“Émile-Robert Blanchet, Piano works”, door Karl-Andreas Kolly, op het label MDG. Een ontdekking!

Karl-Andreas Kolly heeft onbekende maar heel bijzondere pianomuziek van zijn Zwitserse landgenoot op een Super Audio cd opgenomen. Blanchet, afkomstig uit Lausanne, studeerde bij Busoni, en het is dus niet verwonderlijk, dat ook zijn muziek, pianistisch geen grenzen kende… Émile-Robert Blanchet (1877-1943) begon zijn studie op vierjarige leeftijd bij zijn vader, Charles Blanchet, een gewezen leerling van Ignaz Moscheles en de organist van de Église réformée St-François in Lausanne. Op 18-jarige leeftijd studeerde Blanchet bij de violist en componist, Gustav Jensen en bij de organist, Friedrich Wilhelm Franke, aan het conservatorium van Keulen. Tussen 1902 en 1904, studeerde hij ook bij Ferruccio Busoni in Weimar en Berlijn. In 1904 keerde hij terug naar Lausanne, waar hij zich definitief vestigde. Hij werd er benoemd tot leraar piano aan het Conservatorium, waarvan hij vervolgens een korte tijd, van 1905 tot 1908, directeur was.
In 1908 besloot Blanchet nl. om zich nog uitsluitend aan lesgeven, compositie, en concerten te wijden. Zijn catalogus, bestaande uit 113 opusnummers, bevat, naast o.a. twee stukken voor viool en piano, een werk voor orgel en enkele liederen voor zang en piano, enkel werken voor piano solo, o.a. technische oefeningen, studies, ballades, nocturnes, sonates, preludes, een Ballade voor 2 piano’s op. 57, gearrangeerd voor piano en orkest door Ernest Ansermet, en een Konzertstück voor piano en orkest. En, of het nu ging om de talrijke etudes, ballades of nocturnes, of over de voor de andere leerling van Busoni, de Poolse virtuoos, Józef Turczyński (1884-1953), gecomponeerde, grandioze Sonate op. 108, uit 1940, de eigenzinnige harmonieën van Blanchet ontvouwden immer hun gelaagde charme.Bergbeklimmen was als het ware zijn tweede carrière.  Émile-Robert Blanchet was nl. ook een van de laatste vertegenwoordigers van de klassieke bergsport en zijn roem als bergbeklimmer heeft zijn roem als componist overleefd, in die mate zelfs dat zijn naam verbonden is aan een aantal zeer moeilijke en gevaarlijke tochten. Zijn alpijnse activiteit vond plaats van 1901 tot 1942. Afgezien van enkele eenzame beklimmingen, beklom Blanchet alle Zwitserse toppen van meer dan 4000 m. en schreef er 2 boeken over (foto).Karl-Andreas Kolly traceert de bijzondere pianoklanken van Blanchet met grote gevoeligheid. De natuurlijkheid waarmee hij deze opperste moeilijkheden beheerst, laat ruimte voor muzikale diepgang met langdurige resonantie.  De schitterende Steinway concertvleugel, “Manfred Bürki”, uit 1901, eigendom van het label, MDG, (Musikproduktion Dabringhaus und Grimm) in Detmold, zorgt overigens met zijn warme diepte en briljante, hoge tonen, voor een intense luisterervaring die bijblijft en uitnodigt tot herhaling.
De Zwitserse pianist, Karl-Andreas Kolly (° 1965), werd geboren in Chur, maar groeide op in Baden. Hij studeerde bij Hans Schicker aan de Muziekacademie in Zürich en volgde de masterclass van Karl Engel in Bern. Hij volgde masterclasses bij Mieczysław Horszowski in Luzern, nam deel aan verschillende wedstrijden, en in 1991, ontving hij de Eduard Tschumi-Musikpreis voor beste solist van het jaar. Hij speelde als solist en kamermusicus talloze concerten in heel Europa, Japan, Korea, China, Australië, en de VS, o.a. met het Tonhalle Orkest Zürich, het Basel Symfonie Orkest en het Bern Symfonie Orkest, het Slowaaks Radio Symfonie Orkest en het Orquestra Sinfonica de Barcelona. Daarnaast werkte hij veel samen met het Kamerorkest van Zürich en het Orchester Musikkollegium Winterthur. Kolly’s breed repertoire is gedocumenteerd op meer dan 90 cd’s, waaronder een Mendelssohn-programma (met D.Ashkenazy), werken van Alexander Nikolajewitsch Scriabin (met het Basel Symphony Orchester o.l.v. Armin Jordan), rariteiten zoals de pianoconcerti van Ferruccio Busoni, Glasunow, Eugen d ‘Albert en Franz Schmidt, maar ook talrijke solowerken van Chopin (alle etudes, balladen, polonaises en nocturnes), Schumann, Liszt en Bach (Goldbergvariaties, Das Wohltemperierte Clavier I + II, Suites en Partita’s). Met het “Trio Novanta” (foto) nam hij voor het label Tudor, ook alle Pianotrio’s van Brahms en het Pianotrio van César Franck op. Kolly woont in Winterthur. Hij is professor aan de Zurich University of the Arts/ Zürcher Hochschule der Künste en is gastdocent in Japan en Zuid-Amerika.Tracklist :

Toccata, op. 107

6 Préludes uit 14 Préludes op. 10

Tocsin, 3 Août 1914 (passacaglia pour piano)

Tema Con Variazioni, op. 13

Deux Etudes op. 42Serenade Grotesque, (uit 3 Serenades pour piano op. 25)

Scotch Reel, (uit Treize Etudes pour la Main Gauche Seule, op.53

Ballade nr. 3, op. 32

Scherzo, op. 40

Rhapsodie Turque, “Mouharebè” op. 51

Nocturne (uit Dix Nouvelle Etudes)

Tarantelle (uit Dix Nouvelles Etudes)

Émile-Robert Blanchet Piano works Karl-Andreas Kolly Piano cd MDG MDG9042205