Charles Villiers Stanford, Piano Quintet op. 25, e.a. door Members of the Rundfunk-Symphonieorchester Berlin en pianist, Nikolaus Resa, op het label Capriccio.

Tegenwoordig is Stanfords bekendheid grotendeels gebaseerd op zijn onderwijsactiviteiten in Londen, terwijl zijn reputatie als ‘groot componist’ aanzienlijk is afgenomen. Tot zijn studenten behoorden o.a. Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams, Arthur Bliss, Frank Bridge, die aan het begin van de 20ste eeuw hielpen bij het vormgeven van de Engelse klassieke muziekscene. Het oeuvre van Stanford (foto) omvatte een grote verscheidenheid aan religieuze en wereldlijke muziek en zijn werken droegen elementen van Ierse folklore en mystiek in zich. Veel van zijn kamerwerken hebben een uitgesproken Brahms-sfeer, nooit door middel van directe citaten of parafrases, maar door Brahms’ stijl tot de zijne te maken. Op deze nieuwe cd staan zijn Pianokwintet op. 25 uit 1887, zijn Fantasie voor hoornkwintet en zijn Fantasie nr. 2 voor klarinet en Strijkkwartet, beide uit 1922. De uitvoerders zijn Daniel Ember, Nikolaus Resa, Anne Feltz, Brigitte Draganov, Alejandro Regueira Caumel, Georg Boge en Christoph Korn.Charles Villiers Stanford (1852-1924), geboren in Dublin, werd reeds op zijn 18de, organist van Trinity College in Cambridge. Hij studeerde van 1874 tot 1876 in Leipzig compositie bij Carl Reinecke en studeerde ook bij Friedrich Kiel aan de Hochschule der Künste in Berlijn. “I learnt more from him in three months, than from all the others in three years” (Stanford over Kiel). Vanaf 1883 doceerde hij compositie aan het Royal College of Music in Londen en in 1887 werd hij als de hoofdvertegenwoordiger van de Engelse (Anglicaanse) muzikale renaissance, professor aan de Universiteit van Cambridge. Stanford componeerde o.a. zeven symfonieën, zes Ierse rapsodieën, tien opera’s, vijftien concerti, piano- en orgelwerken, kamermuziek en meer dan dertig grote koorwerken, zowel a capella (bv. Elizabethan Pastorals), als met orkest (bv. bv. “Songs of the Sea”), o.a. services in A (1880), F (1889) en C (1909). Zijn bekendste leerlingen waren Vaughan Williams en Gustav Holst.Pianist, Nikolaus Resa, werd in 1980 in Berlijn geboren en kreeg op vierjarige leeftijd zijn eerste pianolessen. Op zesjarige leeftijd begon hij ook met viool spelen. In 1991 werd hij als jonge student aangenomen aan het Julius Stern Instituut aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn. Hij voltooide zijn pianostudie bij Prof. Georg Sava aan de Hanns Eisler Music Academy in Berlijn. Reeds in die tijd wijdde hij zich intensief aan kamermuziek en liedbegeleiding en kreeg belangrijke impulsen van Thomas Brandis, Wolfgang Boettcher, Ulf Wallin en Wolfram Rieger. Hij studeerde bij het BEROLINA Trio in de soloklas bij Markus Becker aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.Charles Villiers Stanford Piano Quintet op. 25 Members of the Rundfunk-Symphonieorchester Berlin and Nikolaus Resa cd Capriccio C5381