Patrick Wyman, “De Doorbraak, Renaissance, reformatie en de opkomst van Europa in 1490-1530”, een schitterende uitgave van Spectrum.

Patrick Wyman, de maker van de populaire podcastserie, “Tides of History” en “Fall of Rome”, verkende de vier explosieve decennia tussen 1490 en 1530 en bracht het dramatisch en diepmenselijk verhaal van de wedergeboorte van het Westen tot leven.De jaren 1490 tot 1530 vormden de opmars voor de bloei van Europa. Het waren die veertig jaar die de opkomst van Europa inluidden en de wereld voorgoed veranderden. In deze periode ontdekte Columbus nl. de nieuwe wereld, stonden enorme dynastieën op, zorgde de boekdrukkunst voor een explosie aan kennis en werd de reformatie ingeluid. Eén factor zorgde ervoor dat al deze afzonderlijke facetten gezamenlijk konden floreren: kapitaal.Aan de hand van 9 levens, Christoffel Columbus, Isabella van Castilië, de rijke bankier, Jakob Fugger, Götz von Berlichingen, de Venetiaanse, humanistische grammaticus en drukker, Aldus Manutius (foto), (de auteur van “Hypnerotomachia Poliphili” uit 1499), de wolkoopman en ondernemer, John Heritage, Maarten Luther, Süleyman de Prachtlievende (foto) en Karel V, onderzocht historicus Patrick Wyman deze periode, van historische figuren tot een meedogenloze koopman en een eenarmige huursoldaat. “De doorbraak” geeft een fascinerende kijk op de grensverleggende veranderingen aan het begin van de Nieuwe Tijd en de ontwrichtende periode die erop volgde. Zoals verteld door de levens van 9 echte mensen, illustreert “The Verge” hoe hun leven en de tijd waarin ze leefden, de weg bereiden voor een ongekende geglobaliseerde toekomst.In de traditie van de bestsellers, “The Swerve, How the Renaissance Began” van Stephen Greenblatt en “A Distant Mirror: The Calamitous 14th Century” (“De waanzinnige veertiende eeuw”) van Barbara Tuchman, vertelt Patrick Wyman in “The Verge”, het fascinerend verhaal van een periode die een keerpunt betekende voor zowel de Europese geschiedenis als de wereldgeschiedenis. Patrick Wyman onderzocht nl. twee complementaire en tegenstrijdige kanten van dezelfde historische medaille, de wereld veranderende implicaties van de ontwikkelingen van de gedrukte massamedia, extreme belastingen, uitbuitende globalisering, humanistisch leren, buskruitoorlog en massale religieuze conflicten op de lange termijn, en hun intens ontwrichtende gevolgen op korte termijn.Over een intense periode van 40 jaar zouden de zaden worden geplant voor de zogenaamde “Grote Divergentie”, de sociaaleconomisch verschuiving tussen West-Europa en de rest van de wereld. Vanaf de reis van Columbus over de Atlantische Oceaan tot aan de start van de protestantse Reformatie door Maarten Luther, ontstonden de fundamenten van onze eigen, herkenbare, moderne wereld. De afgelopen 500 jaar hebben historici, economen en beleidsgeoriënteerden betoogd welke van deze individuele ontwikkelingen de beste verklaring zijn voor de opkomst van het Westen tot een mondiale dominantie. Zoals Wyman het in “The Verge”, bedoeld als “keerpunt”, presenteert, is het antwoord echter veel genuanceerder.Wyman vertelt eerst heel boeiend over de ontdekkingsreizen en de opkomst van de staat ten tijde van Isabella van Castilië (foto), die over de Spaanse koninkrijken, de koninkrijken Sardinië, Sicilië en Napels, een uitgestrekt koloniaal rijk in Amerika en de Filipijnen en de Bourgondische Nederlanden regeerde, en door wiens huwelijk met Filips de Schone, daarenboven de heerschappij van het Huis Habsburg in Spanje begon. Hierna vertelt hij verder over het bankwezen van Jacob Fugger (foto) en de militaire revolutie tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525), de boekdrukkunst, de boekenmarkt en de beroering in de kerk. Hij vervolgt dan met zijn verhaal over de Ottomaanse supermogendheid, het kapitalisme (kredieten en geld) in Moreton in Marsh (in het noordoosten van het Engels graafschap Gloucestershire, even ten noorden van de Cotswolds), en de wereldheerschappij van Keizer Karel V. Een fascinerend overzicht van de definitieve overgang van de feodaliteit naar een “moderne”, commerciële samenleving. “The Verge, Reformation, Renaissance, and Forty Years that Shook the World 1490-1530” werd vertaald door George Pape. Warm aanbevolen.Patrick Wyman is gepromoveerd in geschiedenis aan de University of Southern California. en werkte als journalist o.a. voor Deadspin, The Washington Post en Bleacher Report. Momenteel is hij is de presentator van de podcast, “Tides of History”, en was eerder presentator van “Fall of Rome”.Patrick Wyman De doorbraak, Renaissance, reformatie en de opkomst van Europa in 1490-1530 480 blz. uitg. Spectrum ISBN 9789000369812

https://www.stretto.be/2021/06/13/ross-king-de-boekhandelaar-van-florence-over-de-renaissance-de-boekdrukkunst-en-de-veranderende-kracht-van-ideeen-een-bijzondere-uitgave-van-de-bezige-bij/