“Het verraad van Anne Frank, Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland”, een uitgave van ambo/anthos.

In “Het verraad van Anne Frank” leest u het verslag over het grensverleggend onderzoek van een internationaal coldcaseteam, dat licht werpt op een donker dossier. Er waren 6 verdachten. Eén van hen, de Joodse notaris Arnold van den Bergh (1886-1950), die deel uitmaakte van de Joodse Raad, was hoofdverdachte.

Kort na de oorlog ontving Otto Frank een anoniem briefje, waarin werd gemeld dat hij door van den Bergh bij de Zentralstelle für jüdische Auswanderung in Amsterdam was verraden. De Rijksrecherche, die in 1963-1964, onderzoek deed, negeerde echter het briefje. Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) concludeerde dat zonder nieuwe gegevens, de juiste toedracht van het verraad niet meer gereconstrueerd kon worden…

Wereldwijd hebben meer dan dertig miljoen mensen “Het Achterhuis” gelezen, het dagboek dat Anne Frank bijhield in de meer dan twee jaar dat ze o.a. met haar ouders en zus, ondergedoken zat aan de achterzijde van een grachtenpand in hartje Amsterdam, tot ze in augustus 1944, door de Weense SS-Hauptscharführer, Karl Silberbauer (foto), werden opgepakt. Ze werden gedeporteerd en de 15-jarige Anne en haar 19-jarige zus, Margot (foto), hebben daarop de gruwel van het vrouwenkamp van Birkenau en het kamp in Bergen-Belsen, niet overleefd. Ze werden nota bene gedeporteerd met de laatste trein die vanuit Westerbork naar Auschwitz vertrok…

Van de acht onderduikers in het achterhuis, overleefde alleen vader. Otto Frank. Hauptscharführer, Silberbauer, ging in 1954, in Wenen, bij de politie, en werd spion voor de West-Duitse geheime dienst Bundesnachrichtendienst… Hij overleed in 1972. Enige tijd na de arrestatie, vonden Miep Gies en Bep Voskuijl, in de schuilplaats, de dagboekpapieren van Anne op de grond. Ze werden in 1947, onder de titel, “Het Achterhuis”, door de uitgeverij Contact, gepubliceerd, en tot 1999, werden er van het boek 25 miljoen exemplaren verkocht en is het boek in 55 talen vertaald.

Maar, ondanks de vele boeken, films, toneelstukken en documentaires, die er aan Anne’s leven zijn gewijd, is nooit duidelijk geworden, wie haar en haar familie heeft verraden en waarom. Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent (Director of Investigation), Vincent Pankoke (foto), nu tienduizenden pagina’s documenten, sommige waren tot op heden onbekend, verslagen van interviews, en eerdere politieonderzoeken bekeken en uitgeplozen.

Een uniek internationaal coldcaseteam in Nederland, bestaande uit historici, criminologen, datawetenschappers, forensisch experts, journalisten en politiemedewerkers, heeft nauwgezet de maanden in beeld gebracht, die voorafgingen aan de aanhouding van de familie Frank. En ze kwamen tot een schokkende conclusie. Lees wie, toen de Duitse kunsthandelaar, Alois Miedl, in juli 1940, met rijksmaarschalk Hermann Göring, het onroerend goed van de Joods-Nederlands kunsthandelaar, Jacques Goudstikker en de collectie Goudstikker kocht, bij deze transactie, de notaris was…? De oorspronkelijke collectie van Goudstikker zou nu meer dan honderd miljoen euro waard zijn. “The Betrayal of Anne Frank. A Cold Case Investigation” werd vertaald door Hans E. van Riemsdijk en Marijke Gheeraert. Zeker lezen!

De Canadese emeritus hoogleraar aan de universiteit van Toronto, Rosemary Sullivan (°1947), studeerde aan de McGill University, de University of Connecticut en de University of Sussex. Na haar doctoraat, verhuisde ze naar Frankrijk om les te geven aan de universiteit van Dijon en vervolgens aan de universiteit van Bordeaux. Twee jaar later werd ze aangenomen aan de Universiteit van Victoria en vervolgens aan de Universiteit van Toronto, waar ze lesgaf tot haar pensionering. Ze publiceerde in 1975, The Garden Master: The Poetry of Theodore Roethke”, en in 1978, besloot ze zich terwijl ze nog steeds lesgaf, ook te wijden aan haar schrijven.

Ze schreef poëzie, biografieën en anthologieën, o.a. “Villa Bel-Air : World War II, Escape, and a House in Marseille” (2014) en “Stalin’s Daughter: The Extraordinary and Tumultuous Life of Svetlana Alliluyeva” (2016), dat in meer dan zestien landen werd verkocht. Voor het schrijven van “Het verraad van Anne Frank”, verbleef ze enige tijd in Amsterdam.

Rosemary Sullivan Het verraad van Anne Frank Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland 399 bladz. geïllustreerd uitg Ambo|Anthos ISBN 9789026346392