“Rachmaninov, Dissonance”, door de sopraan, Asmik Grigorian, begeleid door Lukas Geniušas, op het label Alpha. Hemels!

Na haar triomfen op de festivals in Salzburg en Bayreuth en in Covent Garden, behoort Asmik Grigorian nu tot de vocale wereldtop. Ze sluit zich aan bij Alpha Classics voor verschillende projecten en presenteert hier haar allereerste recital, gewijd aan één van haar favoriete componisten, Sergei Rachmaninov.

De cd, getiteld “Dissonance”, verzamelt liederen, nogal wat uit Rachmaninovs op. 21, (“Twaalf liederen voor zangstem en piano”) uit 1902, die zorgvuldig zijn gekozen door de sopraan, omwille van de contrasten die ze genereren. “De meeste van Rachmaninov romances vragen echt om opera-achtige kracht. In feite componeerde hij ‘mini-opera’s’ die maar een paar minuten duren”, zo klinkt het. Hoewel de cd “Dissonance” heet, verwijzend naar de interne conflicten in deze typisch Slavische liederen, zorgt de hemelse, Litouwse zangeres met haar pianist-landgenoot, Lukas Geniušas, voor een complete, consonante klank.

De titel van de cd, “Dissonance”, die in veel opzichten door het hele programma loopt, verwijst naar Rachmaninovs gelijknamige Romance, “Veertien liederen voor zangstem en piano” op. 34 uit 1912, op een gedicht van Yakov Petrovich Polonsky (1819-1898) (foto), en ook naar de contrasten in het algemeen. In de samenwerking met haar landgenoot Lukas Geniušas, komt de energieke en emotioneel geladen kunst van deze buitengewone musicus tot zijn recht, en, in tegenstelling tot de titel van de cd, in volledige harmonie. Prachtig!

De Litouwse opera- sopraan Asmik Grigorian (°1981) geboren in Vilnius, studeerde in 1999 af aan de National MK Čiurlionis School of Art in Vilnius. Ze studeerde muziek aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater en behaalde daar in 2006 een masterdiploma. Grigorian debuteerde in Litouwen en trad later op bij de Letse Nationale Opera en het Mariinsky Theater. Ze is een van de oprichters van de Stadsopera van Vilnius en ontving tweemaal de hoogste Litouwse theaterprijs, het Golden Stage Cross, in 2005 en 2010. Sinds 2011 zong Grigorian in verschillende operahuizen. Ze werd voor het eerst opgemerkt in opera’s van Tsjaikofski, waar ze hoofdrollen vertolkte, zoals Nastasya in “De tovenares” in het Theater an der Wien in september 2014 en als Tatiana in Eugene Onegin, in de Komische Oper Berlin, in 2016. In mei 2016 werd Grigorian geëerd tijdens de International Opera Awards in Londen als de beste nieuwkomer (“Young Female Singer”). In december 2016 trad ze op bij de Koninklijke Zweedse Opera in de première van de opera Fedora van Umberto Giordano in de titelrol. Bij haar debuut op de Salzburger Festspiele in augustus 2017 zong ze de rol van Marie in de opera Wozzeck van Alban Berg met lovende kritieken.

Grigorian maakte haar debuut op het Edinburgh International Festival in augustus 2019 toen Komische Oper Berlin hun productie van Tsjaikofski’s Eugene Onegin naar Edinburgh bracht. Tijdens het seizoen 2019/20, zong Asmik de titelrol in Manon Lescaut bij Oper Frankfurt, en ook keerde ze terug naar haar geboorteplaats Vilnius, waar ze de rol van Polina vertolkte in “De Speler” van Prokoviev. Deze rol werd tegen het einde van haar seizoen hernomen in het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg.

De Russisch-Litouws pianist, Lukas Geniušas (°1990), begon op vijfjarige leeftijd piano te studeren en in 1996 ging hij naar het Frederic Chopin College of Music Performing in Moskou. Hij studeerde piano bij Vera Gornostayeva aan het Staatsconservatorium van Moskou en in 2004, ontving hij de M. Rostropovich Foundation-beurs. Hij begon in 1996 in het openbaar op te treden, trad sindsdien op met verschillende orkesten op de beste podia van Moskou, St. Petersburg, Vilnius, Wroclaw en Hamburg en speelde recitals in Rusland, Polen, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Litouwen en Oostenrijk. Zijn vader is trouwens de beroemde Litouwse pianist Petras Geniušas en zijn moeder is professor aan het Staatsconservatorium van Moskou. De grootmoeder van Lukas is de Russische pianiste Vera Gornostayeva.

Rachmaninov Dissonance Asmik Grigorian Lukas Geniušas cd Alpha 796