Ontdek “Moszkowski, Orchestral Music” door Sinfonia Varsovia o.l.v. Ian Hobson, 3 cd’s op het label Toccata Classics.

De Poolse componist Moritz Moszkowski (1854-1925) componeerde niet enkel virtuoze pianostukken, hij componeerde ook een aanzienlijke hoeveelheid orkestmuziek, maar waarvan de meeste helaas al een eeuw of langer niet meer uitgevoerd zijn.Moritz Moszkowski studeerde in Dresden en aan het Stern’sche Konservatorium en de Neue Akademie der Tonkunst in Berlijn. Na een succesvolle carrière als concertpianist en dirigent vestigde hij zich in 1897 in Parijs. Tegenwoordig is hij meer bekend om zijn vijftien Études de Virtuosité, op. 72. Veel van zijn kleine maar briljante pianostukken zoals ‘Étincelles”, worden nog gespeeld als bisnummers aan het eind van een concert. Moszowski componeerde ook grotere werken, het Pianoconcerto in E-majeur, op. 59, dat voor de Eerste Wereldoorlog tot de populairste bijdragen in dit genre telde, het Vioolconcerto in C-majeur, op. 30, en de hier opgenomen twee orkestrale suites (opp. 39 & 47), en het symfonisch gedicht Johanna d’Arc, op. 19. Ook schreef hij kamermuziek, zoals de Suite in g-mineur voor twee violen en piano, op. 71. Moszkowski trouwde in 1884 in Parijs met Henriette Chaminade, (1863-1900), de zuster van de bekende, Franse componiste, Cécile Chaminade.Op 54-jarige leeftijd had hij echter zijn vrouw en dochter verloren, had hij al zijn auteursrechten verkocht en investeerde dit enorm kapitaal in Duitse en Russische (en Russisch-Poolse) fondsen. Als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van beide landen, verloor hij heel zijn kapitaal. Dankzij de financiële hulp van twee oud-leerlingen, Josef Hoffmann en Bernhard Pollack, werden zijn ergste geldzorgen weggenomen. In 1924 zou nog een benefietconcert voor Moszkowski plaatsvinden in New York. Dat leverde zoveel geld op dat een deel direct aan de bejaarde componist zou worden overgemaakt, terwijl hem van het restant, een jaargeld zou worden uitbetaald. Zowel lichamelijk als geestelijk totaal uitgeput, overleed hij echter in 1925 in Parijs aan de gevolgen van maagkanker.

Op de eerste 2 cd’s staan Johanna d’Arc: Symphonic Poem in Four Movements, Op. 19 (1875-76) (Vol. 1), en de Suites d’orchestre No. 2, Op. 47 (1890) en No. 3, Op. 79 (1908) (Vol. 2). De uitvoerders/solisten zijn Damian Skowroński, orgel, Zuzanna Elster, harp, en Jakub Haufa viool.Het eerste volume in dit allereerste overzicht van zijn orkestraal oeuvre, presenteert zijn monumentaal ‘Symphonic Poem in Four Movements’ Johanna d’Arc, een enorm symfonisch fresco over het leven, de dood en de transfiguratie van de heldin van Schillers toneelstuk, “Die Jungfrau von Orleans”, uit 1801. De delen zijn I. Johannas Hirtenleben, II. Innere Zerwürfnisse – Rückerinnerungen, III. Einzug der Sieger zur Krönung in Reims, en IV. Johanna in der Gefangenschaft. Twee suites openen op vol. 1, een schatkist aan prachtige melodieën en een weelderige, orkestrale klank. Onweerstaanbaar aantrekkelijk.Het derde volume presenteert dan weer Moszkowski’s allereerste orkestwerk, een opvallend zelfverzekerde Ouverture in D, gecomponeerd toen hij amper zeventien was, en zijn laatste orkestwerk, een sombere maar waardige en diep doorvoelde Prelude en Fuga voor strijkers, gecomponeerd bij het overlijden van zijn moeder in 1910. Daartussen komt Moszkowski’s Eerste Orkestsuite, uit 1885, een vreugde van begin tot eind, met de ene heerlijke inspiratie na de andere in dansritmes, gedenkwaardige deuntjes en instrumentale kleur.

De Engelse pianist en dirigent, Ian Hobson (° 1952) is professor aan de Universiteit van Illinois in Urbana Champaign en aan de Florida State University. Zijn pianistisch repertoire strekt zich uit van barok tot hedendaags, maar hij is gespecialiseerd in het romantisch repertoire. Hobson werd geboren in Wolverhampton en studeerde aan de King Henry VIII School, Coventry, de Royal Academy of Music, Magdalene College, Cambridge, en Yale University in de Verenigde Staten. Zijn leraren waren o.a. Claude Frank, Ralph Kirkpatrick en Menahem Pressler. Hobson debuteerde in 1979 in Londen en won zilveren medailles op de wedstrijden Arthur Rubinstein en Wenen-Beethoven, en de eerste prijs op de prestigieuze, “Leeds International Pianoforte Competition” in 1981. In 1983 debuteerde hij in de Verenigde Staten en sindsdien speelde hij concerten en recitals in vele landen met vele orkesten. Ian Hobson dirigeert trouwens regelmatig vanaf het klavier.Sinfonia Varsovia is een kamerorkest uit Warschau, dat in 1984 werd opgericht. Het orkest kwam voort uit het Pools Kamerorkest, dat op initiatief van Waldemar Dąbrowski en Franciszek Wybrańczyk, werd uitgebreid ter gelegenheid van een optreden van Yehudi Menuhin. Het orkest bleef bestaan en Menuhin werd de eerste permanente gastdirigent. Van 2003 tot zijn overlijden in 2020 was Krzysztof Penderecki de artistiek leider van het orkest.Moszkowski Orchestral Music Volume one Sinfonia Varsovia Ian Hobson cd Toccata Classics TOCC0523

Moszkowski Orchestral Music Volume two Sinfonia Varsovia Ian Hobson cd Toccata Classics TOCC0557

Moritz Moszkowski Orchestral Music Volume three Sinfonia Varsovia Ian Hobson cd Toccata Classics TOCC 0598

https://www.stretto.be/2017/07/15/pianomuziek-van-kate-loder-de-jane-austen-van-de-muziek/