“Lexposure” door The Lex Jasper Trio & Strings, op het label Challenge Records. Grandioos. Magnifiek!

Dit is een prachtige cd met ballads, bossa nova en groovy, swingende arrangementen van 15 originele composities van pianist, componist en arrangeur, Lex Jasper. Het extreem swingend Trio met Vincent Koning (gitaar) en Frans van Geest (bas) wordt verrijkt door de weelderige klank van een 21-koppig strijkorkest, het Riverside String Orchestra”. De opname vond eind augustus 2020, plaats in de legendarische, ultramoderne, ‘Riverside Studios’ in Keulen. Wow!De Nederlandse jazzpianist, componist, arrangeur en dirigent Lex Jasper (°1949) (foto’s) uit Groningen, werd behalve door Garner beïnvloed door Oscar Peterson en Bill Evans. Hij werd vaste pianist van het VARA Dansorkest en het KRO Huisorkest, en remplaçant bij het Metropole Orkest. Midden jaren 70 werd Jasper de vaste begeleider en muzikaal leider van cabaretier Paul van Vliet. Samen namen ze onder andere het album A Dutch Treat (1975) op. Nadien werd hij een internationaal gevraagd pianist, dirigent en arrangeur die in totaal zo’n 800 arrangementen schreef. Hij werkte naast het Metropole Orkest onder meer met de BBC Bigband, de Radio Philharmonie Hannover en de NDR Bigband in Hamburg, vaak voor tv- en radioproducties. In de jaren 1991-1993 vond een tournee plaats met het Metropole Orkest waarin het orkest Jaspers arrangementen speelde van zijn favoriete stukken uit The Great American Songbook, onder andere voor de Duitse omroep Norddeutscher Rundfunk (NDR).Eind jaren 70 ondernam hij tournees met Toots Thielemans en Stéphane Grappelli door onder meer Nederland, België en Italië. Er volgden concerten en cd-opnamen met Joe Pass, Herb Geller, Bobby Shew, Clark Terry, Phil Woods, James Moody, Bob Brookmeyer en John Clayton. In 1998 stond hij een week lang in Ronnie Scott’s in Londen met bassist Dave Green en drummer Martin Drew.In 2001 werd Lex Jasper als gevolg van twee auto-ongelukken voor een periode van vijftien jaar uitgeschakeld. Door een whiplash was hij niet in staat lange concerten te spelen. In 2016 werd zijn comeback gevierd met een nieuwe cd met de titel “Happy Days Are Here Again”, opgenomen met Edwin Corzilius op contrabas en Frits Landesbergen op drums, gevolgd door de solo-cd’s “Make Someone Happy” en “I’m All Smiles”. Ook volgden optredens met Marjorie Barnes, Greetje Kauffeld en het Noordpool orkest.Op de cd staan zeer afwisselende composities, alle met een eigen muzikale horizon, tijdloos, smaakvol en briljant. Je hoort het in elke noot. Het unieke geluid is helemaal van Lex Jasper. Het loopt als een rode draad door alle composities en arrangementen. Jasper is diep geworteld in de swing traditie en de invloeden van het Oscar Peterson Trio zijn duidelijk te horen. Ook de meer lyrische composities maken dit album zeer bijzonder, zoals de dromerige ballad ‘As The Decade Passed’ wat herinnert aan de stijl van Bill Evans. Deze persoonlijke compositie weerspiegelt een emotioneel decennium in het leven van Lex Jasper, die niet meer kon spelen en optreden na een auto ongeluk. Een pijnlijke en lange onderbreking van bijna 15 jaar.De combinatie van de creatie van unieke schoonheid, perfect vakmanschap, absolute passie en diepe toewijding, komt al bij al niet zo vaak voor. Dat was wel het geval met de creatie van “Lexposure”, eind augustus 2020 in Keulen. Het vond plaats in de legendarische, ultramoderne “Riverside Studios” (foto’s), onder auspiciën van de producer, Ralf Kemper, die actief en artistiek de hele technische opname regisseerde aan de mengtafel. Zo kwamen de beste technologie en de beste muzikale vaardigheden samen op een van de meest spraakmakende studiolocaties ter wereld. Met ingenieuze talenten op al deze verschillende niveaus, was het onvermijdelijk dat er iets unieks moois werd gecreëerd. Hier is een textuur en magie van strijkers te horen, samen met de meedogenloze drive van het trio. Een perfecte klank, een perfect frame, een textuur in de handen van pianist Lex Jasper. “This album is gourmet ear food. For someone like me, who hasn’t heard from our Dutch hero for so long, Lex Is Back! It’s time to celebrate.” (John Clayton). Niet te missen!Tracklist:

1.Belle Époque

2.As the Decade Passed

3.Mysterious Lady Walks in the Night

4.Vince & Frans

5.I Remeber Eric Timmermans

6.I Will Be Like it Used To Be

7.Pedelex 8.Eccentric And Reclusive

9.The Coming Years

10.Prosperous and Pleasant

11.Parisian Streetcapes

12.Happier Moments

13.Mellow Treatment

14.I Wish I Had Known You Sanny

15.Thanks Marinus Lexposure The Lex Jasper Trio & Strings cd Challenge Records CR 73521