Arthur Japin, “Mrs. Degas”, een heel bijzondere roman, uitgegeven door De Arbeiderspers.

De roman, ”Mrs Degas”, gaat over de liefde van de kunstschilder, Edgar Degas, voor zijn blind geworden, Amerikaans nichtje, Estelle, een Creoolse uit New Orleans. Hij schilderde haar terwijl zij bloemen aan het schikken was. In “Mrs. Degas” vertelt Arthur Japin over de relatie die de beroemde, Franse schilder had met Estelle. Zij was zijn grote liefde, maar ze trouwde met zijn broer, René. Ze leeft verder in zijn schilderijen.Edgar Degas (1834-1917) (foto’s), de schilder van “Les courses hippiques”, “Les lingères et les repasseuses”, “Après le bain”, “Les danseuses de l’opéra”, “Les musiciens de l’orchestre” en “Les scènes de maison close”, had Creoolse familiebanden met New Orleans. Célestine Musson en haar broer Michel werden geboren in New Orleans. Célestine trouwde in Frankrijk met de bankier, August De Gas. Zij kregen 5 kinderen, onder wie, de schilder, Edgar, Achille en René. Michel Musson trouwde met Genevieve Odile Longer en woonde in New Orleans. Eén van hun dochters, Estelle (1843-1909), trouwde met haar neef, René De Gas (1845-1926). In 1872 bezocht Edgar zijn broer, oom en neven in New Orleans en schilderde daar in het kantoor van zijn oom, o.a. “Le Bureau de coton à La Nouvelle-Orléans” (foto) en een portret van Estelle (foto). Estelle, die door ziekte haar gezichtsvermogen verloor, werd de moeder van 5 kinderen met René Degas.
Germain Musson, Dega’s grootvader van moederskant, werd geboren in Port-Au-Prince. In de nasleep van de Haïtiaanse revolutie verhuisde hij in 1810 naar New Orleans, waar hij zich vestigde als katoenexporteur. Musson trouwde met Marie Céleste Désirée Rillieux, die uit een vooraanstaande Creoolse familie kwam. Ze kregen vijf in New Orleans geboren kinderen, onder wie de moeder van Degas, Marie-Célestine Musson, en Michel. Nadat zijn vrouw in 1819 overleed, verhuisde Germain Musson met zijn gezin naar Parijs. Hij verhuisde terug naar New Orleans na het huwelijk van zijn dochter, Marie-Célestine, in 1832, met Auguste Degas. Toen Edgar werd geboren, regelde Auguste de aankoop van een huis in New Orleans op de naam van zijn zoon. Edgar Degas maakte zijn eerste en enige reis naar de Verenigde Staten en de geboorteplaats van zijn moeder in de herfst van 1872 in opdracht van zijn broer, René. Die runde destijds samen met hun andere broer Achille, de katoenfabriek in New Orleans.Voor hij naar New Orleans vertrok, bevond Edgar zich op een artistiek kruispunt. Hij was nog steeds onzeker of hij zijn schilderkunst zou concentreren op eigentijdse onderwerpen en had nog niet veel succes geboekt met het verkopen van zijn kunst. Tijdens zijn verblijf in New Orleans woonde Edgar Degas in het gehuurd herenhuis (foto) aan de Esplanade Avenue van Michel Musson in het Garden District. Degas woonde bij zijn oom, René, Estelle en hun gezin, Michel Mussons andere twee dochters (van wie er één getrouwd was met zakenman William Bell) en hun families. Hij besteedde veel tijd aan het schilderen van deze familieleden, vooral Estelle. Michel Musson en zijn partners runden een katoenfabriek (foto), waarvan het kantoor dicht bij het bedrijf van Achille en René lag. William Bell en zijn zakenpartner, Frederick Nash Ogden, werkten vlakbij in de katoenhandel. Degas bracht elke dag wat tijd door in het kantoor van zijn broers om post te ontvangen en te beantwoorden, kranten te lezen, en om te luisteren naar de commerciële gesprekken van zijn broers en hun medewerkers.Tijdens een verblijf in New Orleans, bezocht Arthur Japin het huis waar Degas heeft gewoond. In het huis hingen reproducties waarop