“Sol & Pat”, door Patricia Kopatchinskaja (viool) en Sol Gabetta (cello), op het label Alpha. Bravoure en bezieling over de grenzen van tijd en ruimte heen.

Deze heel bijzondere cd viert een muzikale verstandhouding van twintig jaar en vooral een echte en hechte vriendschap, tussen Patricia Kopatchinskaja en Sol Gabetta. Parallel aan hun indrukwekkende solocarrières, kwamen en komen ze regelmatig samen voor concerten in trio- of dubbelconcerto-formatie, zoals bij het speciaal voor hen gecomponeerd Concerto voor viool, cello en kamerorkest, “Les Plaisirs Illuminés”, van de Spaanse componist, Francisco Coll, onlangs met de Camerata Bern uitgebracht op de cd, Alpha 580. Nu hebben ze voor hun nieuwe cd, voor de vrij zeldzame combinatie van viool en cello gekozen.Op het programma staat het Duo van Zoltán Kodály uit 1914, dat pas in 1924, twee jaar na Maurice Ravels Sonate voor viool en cello, in première ging. Naast enkele uitstapjes naar de barok (Leclair en vader en zoon Bach), kozen ze muziek van Julien-François Zbinden (1917-2021) en van twee 20ste -eeuwse grootheden, Ligeti en Xenakis. Om de tijdsdimensie te vervolledigen, kozen ze werk van drie 21ste -eeuwse componisten, bij wie de beide solisten heel dicht staan, Marcin Markowicz (°1979), Jörg Widmann (°1973) en Francisco Coll (°1985). Warm aanbevolen.De Moldavische violiste, Patricia Viktorovna Kopatchinskaja (°1977), werd geboren in Chisinau, dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Haar vader Viktor was cimbalist en haar moeder Emilia violiste. Omdat haar ouders veel reisden voor de muziek, groeide Kopatchinskaja voornamelijk bij haar grootouders op. Vanaf haar zesde volgde ze vioollessen bij Michaela Schlögl, een oud-leerlinge van David Oistrach. In 1989 verhuisde de familie Kopatchinskaja naar Wenen, waar Kopatchinskaja aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, compositie en viool studeerde. In 1998 verhuisde ze naar Bern waar ze in 2000 afstudeerde aan het conservatorium.De Argentijnse celliste van Frans-Russische afkomst, Sol Gabetta (°1981), viel al op jonge leeftijd op door haar muzikaal talent. Vanaf haar derde jaar bespeelde zij verschillende instrumenten. Toen zij acht was koos ze voor de cello en studeerde ze in Buenos Aires bij Leo Viola. Van 1992 tot 1994 studeerde ze dankzij een beurs aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid. In Berlijn zette ze haar opleiding voort aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“, bij David Geringas. Gabetta won diverse prijzen, waaronder de Natalia Goetman-prijs voor de beste muzikale interpretatie in de Internationale Tsjaikofski wedstrijd en de Rostropovitsj Internationale Cellocompetitie. Internationale bekendheid verwierf ze vanaf 1998, met haar derde plaats op het Internationaal Muziekconcours van de ARD. In 2004 won ze met haar debuut met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Valeri Gergiev, de prijs voor de beste jonge artiest op het Muziekfestival van Luzern. Sinds oktober 2005 doceert ze als assistente van Ivan Monighetti aan de Muziekacademie van Bazel en is ze daar de initiatiefneemster van het kamermuziekfestival SOLsberg, in Olsberg nabij Bazel. Sol Gabetta speelt op een fenomenale Giovanni Battista Guadagnini uit 1759.Tracklist:

Leclair: Tambourin

Widmann: Duos for Violin and Cello (24): XXIV. Toccatina all’inglese

Widmann: Duos for Violin and Cello (25): XXI. Valse bavaroise

C. P. E. Bach: Suite in E minor, W.62 / 12 (H.66): VI. Presto

Coll: Rizoma

Ravel: Duo for violin and cello, Op. 7Markowicz: Interlude

Zbinden: La fête au village, Op. 9

Xenakis: Dhipli Zyia

Ligeti: Hommage a Hilding Rosenberg

Kodály: Duo for Violin and Cello, Op. 7

J. S. Bach: Prelude & Fugue Book 1 No. 15 in G major, BWV 860Sol & Pat cd Alpha 757

https://www.stretto.be/2017/12/09/bijzondere-cd-door-cecilia-bartoli-en-celliste-sol-gabetta/