Julia Fischer, “De innerlijke buienradar. De wetenschap achter onze emoties”, een uitgave van Ten Have. 

De charismatische arts en presentatrice, Julia Fischer, neemt onze emotionele wereld onder de loep en beschrijft aan de hand van alledaagse situaties, waar kippenvel, slappe knieën, vlinders in de buik, plankenkoorts en andere emoties vandaan komen.Wat voelen we eigenlijk allemaal? Gebroken harten, tranen van vreugde, kippenvel, wat zit er echt achter onze emoties ? Emoties vormen de basis voor nagenoeg alle keuzes die we maken, zonder dat we begrijpen hoe emoties precies werken. Daarom zijn vragen als ‘wat zijn emoties?’ en ‘waarom hebben we ze?, ontzettend interessant en belangrijk. In dit boek worden de complexe biochemische processen die achter emoties schuilgaan, de reacties van de hersenen op affectieve prikkels die samengaan met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag, toegankelijk en vermakelijk uitgelegd.“Gevoelens! Ze bepalen onze stemming, ons gedrag, onze aard en ook onze gezondheid. Waar ze vandaan komen, wat ze in ons lichaam doen en hoe we ons leven kunnen veranderen met deze kennis”, zegt Dr. med. Julia Fischer vermakelijk maar levensecht. Zich als in de zevende hemel voelen, maakt ons niet alleen gelukkig, maar ook gezond, stress en eenzaamheid daarentegen, verzwakken het lichaam. Of je nu verliefd, mega blij of dodelijk verdrietig bent, onze gevoelens bepalen wie en hoe we zijn. Julia Fischer heeft het over complexe neuro anatomische relaties, o.a. over vlinders in je buik als je verliefd bent, ons onthechtingshormoon en oxytocine, (een neuropeptide, dat bij sociale contacten, gevoelens van plezier, moederbinding, vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit, als hormoon en neurotransmitter fungeert), eeuwig kriebels in je buik, hoe kunnen we onze hartstocht behouden?, hoe de tijd alle wonden heelt en over verdriet en pijn, waarom wij huilen, angst en stress, en over het koken van woede.De voormalige arts, nu werkzaam als journalist en auteur, vertelt relatief gedetailleerd over welke hersengebieden, neurotransmitters en hormonen bij welke gevoelens en emoties betrokken zijn, welke triggers er zijn, hoe gevoelens biochemisch werken. Hiertoe worden enkele studies en experimenten aangehaald. Deskundig en onderhoudend, legt Julia Fischer verbanden tussen gevoelens, hersengebieden en hormonen. Populaire maar fascinerende wetenschap met grensverleggende inzichten, waarin emoties, wetenschappelijk en met veel humor worden uitgelegd. Een aanrader.Julia Fischer (°1984) is een bekende Duitse arts, wetenschapsjournalist en presentatrice. Ze heeft een column, “Medizinische Notizen mit Dr. med. Julia Fischer”, op de Duitse Radio 1 over emoties.Julia Fischer De innerlijke buienradar De wetenschap achter onze emoties 256 bladz. uitg. Ten Have ISBN 9789025909819