Estelle (foto) is afgebeeld en waarop ze bloemen aan het schikken is, terwijl ze blind is. Waarom was Degas hierdoor zo gefascineerd? Hij wist dat hijzelf ook blind zou worden en was aan het onderzoeken wat zij als blinde doet met kleuren. In Parijs wordt zijn oogziekte erger, hij schildert er de balletmeisjes in die mooie kleuren waar zijn kopers zo gek op waren. Hij moest dit schilderen om zijn familie te onderhouden, ook die in New Orleans. De familie daar komt in de schulden na de afschaffing van de slavernij. Tijdens de Burgeroorlog vluchten ze voor het geweld naar Parijs. Estelle, 18 jaar dan, is weduwe (haar man stierf in de strijd) en jonge moeder. Ze is in rouw. Zijn broer René zal uiteindelijk met haar trouwen.Edgar schildert Estelle (foto), die bedrogen wordt door zijn broer, maar dit niet kon zien. In het boek neemt de auteur de lezer mee ook mee achter de schermen van de opera, de green rooms waar welgestelde heren die 14-15 jarige ballerina’s ontmoeten. De jonge meisjes waren hiertoe aangemoedigd door hun moeders die hoopten op een rijke huwelijkskandidaat voor hun dochters. Edgar Degas had als bijnaam ‘de beer’ omdat hij zo vreselijk onbeschoft was. Hij had de reputatie van een humeurig man en een dwarsligger te zijn en hij was antisemiet die vond dat Dreyfus terecht opgesloten zat … Japin neemt u in zijn roman mee naar de Rue Victor Massé, het huis aan de Esplanade in New Orleans, en naar de Boulevard Clichy, en probeert in zijn boek te achterhalen, hoe Degas een antisemiet is geworden.Arthur Japin (°1956) uit Haarlem, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en volgde de theaterschool, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. In 1987 ontdekte hij het historisch, maar tot dan toe onbekend verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het 19de -eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven. Ondertussen schreef hij diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms en debuteerde hij in 1996 met de verhalenbundel, “Magonische verhalen”. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak bij het groot publiek pas echt door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes, de roman, “De zwarte met het witte hart”, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde.Voorjaar 2002 verscheen zijn tweede roman, “De droom van de leeuw”, een exuberante literaire verbeelding van de jaren die Japin zelf doorbracht in cinematografische kringen in Rome, gevolgd door “Een schitterend gebrek”, die het succes van “De zwarte met het witte hart” nog overtrof. Dit boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 2007 verscheen “De overgave”, het op historische feiten gebaseerde, aangrijpend verhaal van een pioniersvrouw die in het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen, uiteindelijk het machtigste wapen moet leren hanteren, vergeving. In het najaar van 2010 verscheen “Vaslav”, een roman over de legendarische balletdanser, Vaslav Nijinski. “Vaslav” werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.In 2012 verscheen de roman “Maar buiten is het feest”, met als thematiek roem, liefde en de krassen op de ziel van iemand die ogenschijnlijk voor het geluk geboren is. In 2013 is “De man van je leven” verschenen, een sprankelende komedie over liefde, trouw, overspel en wraak. Japin schrijft niet alleen romans maar ook toneelstukken. In oktober 2013 is “Absinthe”, een stuk over “De Tachtigers”, in première gegaan in een regie van Gerardjan Reijnders. In 2014 was in het DeLaMar in Amsterdam, de toneelvoorstelling, “Vaslav”, te zien.Arthur Japin Mrs. Degas 303 bladz. uitg. De Arbeiderspers ISBN  978 90 295 4232 6