Ontdek “Max Bruch, Concerto for 2 Pianos and orchestra”, Live, door Mona en Rica Bard en de Staatskapelle Halle o.l.v. Ariane Matiakh, op het label Capriccio.

In 2020 was het 100 jaar geleden dat Max Bruch overleed. Dit programma werd opgenomen tijdens een Max Bruch Jubileumconcert in Halle. Het bevat zowel de beroemde Suite (nr.1) op Russische Thema’s als zijn schitterend maar helaas zelden uitgevoerd Concerto op. 88a voor 2 piano’s en orkest. Bruchs opmerkelijk lange levensduur van 82 jaar liep parallel met een periode die werd bepaald door wetenschappelijke vooruitgang en alomvattende industrialisatie – ontwikkelingen die ook hun uitdrukking vonden in de kunst. Kort na het begin van de 20ste  eeuw zetten baanbrekende composities van Igor Stravinsky en Arnold Schoenberg al de muziekwereld op zijn kop. Bruch trotseerde echter de stroom van gebeurtenissen met stoïcisme. Hij bleef conservatief, patriottisch en bovenal hield hij zich onvoorwaardelijk aan de traditie van de romantiek. De zussen Mona & Rica Bard, zaten samen al aan de vleugel in het ouderlijk huis en hebben sindsdien samen gespeeld als pianoduo, vierhandig op zowel één als twee piano’s. Ze voltooiden hun studies bij het duo Hans-Peter en Volker Stenzl en kregen ook belangrijke artistieke impulsen van het duo Yaara Tal / Andreas Groethuysen en van Katia Labèque, Leonard Hokanson en Alfons Kontarsky. Het duo heeft nationale en internationale prijzen en onderscheidingen gewonnen en werd gesponsord door de German Music Council als onderdeel van de “Federal Selection of Young Artists Concerts” en de vereniging “Yehudi Menuhin – Live Music Now”. Uitgebreide concertopdrachten hebben de zusters door Europa, Azië en de Verenigde Staten gevoerd, maar ook op gerenommeerde festivals zoals het Mecklenburg-Vorpommern Festival, het Schleswig-Holstein Music Festival, het NCPA May Festival (Beijing), het Chicago Piano Duo Festival, enz. Ze traden herhaaldelijk op als solisten met de Deutsche Staatsfilharmonie Rijnland-Palts en het Gürzenich Kamerorkest, het Nationaltheater-Orchester Mannheim, het Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, het Kurpfälzisches Kammerorchester, de Philharmonics van Duisburg en Heidelberg.Hun muzikale partners waren onder meer de slagwerkers van de Berliner Philharmoniker, de Chinese percussionist Li Biao, KrausFrink Percussion, de jazzpianist en componist Uri Caine, evenals Ariane Matiakh en Yannick Nézet-Séguin als dirigenten. Talrijke concertopnamen, radio- en televisieopnames documenteren de artistieke veelzijdigheid van het duo. De debuut-cd van Mona & Rica Bard met Franse muziek voor pianoduo (audite) werd in 2012 uitgebracht onder de titel “PAS DE DEUX”, en in 2015 bracht het label Capriccio het tweede album van het duo uit: samen met de Deutsche Staatsfilharmonie van Rijnland-Palts. Onder leiding van Ariane Matiakh namen de zussen de concerti voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc en Jean Françaix op (foto). Hun opname van het Concerto van Jean Françaix was daarenboven de eerste (cd) opname sinds de “wergo” lp opname  in 1967, met de componist zelf en zijn dochter, Claude, als solisten. Heel bijzonder.De dochter van twee operazangers, Ariane Matiakh (°1980) behaalde haar prijzen piano, kamermuziek, directie aan het Conservatoire à rayonnement régional de Reims en pianobegeleiding aan het Conservatoire à rayonnement régional de Rueil-Malmaison. Tegelijkertijd begon ze haar muzikale carrière als pianiste en dirigent bij verschillende Franse instellingen. Ze zong in het Arnold Schönbergkoor, onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en Ádám Fischer. Van 2002 tot 2005 studeerde ze directie aan de Musik Hochschule in Wenen in de klas van Leopold Hager en Yuji Yuasa en volgde het advies van Seiji Ozawa in zijn masterclasses. In 2005 werd Matiakh aangesteld als assistent-dirigent van de Opéra national de Montpellier. Haar vervanging op korte termijn van James Conlon in mei 2006 in Sjostakovitsj ‘Symfonie nr. 7, werd zeer gewaardeerd en markeerde het begin van haar internationale carrière. In september 2018 kondigde de Staatskapelle Halle de benoeming aan van Matiakh als haar nieuwe Generalmusikdirektorin (General Music Director), de eerste vrouwelijke dirigent ooit benoemd op die post, met ingang van het seizoen 2019-2020. Deze benoeming was het eerste muziekdirecteurschap voor Matiakh. In hedendaagse muziek heeft Matiakh werken van Richard Dubugnon, Bechara El-Khoury en Éric Tanguy gedirigeerd.Max Bruch Concerto for 2 Pianos Suite on Russian Themes Mona & Rica Bard Staatskapelle Halle Ariane Matiakh cd Capriccio C5420

https://www.stretto.be/2017/05/15/kamermuziek-van-max-bruch/