Christoph Croisé, “The Solo Album”, op het label Avie.

“The Solo Album” van de jonge, talentvolle cellist, Christoph Croisé, bevat de epische Sonate van Zoltan Kodaly, naast werken van zijn landgenoten, György Ligeti en de cellist-componist-popmuziekproducent Peter Pejtsik, de Siciliaanse componist-cellovirtuoos Giovanni Sollima en de Kroatische cellist-componist, Thomas Buritch, en Christophe’s allereerste, eigen compositie voor cello solo.Centraal op het programma staat de epische Sonate op. 8 uit 1915, van de Hongaarse componist, Zoltan Kodaly, het eerste grote werk voor cello solo na de suites van Johann Sebastian Bach, die twee eeuwen eerder werden gecomponeerd. De virtuositeit vereist van de solist dubbelsnaar trillers en gelijktijdige strijk- en tokkelpassages, die Christoph allemaal met zelfvertrouwen uitvoert. De sonate van Kodaly wordt omlijst met werken van twee van zijn landgenoten, de tweedelige Sonata van Gyorgy Ligeti, geïnspireerd door Bela Bartok, en het meer recent “Stonehenge” van de cellist, componist en popmuziekproducent, Peter Pejtsik. Christophe’s eerste compositie voor solo cello, “Spring Promenade”, is doordrenkt met boogie-woogie, reggae, swing en techno. Hij liet zich inspireren door de Siciliaanse componist-cellovirtuoos Giovanni Sollima wiens “Concerto Rotondo elektronica”, uitgebreide technieken bevat. Als afsluiters, Sollima’s kort werk Alone, en de ’toegift’, het uitbundige “Some Like To Show It Off”, van de Kroatische cellist en componist, Thomas Buritch.De Frans-Duits-Zwitserse cellist, Christophe Croisé (°1993), kreeg zijn eerste cellolessen op zevenjarige leeftijd van Katharina Kühne. Op 14-jarige leeftijd, werd hij onderwezen en begeleid door Alexander Neustroev, de solocellist van het Tonhalle Orkest in Zürich. Toen hij 20 werd, verhuisde hij naar Berlijn om er te studeren bij Wolfgang-Emanuel Schmidt aan de Berlin University of Arts. Ook begon hij vanaf zijn 14de met het volgen van verschillende masterclasses en genoot hij het advies van Steven Isserlis, Michael Sanderling, David Geringas, Walter Grimmer en Frans Helmerson. Op 17-jarige leeftijd maakte Christoph zijn debuut in Carnegie Hall in New York City nadat hij de IBLA Foundation Grand Prize had gewonnen. Zijn derde cd (Haydn, Vivaldi Cello Concertos) (foto) die in maart 2019 uitgebracht werd op AVIE Records won de Supersonic Award van het Pizzicato Magazine en de „Clef D’Or“ voor het beste concertalbum van 2019 van het ResMusica Magazine. Croisé bespeelt een Goffriller-cello, gemaakt in Venetië in 1712, hem toegekend door de Lyra Foundation.Tracklist:

-Sollima: Concerto Rotondo for Solo Cello

-Croisé: Spring Promenade

-Pejtsik (°1968): Stonehenge

-Kodály: Sonata for Solo Cello, Op. 8

-Ligeti: Sonata for Cello solo

-Sollima (°1962): Alone

-Buritch: Some Like To Show It OffThe Solo Album Christoph Croisé Sollima Kodály Pejtsik Ligeti Buritch Croisé cd Avie AV2466