“Biber, Requiem” door Vox Luminis en Freiburger Barockconsort o.l.v. Lionel Meunier, op het label ALPHA. Magnifiek.

Op deze cd wordt Bibers Requiem in fa klein voor 15 stemmen, gecomponeerd in 1687, gecompleteerd door “Herr, nun lässest du deinen Diener in Friede fahren” en “Tribularer si nescirem misericordias tuas”, (twee religieuze werken van Christoph Bernhard (1628-1692)), de  Sonata a 4 in sol klein, K. 347, het indrukwekkend “Omnis terra adoret”, K. 183 van Johann Joseph Fux  (1660-1741), en de Sonate a 6 in la klein van Johann Michael Nicolai (1629-1685). Deze opname markeert het begin van een samenwerking tussen Vox Luminis en het beroemd ensemble, het Freiburger Barockorchester, dat hier te horen is in een consort formatie. De muziekwereld kent de naam Biber (foto) door zijn “Rosenkranz Sonaten”, gecomponeerd in dienst van bisschop Karl Liechtenstein-Kastelkorn. De religieuze muziek die Heinrich Ignaz Franz Biber von Bibern, geridderd door keizer Leopold I, componeerde als kapelmeester van de prins-bisschop voor de Dom van Salzburg, is de afgelopen jaren stilaan herontdekt. Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) ontving zijn muzikale opleiding in een Jezuïeten-middelbare school in Troppau in Silezië. Hier had hij contact met de trompettist en latere kapelmeester van de aartsbisschop in Kremsier, Pavel Josef Vejvanovský. Vermoedelijk kreeg hij verder les van Johann Heinrich Schmelzer of van de hofkapelmeester Antonio Bertali in Wenen. Zijn eerste compositie was een Salve Regina voor sopraan, viool, altviool en orgel uit 1663. In 1668 trad hij in dienst van de Fürstbischof von Breslau, bisschop Karl II van Liechtenstein-Kastelkorn in Olmütz in Moravië en vanaf 1670 trad hij in dienst van aartsbisschop Max Gandolf von Kuenburg in Salzburg. In 1678 kreeg hij er de functie van assistent-dirigent en na het overlijden van zijn voorganger, de priester, Andreas Hofer, werd hij in 1684 kapelmeester. Hij was een briljante vioolvirtuoos en Keizer Leopold I gaf hem in 1690 de adellijke titel van rentmeester. Vanaf dat moment mocht hij zich Biber von Bibern noemen. In 1715 volgde zijn zoon Carl Heinrich Biber (1681-1749) hem op als kapelmeester.Biber componeerde missen, twee Requiems, talrijke vioolsonaten en tafelmuziek. De barokke Dom in Salzburg, ontworpen door Vincenzo Scamozzi en Santino Solari, werd in 1611 gewijd. Bibers monumentaalste werk, de 53-stemmige Missa Salisburgensis, componeerde hij in 1682 ter gelegenheid van het 1100-jarig bestaan van het aartsbisdom Salzburg. De Mis werd eerder toegeschreven aan Orazio Benevoli. In de jaren ‘70 werd vervolgens aangenomen dat de voorganger van Biber, Andreas Hofer, mogelijks de componist was, maar sinds 1975 wordt Biber weliswaar beschouwd als de componist. De meeste van Bibers andere religieuze werken zijn vrijwel nog onbekend en van zijn opera’s is alleen “Chi la dura la vince” bewaard. Biber componeerde zijn Requiem à 15 in f klein, “con terza minore”, voor solisten, gemengd koor en orkest, met colla parte partijen voor 3 trombones, als “Trauermusik” voor de begrafenis van de prins-aartsbisschop van Salzburg en kardinaal, Maximilian Gandolph Reichsgraf von Khünberg (1622-1687) (foto’s). Het 5-delig Requiem bestaat uit I. Introitus, II. Dies Irae, III. Offertorium, IV. Sanctus en V. Agnus Dei – Communio.Het vocaal ensemble Vox Luminis, opgericht door Lionel Meunier in 2004, werd winnaar van talrijke prestigieuze prijzen, waaronder verschillende Gramophone Awards en wordt nu beschouwd als een ijkpunt in de interpretatie van de grote werken van de Duitse barokmuziek. Hun onfeilbaar getrouwe en levendige benadering van muziek van Bach, Buxtehude en Scheidt heeft de groep bekend gemaakt. Deze alweer schitterende, nieuwe cd, opgenomen in de Église Saint-Jean L’Évangéliste (foto) van de mooie priorij in Beaufays in Chaudfontaine, bevat een belangrijk werk van Biber, een componist die tot nu toe afwezig was in hun discografie. De uitvoerders zijn Joost Swinkels (bastrombone), Marleen Leicher en Anna Schall (cornet), Carles Cristóbal (dulciaan), Lee Santana (luit), Torsten Johann (orgel en klavecimbel), Miguel Tantos-Sevillano (tenortrombone & Sackbut), Simen van Mechelen (alttrombone, sackbutist en contratenor),  Hille Perl (viola da gamba), Werner Saller, Petra Müllejans en Veronika Skuplik (viool), Christa Kittel (altviool) en James Munro (contrabas & violone). Niet te missen.Biber Requiem Vox Luminis, Freiburger BarockConsort, Lionel Meunier cd ALPHA665