“Mozart & Flute in Paris”, door Emmanuel Pahud en het Orchestre de Chambre de Paris o.l.v. François Leleux, op het label Warner Classics. Magnifiek!

De dubbel cd, “Mozart & Flute in Paris”, brengt negen boeiende werken samen van Hersant, Saint-Saëns, Chaminade, Poulenc, Fauré en Mozart, alle met hun oorsprong in Parijs, waarin de solo fluit een rol speelt. Emmanuel Pahud wordt o.a. bijgestaan door zijn collega’s van “Les Vents Français” en de Belgische harpiste, Anneleen Lenaerts.De Frans-Zwitserse fluitist, Emmanuel Pahud (foto) uit Genève (°1970) begon met fluitspelen toen hij amper 6 jaar was. Hij studeerde onder andere aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Carlos Bruneel en in 1990 studeerde hij af aan het Conservatoire de Paris. Daarna studeerde hij verder bij Aurèle Nicolet. Hij won eerste prijzen op de internationale concoursen in Duino (1988), Kobe (1989) en Genève (1992) en ontving ook een onderscheiding van de Yehudi Menuhin Stichting. Op zijn 22e werd Pahud solofluitist van de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado. Na 8 jaar, in 2000, gaf hij deze baan op om zich volledig te wijden aan zijn solocarrière en les te geven in Genève. In 2002 keerde hij terug bij de Berliner. Pahud gaf concerten en speelde op festivals over de hele wereld.“De stukken op dit album vertegenwoordigen verschillende gouden periodes van de fluit,” zegt Pahud. De vroegste zijn twee concertante werken uit 1778, die Mozart componeerde tijdens een bezoek aan Parijs. Het nieuwste, in 2014 in première gebracht door Pahud en het Orchestre de chambre de Paris, is Dreamtime van Philippe Hersant. Daartussen liggen stukken van Saint-Saëns, Fauré, Chaminade en Poulenc, componisten wiens muziek de bijzondere relatie van Frankrijk met de fluit illustreert. De andere uitvoerders/solisten zijn Paul Meyer, klarinet, Gilbert Audin, fagot, Radovan Vlatković hoorn, Anneleen Lenaerts, harp, en François Leleux, hobo & directie. Niet te missen!Tracklist:

CD1

  1. Philippe Hersant: Dreamtime
  2. Camille Saint-Saens: Romance Op.37
  3. Camille Saint-Saens: Odelette Op.162
  4. Cecile Chaminade: Flute Concertino Op. 107

5-7 Francis Poulenc (orkestratie. Berkeley): Sonate FP 164

  1. Gabriel Fauré (orkestratie. Louis Aubert): Fantaisie Op. 79
  2. Camille Saint-Saëns: Tarentelle Op. 6

CD2

1-3 Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia Concertante for Flute, Oboe, Horn and Bassoon in E-flat Major K. 297b  

4-6 Concerto for Flute and Harp K.299 (cadences: Nino Rota)Mozart & Flute in Paris Emmanuel Pahud Lenaerts Audin Leleux Meyer Vlatković Ochestre de chambre de Paris François Leleux 2 cd Warner Classics 9029673932