Intieme “Le Labyrinthe d’Ariane”, door Arianna Savall (zang en harp), op het label AliaVox. Wondermooi!

Op haar eerste solo cd als zangeres en harpiste, laat Arianna Savall u kennismaken met een vocaal en instrumentaal repertoire uit de middeleeuwen en de barok, uitgevoerd op wel 7 verschillende, historische harpen. De muziek komt uit Italië, Frankrijk en Spanje, regio’s waar de unieke variëteit en schoonheid van de harp haar bloei beleefde en een prominente plaats innam in het cultureel leven. De cd verschijnt op 5 februari. Naast anonieme composities, koos ze voor haar cd, werk van Gautier de Coinci (1177-1236), Giovanni Maria Trabaci (1575-1647), Tarquinio Merula (1594-1665), Giovanni Girolamo Kapsperger, Claudio Monteverdi (1567-1643), Lucas Ruiz de Ribayaz (1626-1677) en Gaspar Sanz (1640-1710). Ze speelt de stukken en begeleidt zichzelf, op een romaanse harp (model Troubadour van Franz Reschenhofer), een gotische harp van Franz Reschenhofer, een middeleeuwse dubbelharp uit Aragon van Franz Reschenhofer, een Rota van Carlos Paniagua, een Arpa doppia, model Viaggio, van Rainer Thurau en een Arpa cruzada, model Iván de la Torre, van Rainer Thurau,  en op  barokharp, triple model Cellini, van Rainer Thurau. Franz Reschenhofer (foto) is gevestigd in Handenberg in Opper-Oostenrijk en het Atelier für Angewandte Kunst van Rainer Thurau (foto), is gevestigd in Wiesbaden. Bepaalde stukken zijn arrangementen van Arianna Savall zelf. De cd werd opgenomen in het Château de Flawinne in België en voor de bijzondere kwaliteit van de opname, montage en mastering, tekende Manuel Mohino. Met haar kristalheldere stem en haar teder en liefkozend harpspel, bereikt Arianna Savall de diepten van deze verre maar tijdloze muziek. Een verloren paradijs van hoop. Warm aanbevolen.De Catalaanse zangeres, harpiste en componiste,  Arianna Savall i Figueras, geboren in 1972 in Bazel, zingt o.a. in het Catalaans, Frans, Engels, Spaans en  Portugees. Ze is de dochter van Jordi Savall en wijlen de zangeres, Montserrat Figueras, en de zus van Ferran Savall (°1979) die luit, theorbe en barokgitaar speelt. Ze studeerde zang aan het Conservatorium van Terrassa bij María Dolores Aldea, studeerde er in 1996 af in harp, en behaalde haar diploma zang in 2000. In 1992 begon ze aan het Conservatorium van Toulouse te studeren bij Rolf Lislevand (°1961). In 1996 keerde ze terug naar Zwitserland en woonde aan de Schola Cantorum Basiliensis, een seminarie bij van Kurt Widmer. Ze was lid van Hespèrion XXI en maakte deel uit van de muziekgroepen van haar vader, tot 2008, toen ze samen met de Noorse musicus, Petter Udland Johansen (foto), haar eigen groep, “Hirundo Maris” (“Zeemeeuw”) (foto) oprichtte.Tracklist :

-Efforcier m’estuet ma voiz – Gautier de Coinci (1177-1236)

(Voix et Harpe gothique)

-Rotundellus I – instrumentaal – Anonyme (improvisatie)                                    

 (Harpe romaine)

-Amors mercé non sia – Anonyme : Cc. de Sant Joan de les Abadesses XIIIe siècle

(Voix et Harpe romaine)

-Rotundellus II – instrumental* – Anonyme (improvisatie)                                   

 (Harpe romaine)

-Strela do dia, d’après CSM 100/166 – instrumentaal – Alfonse X le Sage           

(Rota)-Fantaisie sur Stella splendens – instrumentaal – Llibre Vermell de Montserrat

 (Harpe double d’Aragon)

-Lamento di Tristano / La Rotta – instrumentaal – Anonyme. Trecento italien

 (Harpe gothique)

-Une jeune fillette – Anonyme français XVe siècle

 (Voix et Arpa doppia)

-Fantasía que contrahaze la harpa en la manera de Ludovico – Alonso Mudarra (1510-1580)

(Arpa cruzada de dos órdenes)

-Toccata II Arpeggiata – Giovanni Girolamo Kapsperger (1580-1651)

 (Arpa triple (Arpa doppia a tre registri))

-Toccata Seconda & Ligature per l’arpa – Giovanni Maria Trabaci (1575-1647)

 (Arpa triple (Arpa doppia a tre registri))

-Folle è ben che si crede, 1638 –Tarquinio Merula (1594-1665)

 (Voix et Arpa triple (Arpa doppia a tre registri))

-Toccata VI – Giovanni Girolamo Kapsperger

 (Arpa triple (Arpa doppia a tre registri))-Ritornello per l’arpa (L’Orfeo) – Claudio Monteverdi (1567-1643)

 (Arpa triple (Arpa doppia a tre registri))

-Españoleta – Lucas Ruiz de Ribayaz (1626-1677)

(Arpa cruzada de dos órdenes)

-Folies d’Espagne* – Gaspar Sanz (1640-1710) / Arianna Savall

(Arpa cruzada de dos órdenes)Le Labyrinthe d’Ariane Arianna Savall (harp) cd Alia Vox AV9941