“Nino Rota, Chamber Music”, op het label Alpha. Aanstekelijk. Niet te missen!

Nino Rota (1911-1979) omarmde neoklassieke, neoromantische en zelfs neo-barokke stijlen. In zijn muziek waardeerde hij melodische directheid en communicatieve vrijgevigheid en is wellicht daarom zo bekend geworden om zijn hoogst originele filmmuziek.Nino Rota was een wonderkind (foto). Zijn eerste oratorium, “L’infanzia di San Giovanni Battista”, componeerde hij op 11-jarige leeftijd en werd in het begin van de jaren ‘20 uitgevoerd. Hij kreeg eerst les van Ildebrando Pizzetti aan het conservatorium van Milaan, en verhuisde later naar Rome, waar hij lessen volgde aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Tussen 1930 en 1932 woonde Rota in de Verenigde Staten, waar hij aan het befaamd Curtis Institute in Philadelphia studeerde. Daar kreeg hij les in orkestratie van Fritz Reiner en compositie van de Italiaanse violist, Rosario Scalero, tevens de leraar van o.a. Samuel Barber en Menotti.Nino Rota componeerde zowel werken voor orkest (o.a. vier symfonieën en verschillende concerti) als opera’s (acht opera’s, waaronder “Torquemada” (1943) en “Aladino e la lampada magica” (1968)), vijf balletten, liederen en kamermuziek, maar werd hoofdzakelijk bekend door zijn filmmuziek voor o.a. Le notti bianche (1957), War and Peace (1956), Rocco e i suoi fratelli (1960), Il gattopardo (1963), Romeo and Juliet (1968), The Godfather (1972) en alle films van Federico Fellini (samen op de foto). Rota componeerde daarnaast ook voor het theater.Maar, Nino Rota was niet alleen de man die geniale filmmuziek componeerde voor Fellini (La strada etc), René Clément en King Vidor. Hij was ook een grote, 20ste -eeuwse grote componist. Als wonderkind studeerde hij in Amerika en kruisten zijn paden o.a. Toscanini en Igor Stravinsky. Éric Le Sage, Emmanuel Pahud, Paul Meyer, Daishin Kashimoto, Aurélien Pascal en hun partners van het Salon de Provence-festival brengen hulde aan zijn muziek met o.a. Piccola Offerta Musicale, gecomponeerd in 1943 op tweeëntwintigjarige leeftijd , naast een Nonet en een Trio voor fluit, viool en piano, beide gecomponeerd in de late jaren ‘50. Het Trio voor klarinet, cello en piano (1973) stamt uit Rota’s laatste creatieve periode en heeft alle kenmerken van zijn volwassen werken.De uitvoerders zijn Emmanuel Pahud (fluit) Paul Meyer (klarinet), Eric Le Sage (piano), Daishin Kashimoto (viool), Joaquín Riquelme García (altviool), Aurélien Pascal en Claudio Bohórquez (cello), Olivier Thiery (contrabas), François Meyer (hobo), Gilbert Audin (fagot) en Benoît de Barsony (hoorn).Tracklist:

Trio voor fluit, viool &piano

Valzer Sul Nome Bach

Piccola Offerta Musicale

Nonetto

Trio voor klarinet, cello & piano

Prelude Xiii. Andante Cantabile

Prelude Ll. Allegro, ma espressivo e delicatoNino Rota Chamber Music Emmanuel Pahud Paul Meyer Eric Le Sage Daishin Kashimoto Joaquín Riquelme García, Aurélien Pascal Claudio Bohórquez Olivier Thiery François Meyer Gilbert Audin Benoît de Barsony cd Alpha 746