“Messa da Requiem, Nutcracker and Mouse King, Romeo and Juliet”, Ballets by Christian Spuck”, 3 dvd’s, uitgegeven door Opernhaus Zürich/accentus music. Prachtig!

Deze magnifieke box bevat drie buitengewone balletchoreografieën van de succesvolle, Duitse choreograaf Christian Spuck, voor het Ballett Zürich. De Philharmonia Zürich en het Chor der Oper Zürich worden gedirigeerd door Fabio Luisi, Paul Connelly en Michail Jurowski.Niet te missen!De box bevat live opnamen van Verdi’s Messa da Requiem met Krassimira Stoyanova, Veronica Simeoni, Francesco Meli en Georg Zeppenfeld, onder leiding van Fabio Luisi, de documentaire “Stepping into the unknown staat” – Christian Spuck’s choreography of Verdi’s Requiem”,  Tsjaikofski’s “Nurckracker and Mouse King” o.l.v. Paul Connelly, en “Romeo and Juliet” van Sergei Prokofiev o.l.v. Michail Jurowski.Christian Spuck (°1969) uit Marburg, werd opgeleid aan de John Cranko Schule in Stuttgart. Hij begon zijn danscarrière bij Needcompany van Jan Lauwers en het ensemble ‘Rosas’ van Anne Teresa de Keersmaeker. In 1995 werd hij lid van het Stuttgart Ballet en was van 2001 tot 2012, de vaste choreograaf van het gezelschap. In Stuttgart creëerde hij wel vijftien wereldpremières, waaronder het actieballet “Lulu”, een monsterlijke tragedie gebaseerd op Frank Wedekind, en “Der Sandmann” en “Das Fräulein von S.”, gebaseerd op E.T.A. Hoffmann. Bovendien heeft Christian Spuck gewerkt met tal van bekende balletgezelschappen in Europa en de VS. “The Return of Ulysses” (gastoptreden op het Edinburgh Festival) werd gecreëerd voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, evenals “Woyzeck”, nadat het in première ging in het Noorse Nationale Ballet in Oslo. Het ballet “Die Kinder” in het Aalto Ballett Theater Essen, werd genomineerd voor de “Prix Benois de la Danse”, het ballet “Leonce und Lena” (foto), eveneens gebaseerd op Georg Büchner, première in Essen, werd overgenomen door de Grands Ballets Canadiens de Montreal en het Stuttgart Ballet. De wereldpremière van “Poppea / Poppea” (foto) voor Gauthier Dance in Theaterhaus Stuttgart, werd in 2010 door het tijdschrift Dance Europe uitgeroepen tot een van de tien succesvolste dansproducties wereldwijd en werd bekroond met de Duitse theaterprijs Der Faust in 2011 en de Italiaanse Danza/Danza Award. Christian Spuck werkt de laatste tijd meer en meer in de operawereld. Glucks “Orphée et Euridice” bij de Staatsopera van Stuttgart werd gevolgd door Verdi’s “Falstaff” in het Wiesbaden Staatstheater, en Berlioz’ “La Damnation de Faust” en Wagners “Der Fliegende Holländer”, bij de Deutsche Oper Berlin.Christian Spuck is sinds seizoen 2012/2013 directeur van het Zurich Ballet. Tot nu toe zijn hier zijn choreografieën Romeo en Julia, Leonce en Lena, Woyzeck, Der Sandmann, Messa da Requiem (als coproductie van Opera en Ballet Zürich) en Notenkraker en Muizenkoning vertoond. Het ballet “Anna Karenina”, gebaseerd op Lev Tolstoj, dat in 2014 in Zürich in première ging, werd in 2016 opgenomen in het repertoire in Oslo en het Stanislavski Theater in Moskou en in 2017 door het Korean National Ballet in Seoul en het Beiers Staatsballet. In 2018 ging zijn ballet “Winterreise” in première in Zürich, waarvoor hij de “Prix Benois de la Danse 2019” ontving. In 2019 volgde Helmut Lachenmanns “Das Mädchen mit der Schwefelhölzern” (“Productie van het jaar” -prijs van het tijdschrift Tanz) bij het Zurich Ballet. In het najaar van 2020 beleefde zijn “Doornroosje” zijn première in het Ballet Zürich.Verdi’s Messa da Requiem werd voor het eerst uitgevoerd op 22 mei 1874 om de eerste verjaardag van het overlijden van de Italiaanse dichter en novellist, Alessandro Manzoni 1785-1873) (foto) te herdenken. Christian Spuck plaatste de literaire oorsprong opnieuw centraal in zijn choreografie van “De notenkraker en de  Muizenkoning”, waarbij hij de fantastische aard van het origineel van E.T.A. Hoffmann. benadrukte in plaats van het heerlijk kerstsprookje. Op het podium verandert de werkplaats van Drosselmeier in een oud revuetheater, waar de personages van het ballet tot leven komen. De choreografie van Spuck speelt met de rijkdom aan personages in de verhalende kosmos van Hoffmann, de absurditeit en overspannen humor die hen bewonen, terwijl ze tegelijkertijd neerkijkt in de donkere afgrond van de romantiek. Deze productie werd opgenomen in het Opernhaus Zürich in april 2018.Shakespeare’s toneelstuk ‘Romeo en Julia’ heeft generaties kunstenaars geïnspireerd tot aanpassingen zoals bijna geen ander werk. In zijn kleurrijke, gepassioneerde muziek, legde Sergei Prokofjev op briljante wijze de botsing van liefde en haat, en de nabijheid van tederheid en geweld vast. Geïnspireerd door Prokofjevs levendige muziek en de tijdloze kwaliteit van Shakespeares tragedie, vertellen choreograaf Christian Spuck en het Ballett Zürich het beroemdste liefdesverhaal uit de wereldliteratuur met sterke beelden vol boeiende theatraliteit en ontroerende emotie. Michail Jurowski, een echte Prokofjev-expert, dirigeert de Philharmonia Zürich. Live opgenomen in Opernhaus Zürich juni 2019.

Ballets By Christian Spuck Messa da Requiem Nutcracker and Mouse King Romeo and Juliet Ballett Zurich 3 dvd accentus music ACC70507