Johann Baptist Vaňhal Symphonies, Vol. 5, door het Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice o.l.v. Michael Halász, op het label Naxos.

Johann Baptist Vaňhal was één van Haydns belangrijkste tijdgenoten. Vooral zijn symfonieën werden in heel Europa bewonderd, waarbij de muziekhistoricus dr. Charles Burney, meldde dat de symfonieën van Vaňhal in Engeland eerder bekend waren dan die van Haydn.

De Tsjechische componist, Johann Baptist Vanhal (eigenl. Jan Křtitel Vaňhal) (1739-1813), was een boerenzoon, die zijn eerste muzieklessen kreeg van Antonín Erba, een plaatselijke musicus. In 1757 was hij in Opočno werkzaam als organist en in 1759, was hij koormeester in Hněvčeves. Vanhal werkte voor de familie van gravin Schaffgotsch en was toen reeds componist, organist en violist. Met de hulp van de gravin kon hij in 1760, naar Wenen om er les te volgen bij Karl Ditters von Dittersdorf. Met de inkomsten van zijn eigen werken en als kopiist kon Vanhal er in zijn levensonderhoud voorzien. Vanhal verbleef van 1772 tot 1780 op het landgoed van de Hongaarse graaf J. Erdődy en vestigde zich daarna definitief in Wenen.Vanhal componeerde wel 75 symfonieën, veelal in de stijl van Sturm und Drang en vaak met elementen van Tsjechische volksliederen, werken voor orgel of klavecimbel, 2 helaas verloren gegane opera’s, missen, offertoria, veel kamermuziek, en tal van concerti. De werken op deze opname, 3 symfonieën en een concertino voor hobo (solist is Vojtěch Podroužek), omvatten de Symfonie in F mineur, met altviool solo in het Cantabile (soliste is Pavla Honsová), beschouwd als een van zijn beste symfonieën, en de Symfonie in C, die in Vanhals tijd erg populair was. Deze werken illustreerden zijn verfijnde beheersing van de muzikale structuur, een fantasierijke omgang met het orkest en een overvloed aan memorabele thema’s.

De Duits-Hongaarse dirigent Michael Halász (°1938) geboren in Klausenburg, nu Cluj-Napoca, in Roemenië, begon zijn muzikale carrière als fagottist bij de Philharmonia Hungarica. Na acht jaar in die functie studeerde hij orkestdirectie aan de Folkwang Schule in Essen in Duitsland. Zijn eerste opdracht als dirigent was van 1972 tot 1975, in het Staatstheater am Gärtnerplatz in München, waar hij operetteproducties dirigeerde. In 1975 verhuisde hij naar Frankfurt en werkte er bij Christoph von Dohnányi. Gedurende deze tijd dirigeerde hij opera’s. In 1977, toen Dohnányi naar Hamburg verhuisde, ging Halász met hem mee en zette zijn werk bij de Staatsopera van Hamburg voort. In 1978 werd Halász benoemd tot algemeen muzikaal directeur van het Filharmonisch Orkest van Hagen in het Duitse Nordrhein-Westfalen, en in 1991 werd hij benoemd tot Resident Conductor bij de Weense Staatsopera. Zijn contract liep daar af in 2011.Sinds 2011 dirigeert hij voor Naxos, elk jaar minstens één cd opname met het Czech Chamber Philharmonic Orchestra in Pardubice, de hoofdstad van de gelijknamige, Tsjechische regio aan de Elbe. Michael Halász’ opnames voor Naxos omvatten balletten van Tsjaikofski, operafragmenten van Wagner, symfonieën van Beethoven, Schubert en Mahler, de ouvertures van Rossini, drie delen van Liszts symfonische gedichten (de laatste, alom geprezen door The Penguin Guide), Fidelio (866007071), Don Giovanni (866008082), Le nozze di Figaro (866010204), Die Zauberflöte (866003031) en een baanbrekende opname van Schrekers opera “Der ferne Klang” (866007475). Hij nam ook Pergolesi’s Stabat Mater (8550766), Richard Strauss’ ‘Le Bourgeois Gentilhomme (8553379) en Rubinsteins Don Quichot (8555394) op.Het Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice wordt gewaardeerd om zijn stilistische interpretaties en de buitengewone kwaliteit van zijn orkestklank. Ze zijn verschenen op verschillende delen van de Cimarosa Overtures-serie op Naxos – de laatste aflevering (8574103) werd geprezen voor hun ‘mooie en competente’ (Fanfare) uitvoeringen onder leiding van Michael Halász. Andere bijzondere releases van het orkest waren de symfonieën van minder bekende, de 18de-eeuwse componisten Franz Ignaz Beck (8573248 en 8573249), Michael Haydn (8573497 en 8573498) en Leopold Koželuch (8573627, 8573872 en 8574047).

Johann Baptist Vaňhal: Symphonies, Vol. 5 Czech Chamber Philharmonic Orchestra Pardubice, Michael Halász cd Naxos 8574305