“Purcell, Tyrannic Love” door Ensemble Les Surprises o.l.v. Louis-Noël Bestion de Camboulas, op het label Alpha. Prachtig!

Tot het eind van de jaren 1680 componeerde Henry Purcell (ca. 1659-1695) vrijwel uitsluitend voor de Chapel Royal en het koninklijk hof. Maar toen de monarchie in 1690 besloot om haar uitgaven aan muziek te verminderen, trad hij toe tot de United Company, een Londens theatergezelschap, en wijdde zich aan het componeren van  hun producties. Purcells samenwerking met de dichter John Dryden leidde tot buitengewoon indrukwekkende theaterproducties. Deze nieuwe producties, Restoration Spectaculars en semi-operas, waren o.a. “King Arthur” (1691), “The Fairy Queen” (1692) en “The Indian Queen” (1695), maar ook toneelmuziek, zoals “The Virtuous Wife” (1695). Het zijn fragmenten uit deze werken die worden gepresenteerd op de cd “Tyrannic Love”.  Deze opname markeert het begin van de samenwerking tussen het label Alpha en het ensemble Les Surprises, opgericht in 2010, dat zijn naam ontleent aan “Les Surprises de  l‘Amour” van Rameau, de emblematische componist van het ensemble. Onder de artistieke leiding van Louis-Noël Bestion de Camboulas, die ook organist en klavecinist is, presenteert het ensemble vernieuwende interpretaties en verkent het de rijke orkestklank die mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van barokinstrumenten. Op de cd staat werk van Henry Purcell (1659-1695),  John Blow (1649-1708), John Eccles (1668-1735), Jeremiah Clarke  (1674-1707) en Daniel Purcell (ca. 1674-1717).Het thema is liefde, maar er is niets terughoudend of suikerachtigs aan muziek of uitvoeringen die extreme emoties en expressie omarmen. Veel hiervan is uitgesproken theatermuziek, en ondanks de afwezigheid van een podium, leveren Les Surprises drama met de ene verrukking na de andere, zowel qua repertoire met tal van minder bekende muzikale schatten, als op het gebied van uitvoering. Onder leiding van Louis-Noël Bestion de Camboulas, Etienne Bazola, getuigt het ensemble hier met de sopraan, Eugénie Lefebvre en de bariton, zowel van een levendige aanpak, als van gevoelige intimiteit. Prachtig.Louis-Noël Bestion de Camboulas (foto) brengt zijn geanimeerde interpretatie met voorbeeldige expressiviteit. Lijden vermengt zich met ijver en meditatie. Een fijn doordacht en magnifiek uitgevoerd programma dat van begin tot het einde boeit. Met deze nieuwe cd, uitgegeven door Ambronay éditions, toont de organist en klavecinist, Louis-Noël Bestion de Camboulas, aan het hoofd van het barokensemble, Les Surprises, eens te meer, zijn professionalisme en zijn opvallende, muzikale gevoeligheid. De cd werd opgenomen in de Église luthérienne de Saint-Pierre in Parijs.In 2010 opgericht door Juliette Guignard, viola da gamba, en Louis-Noël Bestion de Camboulas, orgel, klavecimbel en directie, brengt het ensemble “Les Surprises” via gevarieerde en originele programma’s, zijn passie voor muziek uit de 17de – en 18de  eeuw over. In 2014 ontving het ensemble de prijs “Musical Revelation”, uitgereikt door de Beroepsvereniging van Muziek- en Danstheatercritici, een prijs die voor het eerst in vijftig jaar werd uitgereikt aan een barokmuziekensemble. Hun vijf cd’s, opgenomen voor het label Ambronay Éditions, hebben alle veel lof ontvangen van de nationale en internationale pers. De laatste release was de pastorale héroïque, “Issé”, een ongepubliceerde opera van Destouches, opgenomen in de Opéra Royal de Versailles.Daarnaast werkt het ensemble samen met het Alpha-label, “Bach Inspiration” met de fluitiste Juliette Hurel, en een cd rond Lully en zijn leerlingen, met de sopraan, Véronique Gens. Sinds zijn oprichting heeft het ensemble opgetreden op vele locaties en festivals, in Koninklijke Opera van Versailles, Opera van Massy, Auditorium van Radio France, Opera van Montpellier, Ambronay-festival, Sinfonia-festival in Périgord, festival van Saintes, Rencontres Musicales de Vézelay, Sanssouci festival (Potsdam – Duitsland), Bozar-seizoen (Brussel – België), Saint John’s Smith Square (Londen – VK), Salle Bourgie (Montreal), Beirut Chants Festival (Beiroet – Libanon), Singapore … Vanaf 2020 begint het ensemble Les Surprises een tripartiete residentie met het Sinfonia en Périgord-festival en het Baroque Music Centre van Versailles, als onderdeel van het cross-residency-systeem dat over het hele Frans grondgebied is opgezet door het Centre de musique baroque de Versailles.Tracklist :

Purcell: Hornpipe (“King Arthur”)

Eccles: I burn my brain consumes to ashes

Blow: Poor Celadon, he sighs in vain

Purcell: Dance of the Furies (“The Prophetess, or the History of Dioclesian”, Z. 627)

Purcell: There’s not a swain (“Rule a Wife and Have a Wife”, Z587)Purcell: “The Fairy Queen”, Z629 :

Hornpipe

-Dance for the Fairies

-Dance for the Green MenPurcell: “The Indian Queen”, Z630 :

-“Ye Twice Ten-Hundred Deities”

-Symphony

-“Seek Not to Know”Blow: Saraband for the Graces (“Venus and Adonis”)

Purcell: There’s Nothing So Fatal As Woman (“A Fool’s Preferment”, Z571)

Purcell: Overture “The Virtuous Wife”

Eccles: Sleep, poor youth (“The comical history of Don Quixote”, Part I)

Purcell: “The Virtuous Wife” :

-Slow Air

-AirPurcell: “The Yorkshire Feastsong”:

-So when the glittering Queen of Night

-This poet sings the Trojan wars (‘Anacreon’s Defeat’) Z423

Clarke: Ground in D minor (“Song on the Assumption”)

Purcell: My Dearest, My Fairest (“Pausanias, the Betrayer of his Country”, Z. 585)

Purcell: Hark! My Damilcar (“Tyrannic Love, or the Royal Martyr”, Z. 613)

Chaconne (“King Arthur”)

Purcell Tyrannic Love Ensemble Les Surprises, Louis-Noël Bestion de Camboulas cd Alpha ALPHA663