“Magical Memories For Trumpet and Organ”, door Tine Thing Helseth, trompet, en Kåre Nordstoga, orgel, op het label LAWO. De magie van muziek.

De veelgeprezen Noorse trompettiste, Tine Thing Helseth, brengt haar nieuw album uit met een programma dat zeer persoonlijk is en samengesteld is uit Helseths favoriete stukken die de volledige klank, bereik en de stemming van haar bijzonder instrument verkennen.De cd bevat nl. muziek die ze zich herinnert uit haar jeugd, zoals Lindbergs ‘Gammal Fabodpsalm fran Dalarna’ en Purcells ‘Trumpet Tune in C’ en moderne stukken voor speciale gelegenheden zoals Sjoberg’s ‘Den forsta gang jag sag dig’, een Zweedse liefde, vertaald als “The First Time I Saw You”. Componisten zijn onder andere Marcello, Telemann, Grieg, Moraeus, Lindberg, Sommerfeldt. “Dit is een heel persoonlijk album voor mij”, vertelt Tine Thing Helseth. “Toen ik opgroeide, speelde mijn moeder ook trompet, en veel van deze stukken zijn werken die ik op de grond naast het orgel luisterde terwijl ze op repetities was. Ze nam me al mee van toen ik pas 6 weken oud was!”“Andere nummers zijn gewoon mooie melodieën en liedjes die mensen vaak gebruiken bij speciale gelegenheden, blij of verdrietig”, zo vervolgt ze. “Het album zit dus vol met mijn muzikale herinneringen en ik hoop dat het ook de luisteraars muzikale herinneringen zal brengen.” Helseth en de organist, Kare Nordstoga, namen de cd op in de kathedraal van Oslo, tijdens de sluiting van Noorwegen eind augustus/begin september 2020 en werkten van laat in de avond tot in de vroege uurtjes om zorgvuldig de perfecte klank vast te leggen, niet gestoord door het toch al geminimaliseerde geluid van de buitenwereld. Dit fysieke toevluchtsoord weerspiegelt de haven die Helseth creëert voor haar publiek en door het hele album, de luisteraar wordt getransporteerd naar een wereld van levendige kleuren en emoties. Voor Helseth is het een plek waar ze zichzelf op de meest persoonlijke en oprechte manier kan uitdrukken. Zij en Nordstoga improviseren daarenboven op drie van de tracks – de Sjoberg en twee trouwmarsen, om samen met de luisteraars, de magie van muziek verder te ervaren.Onder de klassieke componisten, koos ze werk van Marc-Antoine Charpentier (1643-1704), Jeremiah Clarke (1674-1707), Edvard Grieg (1843-1907), Alessandro Marcello (1684-1750), Felix Mendelssohn (1809-1847), Jean-Joseph Mouret (1682-1738), Henry Purcell (1659-95) en Georg Philipp Telemann (1681-1767).

http://www.tinethinghelseth.comDe fenomenale trompettiste, Tine Thing Helseth, werd geboren in 1987 in Oslo. Ze begon op 7-jarige leeftijd trompet te spelen in een schoolband en studeerde van 2002 tot 2009 aan het Barratt Due Institute of Music en van 2009 tot 2011 aan de Norwegian Academy of Music. Haar docenten waren onder andere Heidi Johanessen (Norwegian National Opera Orchestra ) en sinds 2002, Arnulf Naur Nilsen (Oslo Philharmonic Orchestra). Helseth is de leider van een geheel vrouwelijk koperensemble, tenThing. In 2011 werd ze door BBC Music Magazine uitgeroepen tot “Superstar of Tomorrow” en in hetzelfde jaar tekende ze een contract bij EMI Classics.Kåre Nordstoga (° 1954) studeerde eerst bij Harald Aune en Odd Jacob Unhammer in Notodden, waar hij opgroeide. Hij ging verder studeren aan de Noorse Muziekacademie in Oslo, waar hij les kreeg van o.a. Kaare Ørnung, Søren Gangfløt, Magne Elvestrand en Bjørn Boysen. Nordstoga studeerde ook bij David Sanger in Londen en in 1984, werd hij assistent-organist aan de kathedraal van Oslo en vanaf 1994, hoofdorganist. Zijn repertoire omvat een breed scala aan orgelwerken, waarbij de nadruk ligt op klassieke meesters als Bach, Mozart, Franck, Widor en Messiaen. Tussen 1990 en 1992 gaf hij een reeks van 30 zaterdagrecitals waar een groot publiek hem alle orgelwerken van Bach hoorde uitvoeren, een prestatie die hij in het Bach-jaar 2000 herhaalde. Zijn concertoptredens brachten hem naar de meeste Europese landen en hij heeft opnames gemaakt voor Simax, Norsk Kulturfond, Aurora en Afontibus, die hij samen met de violist, Geir Inge Lotsberg, oprichter en lid van het Oslo Strykekvartett, heeft opgericht.Tracklist:

Marc-Antoine Charpentier: Prelude From ‘Te Deum’, H.146

Trad.: Bridal March From Osterdalen

Alessandro Marcello: Adagio From Concerto In C Minor, S.Z799

Leif Strand: Men Gar Jag over angarna

Trad./Johann Sigurjonsson: Sofau Unga astin Min

Edvard Grieg: Ved Rondane, Op. 33 No. 9

Georg Philipp Telemann: ‘Heldenmusik’, TWV 50:31-42:

Die Wurde La Majeste

Die Anmut La Grace

 Die Tapferkeit La Vaillance

Trad.: Bridal March From Sorfold

Trad.: ShenandoahJean-Joseph Mouret: Rondeau From Fanfares Et Simphonies

Trad./Oskar Lindberg: Gammal Fabodpsalm Fran Dalarna

Felix Mendelssohn: Auf Flugeln Des Gesanges, Op. 34 No. 2

Oistein Sommerfeldt: Elegy For Trumpet And Organ, Op. 27

Birger Sjoberg: Den Forsta Gang Jag Sag Dig

Edvard Grieg: Varen, Op. 33 No. 2

Jeremiah Clarke: Suite In D Major:

  1. Prelude, The Duke Of Glosters March
  2. Minuet
  3. Sybelle
  4. Rondeau, The Prince Of Denmarks March (Trumpet Voluntary)

Per-Erik Moraeus: Koppangen

Henning Sommerro: Varsog

Edvard Grieg: Solveig’s Lullaby From Peer Gynt, Op. 23 No. 2

Henry Purcell: Trumpet Tune In C Major, ZT 678Magical Memories For Trumpet and Organ Tine Thing Helseth, Kåre Nordstoga cd LAWO LWC1216