Sfeervolle “I Diporti della villa in ogni stagioni, Venezia 1601” door Gruppo Vocale Àrsi & Tèsi o.l.v. de tenor Tony Corradini, op het label Tactus.

De verzameling madrigalen “I Diporti della villa in ogni stagione” (“Het spel en vermaak van de villa in elk seizoen”), bestaat uit gedichten die aan elkaar zijn geregen als afleveringen van een verhaal gekenmerkt door de seizoenen. Ontdek op deze cd de componisten, Rinaldo Del Mel uit Mechelen, Hippolito Baccusi uit Mantua en Lelio Bertani uit Brescia.De madrigalen zijn als details van een groot fresco dat de geneugten van het leven in het platteland in de afwisseling van de verschillende momenten van het jaar illustreert, een opeenvolging van levendige beelden van beroepen en amusement, waaraan degenen die ver van de stedelijke glamour leefden, zich in de verschillende maanden wijdden. Beelden van velden, rivieren, bloemen, bomen, een gevarieerde fauna, herders, boeren, wijn, fruit, vissen, jagen, baden, dansen van de nimfen die verschijnen als het ware voor de ogen van de toehoorders, het is een kleurrijke wereld vol idyllische schoonheid verlangd door intellectuelen, waarin echo’s van de arcadische wereld worden gevoeld, zoals weergegeven in de “Trionfo di Dori, Venezia 1592” (Tactus, TC590003) (foto) en in vele andere madrigalen producties van die tijd. Tony Corradini leidt het Àrsi & Tèsi Vocal Ensemble bij de uitvoering van de madrigalen gewijd aan de seizoenen, op muziek gezet door enkele van de grootste componisten uit de Renaissance. De seizoenen zijn G. Croce: La primavera, Bertani: L’estate, Baccusi: L’autunno, en de Monte: L’ inverno.

Het Àrsi & Tèsi vocaal ensemble legt zich toe op de uitvoering van religieuze en profane polyfone muziek, met een repertoire gericht op de 16de – en vroege 17de eeuw in Europa, en besteedt speciale aandacht aan minder bekende, Italiaanse madrigalencollecties. Het ensemble zingt zijn partijen soms met toevoeging van instrumenten, volgens een uitvoeringspraktijk die sterk in de buurt komt van die van de 16de- en 17de eeuw. De gekozen benadering beoogt de weergave, zoveel mogelijk aangepast aan de moderne smaak, van de gevoelens en bewegingen van de ziel die die muziek wilde opwekken. De groep heeft reeds enkele madrigalen van Giovanni Maria Nanino opgenomen in Villa d’Este in Tivoli, voor de publicatie van hun cd, “La Musica di Villa d’Este” (2010), een programma over de musici van het hof van kardinaal Ippolito II d’Este, gesponsord door het architectonisch erfgoed en landschap van Lazio.Het ensemble nam ook deel aan een opnameproject van de leerstoel Muziekgeschiedenis van de Faculteit Letteren van de “Sapienza” Universiteit van Rome, Roma Sacra XIX. “Musica Sacra a Roma nell’Ottocento” (2011), met betrekking tot de polyfone productie van auteurs die verband hielden met de Romeinse omgeving in de 19de eeuw. Het ensemble heeft deelgenomen aan talrijke festivals, waaronder de Baroque Weeks of Brescia (2011), het “Marco Scacchi” Festival of Gallese (2013), het Monteverdi Festival of Cremona (2015), het International Music Festival Oude “Marco Schacchi” van Vilnius (2015), het Festival voor Oude Muziek van het Conservatorium van Latina (2016), en het nam de wereldpremière op van de collectie madrigalen “Il Trionfo di Dori” (1592), uitgegeven door TACTUS in 2014. In 2015 nam het de polyfone delen op van “Via Crucis” (foto), een oratorium van de hedendaagse componist Roberto Di Girolamo (°1959). Het nam ook een verzameling niet-gepubliceerde, religieuze dubbelkorige werken voor vier, vijf en acht stemmen op van Giovanni Maria Nanino, die in 2016 werd uitgegeven door Toccata Classics.Op hun nieuwe cd staat werk van Hippolito Baccusi (ca 1550-1609), Lelio Bertani (1553-1612), Giovanni Croce (1557-1609), Orlando di Lasso (1532-1594), Luca Marenzio (1553-1599), Philippus de Monte (1521-1603), Giovanni Maria Nanino (ca.1545-1607), Mogens Pedersøn (1583-1623) en Heinrich Schütz (1585-1672). De publicatie, opnieuw voor TACTUS, van deze eerste opname van “Diporti della Villa in Ogni Stagione” (1601), een madrigalencollectie gericht op het thema van de vier seizoenen, is opnieuw een hoogtepunt. De uitvoerders zijn Monica Di Maria en Martina Loi, sopraan, Silvia Elisabetta en Pasquali Coluzzi, alt, Fabrizio Giovannetti en Vincenzo Verrengia, tenor, en Tony Corradini, bas en directie. Warm aanbevolen.
I Diporti della villa in ogno stagioni, Venezia 1601 Gruppo Vocale Àrsi & Tèsi Tony Corradini cd Tactus TC590005