“Alfred Brendel – My Musical Life”, een dvd, uitgegeven door Supraphon.

Alfred Brendel (°1931), een pianist, geboren in Moravië, één van de meest befaamde pianisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw, verwierf grote bekendheid met zijn interpretaties van Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms en Liszt. Supraphon gaf een totaalbeeld van de mens en de musicus uit.Alfred Brendel werd geboren in Wiesenberg/Vízmberk, (nu Loučná nad Desnou). Toen hij drie jaar oud was verhuisde de familie van Vízmberk naar Zagreb. Hier kreeg hij op zesjarige leeftijd zijn eerste pianolessen van Sofija Deželić. Later verhuisde hij naar Graz in Oostenrijk, waar hij piano studeerde bij Ludovica von Kaan aan het Graz Conservatorium en compositie bij Artur Michel. Gedurende de Tweede Wereldoorlog verbleef hij met zijn familie in Graz, waar hij ook lessen in harmonieleer volgde. In het laatste oorlogsjaar werd de 14-jarige Alfred naar Joegoslavië gestuurd om loopgraven te graven. Na de oorlog componeerde Brendel en bleef hij piano spelen, schrijven en schilderen. Meer formele pianolessen heeft hij echter nooit gehad. Hoewel hij masterclasses volgde bij Edwin Fischer en Eduard Steuermann, was hij na zijn zestiende grotendeels autodidact.In 1948 gaf hij in Graz zijn eerste recital. Dit gaf hij de naam “De fuga in de pianoliteratuur”. Naast werken van Bach, Brahms en Liszt speelde hij eigen composities. Toch besloot Brendel zich meer te concentreren op het pianospel, waardoor het componeren op de achtergrond verdween. Zijn eerste opname verscheen toen hij 21 jaar oud was. Deze uitvoering van het Pianoconcerto nr. 5 van Prokofjev was de eerste van een omvangrijke reeks aan opnamen. In ruim een halve eeuw heeft Brendel een internationale carrière opgebouwd met vele optredens en opnamen over de gehele wereld. Door zijn doordacht spel is hij door sommige muziekcritici wel “de intellectueel onder de pianisten” genoemd.In de jaren ’70 vestigde hij zich in Hampstead, Londen. Hij is sinds 1972 erelid van de Royal Academy of Music en sinds 1989 Honorary Knight of the Order of the British Empire (KBE). Op 18 december 2008 sloot Brendel zijn carrière af in de Musikverein te Wenen, waar hij het “Jeunehomme” pianoconcerto in Es, KV 271 van Mozart speelde. Toen Alfred Brendel in december 2008, zes decennia na zijn illustere carrière, afscheid nam van een emotioneel Weens publiek, was het geen “punt”, zoals het op dat moment misschien leek. Liever een “puntkomma”. Met meer tijd over, ging de gevierde pianist zich verder concentreren op andere activiteiten – schrijven (essays over muziek, poëzie), lezingen geven, masterclasses leiden. Op 5 januari 2021 vierde Brendel zijn 90ste verjaardag, met diepgaande kennis en ervaring en met een groot enthousiasme om nieuwe dingen te leren. En ook een gevoel voor humor, waar hij zich vaak tegen heeft gekeerd. Er zijn maar weinig artiesten die de perceptie en uitvoering van muziek zo sterk hebben beïnvloed als Brendel. Hij was de eerste die de complete Beethoven-pianowerken opnam, en hij slaagde er onder andere in om de muziek van Franz Schubert terug te brengen naar het concertpodium.De laatste tijd heeft Brendel Praag vaak bezocht om lezingen en masterclasses te geven in het Rudolfinum, waarvan de hoogtepunten zijn vastgelegd op de huidige dvd. Beethoven, Mozart en Schubert zijn de figuren die hij als pianist het meest koesterde. De autobiografische lezing ‘My Musical Life’ biedt de kijker een glimp van het universum vol paradoxen die aanleiding gaven tot de legende genaamd Brendel – waarbij de bronnen van zijn inspiratie, opleiding en kunstenaarschap werden onthuld die zijn visie op de wereld vormden. De dvd biedt de zeldzame gelegenheid om de levende legende te ontmoeten. De andere uitvoerders zijn Jan Bartos, piano en het Praags “Trio Incendio”, Karolína Františová, piano, Filip Zaykov, viool en Vilém Petras, cello.Inhoud:

My Musical Life

Beethoven’s Last Sonatas and his Late Style

Introduction

Work and Person

Op. 101 & 106

The Last Three SonatasFinal Piano Works

Playing Mozart

Introduction

Major and minor

Concerto in E flat major, K 271

The Sonatas

Notation

Performance habits

Concerto in F major, K 459

Franz Schubert Piano Trio No. 1 in B flat major, Op. 99, D 899

Alfred Brendel – My Musical Life dvd Supraphon SU71419