Karen Groeneveld, “Kookboek van de middeleeuwen, specerijen, pasteien & vasten”, een opvallend lekkere uitgave van Het Zwarte Schaap.

De rijke keuken van de middeleeuwen kent vele verrassingen, zoals het gebruik van talrijke peperdure specerijen. Suiker was toen nog gezond en natuurlijke kleurstoffen als saffraan vierden hoogtij.

De gerechten hadden vaak een zoetzure smaak. Gewoonlijk waren er twee maaltijden per dag. Kleine maaltijden en tussendoortjes waren een algemeen gebruik. Maaltijdsoepen, een stoofpot en pasteien werden alle bereid op een open vuur, en als kruiden werden verjus, wijn en azijn gebruikt. Amandelmelk verving dierlijke melk in de vastentijd. Zwartgalligheid kon je voorkomen door bepaalde gerechten te nuttigen en anders maakten de koks je wel blij met spectaculaire pronkstukken. Gelukkig zijn er verschillende kookteksten uit dit boeiend tijdperk bewaard gebleven. Daarom kunnen we met dit schitterend boekje, ook nu nog genieten van de smaak van de middeleeuwen, kruidig-zoet met een klein zuurtje.Verdeeld over 5 mooi, in kleur geïllustreerde hoofdstukken, “Vlees en gevogelte”, “Met ei en graan”, “Groente en fruit”, “Voor de vasten” en “Zoete spijs en drank”, ontdekt u eerst de recepten voor o.a. ui gevuld met kwartel, pakketjes met geroosterde lever, kruidig gestoofd konijn, kalfstong met pruimen, kruidige varkensstoof, kip in rode wijnsaus en varkenspootjes met sinaasappel.

De recepten voor een goede meikoek, eieren voor koningen, heidenen en monniken, lamspastei op Spaanse wijze, Macaroni romaneschi, Formentije (tarwebrij) met wild, en kaaskoekjes, worden gevolgd door deze voor puree van peterseliewortels, raapjes in pottage, gestoofde waterkers en snijbiet, erwtenkoeken met haring, salade van groenten en kruiden, stekelbessenmoes en peren in hypocras als een gekruide digestief wijn. Voor de vasten voorzag men loesengen (een zoet gebak), mortroel, een met brood gebonden saus, gekruid met saffraan en gekookt vlees of gevogelte in stukken, kimmeneye, een gerecht met zoetzure saus, kreeftjestartaar, uiensoep, struyven (pannekoekjes met kuit) en roffioelen, deeg- of pastaflapjes met hartige of zoete vulling. In “zoete spijs en drank”, ten slotte, gaat het over amandel-appeltaart, eenvoudige peperkoek, dadelpudding uit Lombardije, een eenvoudige rode hypocras, een goede, fijne witte clareit, een gekruide wijn, gezoet met honing, en kandeel, een soort van advocaat, voor een bruiloft. Tussendoor leest u over “De specerijenroute”, “Middeleeuwse kookteksten”, “Eten en gezondheid”, en “Water, bier & wijn”. Al deze recepten komen uit 14de– en 15de eeuwse kookboeken.Karen Groeneveld is kookboekenmaker en heeft diverse culinair historische publicaties op haar naam. In 2014, startte ze samen met Frank Noë, de uitgeverij Het Zwarte Schaap, gevestigd in Lochem, een stad in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland, die mooi geïllustreerde, historische en thematische kookboeken uitgeeft. 

Karen Groeneveld, Kookboek van de middeleeuwen, specerijen, pasteien & vasten 80 bladz. geïllustreerd uitg. Het Zwarte Schaap ISBN 978 94 92821 08 9

https://www.stretto.be/2021/12/30/manon-henzen-kookboek-van-de-gouden-eeuw-een-heerlijke-uitgave-van-het-zwarte-schaap/

https://www.stretto.be/2021/12/17/govert-jan-bach-karen-groeneveld-aan-tafel-met-johann-sebastian-bach-op-culinaire-reis-in-de-barok-een-schitterende-uitgave-van-het-zwarte-schaap/