“Origins”, de nieuwe cd van het vocaal ensemble, Sjaella, op het label Fuga Libera. Engelenstemmen!

Het vocaal ensemble, Sjaella, 6 bruisend getalenteerde zangeressen, brengen in het programma “Origins”, muziek van drie beroemde, 17de eeuwse, Engelse componisten, Robert Johnson (1583-1633), Henry Lawes (1595-1662) en Henry Purcell (1659-1695), naast werk van 3 heel bijzondere, hedendaagse componisten, Eriks Ešenvalds (°1977), die ook theologie aan de baptistencongregatie studeerde, David Lang (°1957), een ex leerling van o.a. Lou Harrison en Hans Werner Henze, en Paola Prestini (°1975), die aan de Julliard School studeerde bij o.a. Sir Peter Maxwell Davies.Sjaella is een fenomenaal, Duits a capella-ensemble uit Leipzig, bestaande uit zes jonge vrouwen, 3 sopranen en 3 alten. De naam “Sjaella” is een kunstmatig woord, afgeleid van het Zweeds woord “själ”, wat “ziel” betekent. De leden zijn Viola Blache, sopraan, Felicitas Erben, alt, Luisa Klose (sedert 2017), alt, Franziska Eberhardt, sopraan & mezzo, Helene Erben, alt, Marie Charlotte Seidel, mezzo en Marie Fenske, mezzo.Uit de ether, in het bestaan, het beginpunt, het begin. De steeds terugkerende oorsprong. Tussen minimalisme en pittoreske aria’s, ontstaan licht, tijd en leven. Op “Origins” focust het vrouwelijk vocaal ensemble Sjaella, op natuurlijke cycli die ons sinds mensenheugenis omringen. In elk tijdperk hebben mensen de veranderingen in de seizoenen, het zachte ritme van dag en nacht, de individuele stroom van het lichaam en de vergankelijkheid van wedergeboorte ervaren. Al deze thema’s worden gepresenteerd als een eenheid, die een cyclus van sleutelconcepten vormt, vanaf de oorsprong van het leven tot een post-apocalyptisch vacuüm. De muziek contrasteert en combineert nieuwe arrangementen van Engelse liederen uit de 17de eeuw, (bepaalde uit Purcells “The Fairy Queen”), met hedendaagse stukken, waaronder die in de Amerikaanse minimalistische stijl, zoals “Evening, Morning, Day” van David Lang. Door voornamelijk werken in opdracht op te nemen, toont ook dit programma, Sjaella’s nauwe samenwerking met gerenommeerde, internationale componisten.Het ensemble, Sjaella, werd in mei 2005, opgericht onder de naam “Chickpeas”, door Felicitas Erben, Franziska Eberhardt, Helene Erben, Marie Charlotte Seidel, Marie Fenske en Viola Blache. Hun eerste optreden tijdens “Nachtsgesang”, de Nacht van de Koren, in de 19de eeuwse Peterskirche (evangelisch-lutherische Pfarrkirche) (foto), in Leipzig, was een succes voor de meisjes van toen tien tot dertien jaar. Vanaf dat moment traden de zes zangeresjes op in concertzalen en op a capella festivals in Duitsland, en werden ze prijswinnaars van diverse nationale en internationale a capella wedstrijden. Concertreizen brachten hen naar Polen, Finland, Engeland, Jordanië, Azerbeidzjan en Zuid-Afrika.In 2010 kreeg Sjaella een platencontract bij Querstand (Kamprad-Verlag), produceerde een cd en is sindsdien regelmatig te zien en te horen op verschillende televisie- en radiostations, zoals in het ZDF-programma, Annettes DaschSalon”, (een woordspeling op het Duitse, “Waschsalon”), van de Berlijnse sopraan, Annette Dasch (°1976), die in 2019, de rol van Elsa zong in Wagners “Lohengrin”, in Bayreuth. In 2012 en 2013 gaven de zangeressen, die inmiddels de middelbare schoolleeftijd hadden bereikt, onder meer concerten op het Leipzig Bach Festival en tijdens de MDR (Mitteldeutsche Rundfunk) Muziekzomer in Naumburg en andere locaties in Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. In mei 2014 traden ze samen met Bobby McFerrin, op in het Leipzig Gewandhaus. Hun repertoire varieert van klassieke koormuziek tot jazz standards, maar ook van pop en rock- stukken, zoals van The Beatles of Sting, tot hun eigen composities en stukken die speciaal voor hen zijn gecomponeerd, b.v. op hun cd’s, “Preisung” en “Meridiane Nord” (foto’s), door de Duitse componist, Simon Wawer (°1979).Vanaf januari 2017 werd de alt, Felicitas Erben, die vanwege haar studie twee jaar gepauzeerd had, vervangen door Luisa Klose. Sinds hun terugkeer in maart 2019 bestaat het ensemble uit zeven, ook al blijft het sextet de standaardbezetting voor concerten. Sjaella is sinds september 2016, de officiële ambassadeur van SOS Kinderdorpen wereldwijd.

Tracklist:

Lang, D: Evening Morning Day

Lawes, H: Have you e’ er seen the morning sun?

Purcell: Thus the ever grateful Spring (from The Fairy Queen, Z629)

Purcell: Here’s the summer, sprightly, gay (from The Fairy Queen, Z629)

Purcell: See My Many Coloured Fields

Purcell: Now Winter comes slowly (from The Fairy Queen)

Meredi: Crystallized

Sjaella: Hypophysis

Johnson, R: Have you seen the bright lily grow?Purcell: See, even Night herself is here (from King Arthur, Z628)

Purcell: I am come to lock all fast (from The Fairy Queen)

Purcell: One charming night (from The Fairy Queen, Z629)

Purcell: Hush, no more, be silent all (from The Fairy Queen, Z629)

Ešenvalds: Stars

Prestini: A Triptych for Our Time

I Apocalypse?

II Dead Soul

III Ascending Stairways

Sjaella: VacuumOrigins Sjaella cd Fuga Libera FUG784