“Carol of the Bells”, door The Sixteen o.l.v. Harry Christophers, op het label Coro. Alweer ademloos mooi!

Op deze feestelijke cd, combineert The Sixteen, traditionele met hedendaagse kerstmuziek. Bob Chilcotts weelderige Advent Antiphons, gebaseerd op eenvoudige melodieën, anticiperen op de komst van Kerstmis en klinken naast Mykola Leontovichs geliefd Carol of the Bells, Richard Rodney Bennetts prachtig Susanni en Eric Whitacre’s glinsterend Lux aurumque. Deze, samen en afgewisseld met de prachtige eenvoud van traditionele kerstliederen, vormen alweer een programma om optimaal van te genieten.The Sixteen koos o.a. voor het 17de eeuws lied “How a Rose e’er Blooming” van Michael Praetorius, in een eigentijdse, intieme versie van Jan Sandström, het traditionele “Sans day Carol”, kerstliederen van hedendaagse, Engelse koorcomponisten zoals Eric Whitacres Lux Aurumque en Bob Chillcotts Advent Antiphons, en liederen geschreven tijdens WO I en WO II.Harry Christophers is één van de grootste koorleiders van vandaag. In samenwerking met “The Sixteen”, het ensemble dat hij bijna 40 jaar geleden oprichtte, heeft hij standaardnormen vastgelegd voor de uitvoering van late middeleeuwse polyfonie tot nieuwe muziek van hedendaagse componisten. Zijn internationale invloed weerspiegelt zich in meer dan 150 opnamen, in zijn werk als artistiek directeur van de Boston Handel en Haydn Society, en als gastdirigent wereldwijd. De unieke klankwereld van “The Sixteen”, rijk aan klankvariëteit en expressieve nuance, weerspiegelt de vastberadenheid van Christophers om een levendig koor te creëren uit de mix van volwassen professionele zangers. Onder zijn leiding houdt “The Sixteen” haar jaarlijkse koor-bedevaart (“Choral pelgrimage”) naar kathedralen, kerken en andere locaties in het Verenigd Koninkrijk, heeft het de “Sacred Music”-serie voor de BBC-televisie gemaakt en een veelgeprezen periode-instrumentorkest ontwikkeld.

Hoogtepunten van hun recent werk zijn een Artist Residency in Wigmore Hall, een grootschalige tournee met Monteverdi’s Vespers en de wereldpremière van het Stabat mater van James MacMillan. Hun toekomstige projecten omvatten intussen een nieuwe reeks, gewijd aan Purcell en onderzoek van de dramatische oratoria van Händel. Christophers is sinds 2008 artistiek directeur van de Handel en Haydn Society. Hij werd in 2008 ook benoemd tot hoofd gastdirigent van het orkest van de stad Granada en werkte als gastdirigent bij, o.m., het London Symphony Orchestra, de BBC Philharmonic, het San Francisco Symphony Orchestra en de Deutsche Kammerphilharmonie. Christophers’ uitgebreide toewijding aan opera heeft producties opgeleverd voor de Engelse Nationale Opera en de Opera van Lissabon en hij werkte samen met de festivals Granada, Buxton en Grange Park. Hij werd in 2012 benoemd tot CBE door de koningin vanwege zijn diensten aan muziek. Hij is Honorary Fellow van Magdalen College, Oxford, evenals van het Royal Welsh College of Music and Drama, en heeft eredoctoraten in muziek van de universiteiten van Leicester, Canterbury Christ Church en Northumbria.Of het nu gaat om het uitvoeren van een eenvoudige, eenstemmige, middeleeuwse hymne of het uitdrukken van de complexe muzikale en emotionele taal van hedendaagse koormuziek, “The Sixteen” doet dat met de kwaliteiten die alleen de beste ensembles hebben, warmte, ritmische precisie en een onberispelijke intonatie. “The Sixteen” gaven hun eerste concert in 1979 onder leiding van oprichter en dirigent Harry Christophers CBE. Hun pionierswerk heeft sindsdien een grote invloed gehad op de uitvoering van koormuziek en trok een groot nieuw publiek aan. Superieur! Niet te missen!Tracklist:

trad.: And all in the morning

trad.: Carol of the Advent

trad.: Herrick’s Carol

trad.: Sans Day Carol

trad.: Wassail Song

Bennett, R R: Susanni

Bullard, A: Glory to the Christ Child

Chilcott: Advent Antiphons

Chilcott: Pilgrim Jesus

Dove: I am the day

Holst: This have I done for my true love, H128, Op. 34 No. 1

Howells: Long, Long AgoLeontovich: Carol of the Bells

Martin, M: Adam lay ybounden

McDowall, C: Of a Rose

Phibbs: Lullay, lullay, thou lytil child (original version)

Praetorius, M: Lo, How a Rose e’er Blooming

Walton: All this time

Whitacre: Lux aurumque

Carol of the Bells The Sixteen Harry Christophers cd Coro COR16188