“Georges Onslow, String Quintets Vol.4”, door Elan Quintet, op het label Naxos.

Georges Onslow is vooral bekend om zijn kamermuziek in de lijn van Haydn, Mozart en Beethoven. Als meester van het Kwintet bood Onslow verschillende bezettingen aan. De twee Kwintetten, Quintet No. 23 in A minor op 58 en Quintet No. 31 in A major op. 75, die hier worden gepresenteerd, componeerde hij voor strijkkwartet en contrabas.In 2015 startte het Elan Quintet een project met Naxos Records om de cyclus van 34 strijkkwintetten van de Anglo-Franse componist, George Onslow (1784-1853) (foto), op te nemen. Onslow was in zijn tijd een zeer gerespecteerde componist, bekend als de Franse Beethoven, en was een goede vriend van Berlioz en Schumann. Door de eeuwen heen is zijn kamermuziek echter bijna vergeten en werden zijn strijkkwintetten zo goed als verwaarloosd. Naxos Records en het Elan Quintet willen deze meesterwerken weer tot leven te brengen in een cyclus van 16 cd’s.Geboren in Clermont-Ferrand, als zoon van een Franse moeder en een Engelse vader, was Georges Onslow een gentleman-componist en performer die tijdens zijn leven hoog aangeschreven stond in Frankrijk, Duitsland en daarbuiten. Zijn vader Edward (1758–1829) (foto) was in 1781 in ballingschap naar Frankrijk gestuurd, nadat hij deel had uitgemaakt van een homoseksueel schandaal. Binnen twee jaar na zijn aankomst was hij weliswaar getrouwd met Marie-Rosalie de Bourdeilles de Brantôme en het paar kreeg vier kinderen, van wie Georges de oudste was. Hoewel de familie in Clermont-Ferrand bleef, moest de daaropvolgende verzoening tussen Edward en zijn familie het voor Georges en zijn broers en zussen mogelijk maken om naar Engeland te reizen, om daar zijn muzikale ambities te bevorderen. Hij bezocht Londen om piano te studeren bij verschillende bekende leraren, onder wie Jan Ladislav Dussek (1760–1812) (foto) en Johann Baptist Cramer (1771–1858), en nam vervolgens compositielessen bij Anton Reicha (1770–1836) in Parijs, een man die Beethoven, Salieri en Haydn tot zijn vrienden en kennissen kon rekenen. Omdat Onslow een bijzondere interesse ontwikkelde in het schrijven voor strijkkamerensembles, leerde hij ook cello om met vrienden te kunnen musiceren. In 1808 huwde hij met Charlotte-Françoise-Delphine de Fontanges (1790-1879) en kreeg 3 kinderen. Ze woonden in het châteaux de Chalendrat in Mirefleurs, en daarna in het châteaux de Bellerive in La Roche-Noire in de Auvergne.

Hoewel hij een amateurmusicus was of liever een ‘gentleman’ musicus, die vanwege zijn nobele afkomst niet hoefde te schrijven en op te treden voor de kost, werd Onslow gerespecteerd door veel van zijn professionele tijdgenoten. Zowel Berlioz als Schumann prezen zijn werken, waarbij Schumann hem vaak in één adem met Mendelssohn noemde als een van de opvolgers van de erfenis van de kamermuziek voor strijkers van Haydn, Mozart en Beethoven. Onslow componeerde 36 strijkkwartetten, 34 strijkkwintetten, vier symfonieën, vier opera’s, liederen en pianostukken, en een verscheidenheid aan andere kamermuziekwerken, waaronder sonates, pianotrio’s en blazersensembles. Veel van deze muziek werd tijdens zijn leven gepubliceerd en drie van de vier opera’s werden opgevoerd in de Opéra Comique in Parijs. Hoewel zijn connecties en rijkdom dergelijke prestaties een beetje gemakkelijker moeten hebben gemaakt (aangezien hij ook niet hoefde te toegeven aan de publieke smaak), suggereren de aanhoudende populariteit van zijn muziek en het aantal postume publicaties, dat Onslows werk werd bewonderd door de muziekwereld. Hij werd zelfs verkozen tot lid van de Académie des Beaux-Arts, kreeg erelidmaatschap van de London Philharmonic Society en was met zijn werken vooral populair op verschillende grote, Duitse muziekfestivals.Gevormd in 2014 in Valencia, heeft de combinatie van strijkkwartet en contrabas voor het Elan Quintet, een rijkdom aan klank geopend. Het ensemble heeft werken van gerenommeerde componisten zoals Schubert, Dvořák en Piazzola, en nieuwe stukken voor kwintet gespeeld, en vergeten meesterwerken van componisten als Onslow en Bridge herontdekt. Ze spelen briljant, lyrisch expressief en exuberant virtuoos. Warm aanbevolen.Georges Onslow String Quintets Vol.4 Elan Quintet cd Naxos 8.574187