Magnifieke “La Famille Rameau”, door Justin Taylor, op het label Alpha.

Tijdens zijn leven werd Jean-Philippe Rameau in heel Europa bewonderd. Debussy’s “Hommage à Rameau” bewees dat zijn bekendheid de eeuwen had overleefd. Maar wat weten we over de andere leden/componisten van de familie Rameau? Na een sublieme cd, gewijd aan de familie Forqueray (Alpha 247, Gramophone Editor’s Choice, Choc of the Year 2016 Classica, Grand Prix de l’Académie Charles Cros), treedt de klavecinist, Justin Taylor, dit keer in de voetsporen van o.a. de zoon van Jean Philippe Rameau, Claude-François, en van zijn neef, Lazare. Justin Taylor laat u bv. kennismaken met “La Forqueray” van Claude-François Rameau en met de Sonate nr. 1 in E van Lazare Rameau. Hij bespeelt daarbij zowel het prachtig klavecimbel van het Château d’Assas in het Frans departement, Hérault, een Frans klavecimbel met twee klavieren uit de eerste helft van de 18de eeuw, toegeschreven aan Donzelague uit Lyons, als de Érard piano uit 1891, in het Musée de la Musique, om de Sarabande, “Hommage à Rameau” (1901-1905), van Claude Debussy uit te voeren.Francois Donzelague werd geboren in Brugge maar verhuisde naar Aix-en-Provence. Zijn zoon, Pierre, geboren in 1668 in Aix-en-Provence en overleden in 1747 in Lyon, vestigde zich in 1688 in Lyon. Hij was ook cellist, gambist, zanger bij de opera in Lyon en instrumentenbouwer. De laatste archiefverwijzing naar Pierre is een advertentie uit 1750 waarin verschillende grote klavecimbels van Donzelague te koop werden aangeboden in Lyon. In het Musée des Arts Décoratifs in Lyon wordt een bekend, en vaak gekopieerd, dubbelklavier instrument uit 1716 van Pierre Donzelague bewaard. Dit instrument, waarop ook Blandine Verlet en Scott Ross speelden, is het enige instrument dat definitief kan worden toegeschreven aan een lid van de Donzelague-familie, maar mogelijk kunnen er nog zeven instrumenten aan hem toegeschreven worden, waarvan de meeste in privé collecties.De Franse musicus en componist, Claude-François Rameau, bekend als Rameau le fils (1727-1788), de oudste zoon van Jean-Philippe Rameau (foto) en Marie-Louise Mangot, was écuyer en valet de chambre van de koning in Versailles. Zijn peetvader was zijn oom, Claude Rameau. Hij was gehuwd met Marie Françoise Suzanne Dubois en had een zoon, Louis Antoine Rameau (1773-1796). Claude Rameau (1689-1761), de jongste broer van Jean-Philippe Rameau, was eerst organist in Dijon (Saint-Michel-Notre-Dame, de Saint-Étienne-kathedraal) en de benedictijnenabdij van Saint-Bénigne, en vervolgens, vanaf 1755, van de Saint-Lazare-kathedraal in Autun. Hij had twee zonen uit twee opeenvolgende huwelijken, Lazare en Jean-François.De klavecinist, organist en componist, Lazare Rameau (1757-1794) werd geboren uit zijn tweede huwelijk. Zijn halfbroer, Jean-François Rameau (1716-1777), die 41 jaar ouder was, was organist in verschillende Franse steden, maar leidde een duister en losbandig leven. Jean-François, geboren in Dijon en overleden in Armentières, werd gedoopt in de kerk Saint-Michel, waar zijn vader organist was. Deze eerste zoon van Claude Rameau en zijn eerste vrouw, Marguerite Rondelet, was een vreemd personage, met een chaotische carrière, die model stond voor “Le Neveu de Rameau”, uit 1761-1774, de satirische dialoog tussen “Moi” (Diderot) en “Lui”, de cynische neef, van Denis Diderot (1713-1784).De jonge, Franse klavecinist van Amerikaanse origine, Justin Taylor (°1992) uit Angers, begon in zijn geboortestad als kind piano te spelen. Toen hij tien was begon hij op klavecimbel te oefenen. In 2011 studeerde hij verder aan het Centre national de musique in Parijs. Naast klavecimbel studeerde hij ook piano. In 2015 behaalde hij een master voor klavecimbel, met felicitaties van de jury. In augustus van dat jaar behaalde hij de eerste prijs in de internationale wedstrijd Musica Antiqua in Brugge en kreeg ook de publieksprijs. Hij veroverde hetzelfde jaar Prix de l’EUBO Developping Trust voor de meest belovende Europese musicus in de barokmuziek, evenals de Prix Alpha, met als prijs een eerste opname voor dit label. Deze cd, getiteld La famille Forqueray: Portrait(s) (Alpha 247) verscheen in september 2016 en behaalde verschillende onderscheidingen. Hij heeft Le Consort opgericht, residerend in de Fondation Singer-Polignac, dat zich wijdt aan het barokrepertoire. Hij speelt verder met Orchestre Français des Jeunes Baroque, Le Poème Harmonique, en met Les Musiciens de Saint-Julien.Tracklist :

Jean-Philippe Rameau:

Premier Livre de pieces de clavecin : Allemande en la, Courante en la

Pièces de clavecin: Allemande en mi, Le rappel des oiseaux, Les tendres plaintes, Les cyclopes

Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin :  Sarabande en la, Gavotte & doubles, la Poule, Les Triolets, L’Egyptienne

Pièces de clavecin en concert : La Rameau (transcriptie van J. Taylor)Jean-François Tapray (1738-1822) : Les sauvages

Claude Rameau: Menuet barosais

Claude-François Rameau : La Forqueray

Lazare Rameau: Rondo Grazioso

Debussy: Images I: Hommage à RameauLa famille Rameau Justin Taylor cd Alpha ALPHA721

https://www.stretto.be/2018/09/05/rameau-door-pianiste-virginia-black-en-het-orchestra-of-the-eighteenth-century-o-l-v-frans-bruggen-op-de-labels-crd-en-glossa-uniek/