, en elke ochtend hernieuwt mijn verdriet.”“We waren pas 18 en 19 jaar oud”, zo vertelt het Duo Scholtes & Janssens in het bijbehorend boekje, “toen we voor het eerst de Sonate van Mozart voor twee piano’s wilden spelen. We speelden toen pas een jaar samen. Kort daarna volgde Schuberts Fantasy in F. Nu, 17 jaar later, zijn we eindelijk dapper genoeg om deze twee iconische werken op te nemen. Deze twee werken hebben de afgelopen jaren de rol gekregen van kritische docenten, inspiratiebronnen en motivatie om ons te blijven ontwikkelen, zeker als duo, maar ook en vooral als individuele musici. We worden uitgedaagd door legendarische opnames gemaakt door Radu Lupu & Murray Perahia, Josef & Rosina Lhevinne en vader en zoon Neuhaus, om onze eigen klank te ontdekken, zowel in deze muziek als in andere.”“Vanaf het begin zeventien jaar geleden”, zo vervolgen ze, “hebben we onder ogen moeten zien dat een goed duo niet zomaar ontstaat als je twee goede pianisten bij elkaar zet, en zeker niet bij Mozart of Schubert. Elke noot die een beetje misplaatst is, elke zin als je niet samen ademt, en elk akkoord dat niet goed in balans is, kan de uitvoering aantasten. Gaandeweg raakten we er meer en meer van overtuigd dat pianoduo-spelers tegelijk solisten, kamermusici en orkest moeten zijn. Als duo streven we naar de vrijheid en virtuositeit van een solist, het oor en de connectiviteit van een kamermusicus en het tonaal palet en de genuanceerde subtiliteit van een symfonieorkest.” Naast de Sonate van Mozart en de Fantasie van Schubert, koos het Duo voor 2 van Bachs intieme koraalbewerkingen uit zijn Orgelbüchlein, BWV 599-644, als Bonus tracks, “Das alte Jahr vergangen ist” BWV 614 en “Nun komm’ der Heiden Heiland” BWV 599, in een bewerking voor 4-handig klavier, van de Hongaarse componist, György Kurtág (°1926).Als pianoduo studeerden Lestari Scholtes en Gwylim Janssens bij het vermaard pianoduo, Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Beide studeerden cum laude af voor hun conservatoriumopleiding: Lestari studeerde solistisch bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, Gwylim bij Bart van de Roer aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Samen volgden ze masterclasses bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Jean-Yves Thibaudet, Menahem Pressler, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, en Jean-Bernard Pommier.Het duo was winnaar van onder meer het prestigieuze Vriendenkrans Concours (2010), het Concours Musical de France (2010), het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition (2008) en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Verdere prijzen wonnen zij bij het ‘Allegro Vivo’ pianoconcours in San Marino (2009), Torneo Internazionale di Musica (Italië, 2009), en de Web Concert Hall Competition (2011). Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition op Sicilië, en gaven masterclasses aan diverse conservatoria in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Azië en Afrika.Het duo is initiatiefnemer en artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam, een van de weinige pianoduofestivals ter wereld, dat sinds 2013 jaarlijks wordt gehouden. Sinds 2016 organiseert het duo een tweede festival, het jaarlijkse Kamermuziekfestival Schoorl in het Pinksterweekeind. In november 2010 kwam bij het label QuattroLive, hun debuut-cd uit met werken van Rachmaninov, Debussy en Ravel. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd zeer lovend ontvangen door pers en publiek, een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad.Piano Duo Scholtes & Janssens W. A. Mozart Franz Schubert Sonata for two pianos in D Major, K. 448/375a  Fantasie for piano four hands in F Minor, D. 940 cd Challenge Classics CC 72848