Rameau, “Les Paladins”, door La Chapelle Harmonique o.l.v. Valentin Tournet, op het label Château de Versailles Spectacles. Magnifiek!

De opera “Les Paladins” werd voor het eerst werd opgevoerd op 12 februari 1760 in de Opera van Parijs. De auteur van het libretto is niet met zekerheid bekend, maar was waarschijnlijk Jean-François, één van de gebroeders Duplat de Monticourt. Rameau noemde “Les Paladins” een comédie lyrique en plaatste het in dezelfde categorie als zijn “Platée” uit 1745.De plot van “Les Paladins” is gebaseerd op een verhaal van La Fontaine (foto), “Le petit chien qui secoue de l’argent et des pierreries”, afgeleid uit “Orlando Furioso” van Ludovico Ariosto. De eerste akte toont een oud kasteel in de buurt van een bos. Argie is verliefd op de paladijn Atis. Haar voogd, Anselme, wil weliswaar zelf met haar trouwen en houdt Argie samen met haar vriendin Nérine gevangen. Nérine probeert hun cipier, Orcan, over te halen hen vrij te laten, maar dan arriveren Atis en zijn mede-paladijnen, vermomd als pelgrims. Hij is nl. van plan om Argie mee te nemen op een pelgrimstocht van liefde. Hij overwint Orcan gemakkelijk, maar op dit moment keert Anselme terug.In de 2de akte, in een gehucht in de buurt van het kasteel van Anselme, waarschuwt Orcan, Anselme voor de pelgrims en bekent Argie haar liefde voor Atis aan Anselme. Anselme doet alsof hij haar zijn zegen zal geven, maar als ze eenmaal weg is, zegt hij tegen Orcan dat hij haar moet doden. Orcan is terughoudend en Nérine, die het plan van Anselme realiseert, leidt hem opnieuw af door te doen alsof ze verliefd op hem is. De beide paladijnen, vermomd als demonen, geven Orcan daarop een pak slaag.In de 3de akte vieren de paladijnen hun succes wanneer Anselme verschijnt met een groep gewapende volgelingen. Argie, Atis en hun vrienden schuilen in het kasteel, dat vervolgens door Anselme wordt belegerd. Ze worden gered door de fee Manto, die Atis ooit heeft gered. Manto verandert het kasteel op magische wijze in een prachtig paleis en gebruikt dit om Anselme te helpen verleiden. Argie kan nu wijzen op Anselme’s ontrouw en hij geeft zijn nederlaag toe. Argie en Atis worden herenigd en de opera eindigt met de viering van hun liefde.De Comédie lyrique “Les Paladins” was het werk van een toen al 77-jarige Jean-Philippe Rameau. Het werk sprankelde van inspiratie, de personages boeiden met zowel komische als sentimentele scènes, en het orkest schitterde als nooit tevoren. Gezien de onbetwistbare kwaliteiten is het verrassend dat dit pas de derde opname van het werk is. Met een voortreffelijke cast (o.a. Sandrine Piau en Mathias Vidal) brengen Valentin Tournet en La Chapelle Harmonique, dit verwaarloosd juweeltje opnieuw tot leven. Niet te missen!

Valentin Tournet (°1996), oprichter en muzikaal directeur van La Chapelle Harmonique, begon het ensemble in 2017. Het ensemble bestaat uit een koor en een historisch instrumentorkest. Zijn repertoire, voornamelijk gecentreerd op Bach, gaat van de polyfonie van de Renaissance tot de barok en de Verlichting. Valentin Tournet studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Philippe Pierlot, vervolgens aan het Conservatorium van Parijs bij Christophe Coin en kreeg advies van Jordi Savall. Tijdens zijn studietijd in Parijs richtte hij het ensemble “La Chapelle Harmonique” op.Rolverdeling:

Sandrine Piau (Argie)

Anne-Catherine Gillet (Nérine)

Mathias Vidal (Atis)

Florian Sempey (Orcan)

Nahuel Di Pierro (Anselme)

Philippe Talbot (Manto)

Rameau Les Paladins Piau Gillet Vidal Sempey Di Pierro Talbot La Chapelle Harmonique Valentin Tournet 3 cd Château de Versailles Spectacles CVS054