“Gershwin, Porgy & Bess Highlights”, met o.a. Lester Lynch en Angel Blue, o.l.v. Marin Alsop, op het label Pentatone. Top!

Het formidabel Philadelphia Orchestra en hun dirigent, Marin Alsop, presenteren op deze prachtige cd, samen met een geweldige cast en het Morgan State University Choir, een live-opname van hoogtepunten uit Gershwins zelfverklaarde, Amerikaanse “Folk Opera”, “Porgy and Bess”. Niet te missen!“Porgy and Bess”, op een libretto van DuBose Heyward met teksten van DuBose Heyward en Ira Gershwin, gebaseerd op de roman “Porgy” van DuBose Heyward uit 1925 en het gelijknamig toneelstuk van Dorothy Hartzell Heyward en DuBose Heyward uit 1927, werd voor het eerst opgevoerd in Boston op 30 september 1935, voor het in het Alvin Theatre op Broadway opgevoerd werd. Daarna volgden Detroit, Pittsburgh en Chicago. De voorstellingen in Washington veroorzaakten een complete sociale ‘revolutie’ in de Amerikaanse theater geschiedenis. Voor het eerst werden er zwarte mensen toegelaten tot de voorstellingen in het National Theatre. De rassenvooroordelen werden (even) opzij geschoven. Zwarte en witte mensen zaten naast elkaar te kijken en te luisteren naar hetzelfde stuk. Ook de cast bestond geheel uit klassiek geschoolde, Afro-Amerikaanse zangers.“Porgy and Bess” vertelt het verhaal van Porgy, een gehandicapte, zwarte straatbedelaar, die in een kleine geïsoleerde, zwarte gemeenschap woont in de nabijheid van Charleston, South Carolina, en die Bess probeert te redden uit de klauwen van Crown, haar gewelddadige en bezitterige minnaar, en Sportin’ Life, een drugsdealer uit New York. Sinds de première in 1935 is “Porgy and Bess” één van de belangrijkste pogingen geweest om in navolging van de beroemde instructie van Antonin Dvořák uit 1893, Amerikaanse klassieke muziek te creëren, geïnspireerd door Afro-Amerikaanse stijlen zoals jazz, spirituals en de blues. Het harde leven in een huurkazerne in Charleston wordt hier gepresenteerd door een uitstekende cast, waaronder Lester Lynch (bariton, Porgy), Angel Blue (sopraan, Bess, Clara en Serena), Chauncey Packer (Sportin’ Life) en Kevin Short (Crown, Jake). De andere vocale solisten zijn Darrin Scott (tenor) en Alexandria Crichlow (sopraan).De Amerikaanse violiste en dirigente, Marin Alsop (°1956) speelde al vanaf haar vijfde viool. Als ze zestien jaar oud was, ging ze muziek studeren aan de Yale University en studeerde in 1978, af aan de Juilliard School of Performing Arts in New York als violiste. Tussen 1979 en 1988 studeerde ze orkestdirectie bij o.a. Leonard Bernstein. Nadat ze al een aantal Amerikaanse orkesten had gedirigeerd, werd ze in 1996 chef-dirigente van het Symfonieorkest van Bournemouth in Engeland. Ze werd vaste gastdirigente van de London Sinfonia en met het London Philharmonic Orchestra, nam ze verschillende cd´s op. In 2007 werd ze muziekdirecteur van het Baltimore Symphony Orchestra en tegenwoordig is ze chef-dirigent van het Symfonieorkest van de staat São Paulo. Marin Alsop is een van de meest geprezen dirigenten van dit moment en de eerste vrouw die aan het hoofd stond van een groot orkest in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Oostenrijk en Groot-Brittannië.Het Philadelphia Orchestra is een van ’s werelds meest vooraanstaande orkesten. De meermaals bekroonde sopraan, Angel Blue, is een van de meest veelbelovende stemmen van haar generatie, terwijl Chauncey Packer misschien wel een van de grootste en meest gewilde vertolkers van Sportin’ Life is. Lester Lynch en Kevin Short genieten allebei van een bloeiende toneelcarrière, evenals een uitgebreide Pentatone discografie.Tracklist:

Introduction

Summertime

A Woman Is a Sometime Thing

Where Is Brudder Robbins? He’s a Gone, Gone, Gone

Overflow

My Man’s Gone Now

I Got Plenty o’ Nuttin’

Lo’ Bess, Goin’ to Picnic? Bess, You Is My Woman Now

Oh, I Can’t Sit Down

Porgy, I Hates to Go

It Ain’t Necessarily So

Hear What I Tell You

What You Want wid Bess?

Now de Time, Oh Gawd – I Loves You, Porgy

Andantino dolente Clara, Clara – Jesus Is Walkin’ on de Water

Cheer Up, Sistuh

There’s a Boat Dat’s Leavin’ Soon for New York

You Low Crawlin’ Hound!

Thank Gawd I’s Home Again!

Oh Lawd, I’m on My Way

Gershwin Porgy & Bess Highlights Angel Blue Lester Lynch Chauncey Packer Kevin Short Morgan State University Choir The Philadelphia Orchestra Marin Alsop cd Pentatone PTC5186883

https://www.stretto.be/2020/07/30/born-to-play-gershwin-door-wayne-marshall-en-het-wdr-funkhausorchester-op-het-label-avi-top-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2021/07/04/gershwin-ravel-piano-concertos-door-pascal-roge-en-het-vienna-radio-symphony-orchestra-o-l-v-bertrand-de-billy-op-het-label-oehms-schitterend/