Mary Beard, “SPQR, De geschiedenis van het Romeinse Rijk”, een nieuw en indrukwekkend Rainbow pocketboek.

In “SPQR”, biedt een van ’s werelds belangrijkste classici een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis. Mary Beard onderzocht niet alleen hoe Rome uitgroeide tot een wereldmacht, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom die kennis belangrijk is tot in onze eeuw. Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op de Romeinse beschaving.

SPQR, de afkorting/acroniem van het Latijnse Senatus Populusque Romanus, “De Senaat en het Volk van Rome”, was vanaf de Romeinse Republiek en de eerste verkiezing van de consuls in 509 v.Chr., de officiële naam van het Romeinse Rijk. Mary Beard volgt in haar boek de opkomst van Rome, van een achtergebleven dorp tot een keizerlijke stad, het verspreiden van zijn macht van Syrië naar Spanje in 63 v. Chr., en het ontstaan van het idee van natie en burgerschap.

In SPQR, vertelt Mary Beard de geschiedenis van Rome met passie en laat ze zien hoe een enigszins armoedig dorp uit de ijzertijd, uitgroeide tot de onbetwiste heerser over de Middellandse Zee. Dit zeer informatief en zeer leesbaar werk onderzoekt niet alleen hoe we over het oude Rome denken, maar daagt de historische perspectieven uit die al eeuwen bestaan. Met zijn genuanceerde aandacht voor klassen, democratische strijd en het leven van hele groepen mensen, die eeuwenlang uit het historisch verhaal zijn weggelaten, zal SPQR de kijk op de Romeinse geschiedenis voor de komende decennia vormgeven.

Beard neemt u mee naar Rome’s mythe over van Romulus en Remus (die verlaten tweeling, naar verluidt gezoogd door een zogende wolf) en leidt u door het jaar 212, toen keizer Caracalla de revolutionaire verklaring aflegde dat alle vrije inwoners van het uitgestrekt Romeinse rijk, waar ze ook woonden, nu Romeinse burgers waren. Tussendoor beschouwt ze de levens en betekenissen van figuren als Julius Caesar, Hannibal, Spartacus, Nero, Cleopatra, Augustus en Caligula, besteedt ze aandacht aan schrijvers als Cicero, Livius, Horacius, Vergilius, Suetonius en Plinius de Jongere, maar heeft het ook over de slager, de bakker, vrouwen en slaven. “De autobiografie van de moeder van keizer Nero, Agrippina”, zo lezen we, “moet worden beschouwd als een van de treurigste verliezen van de klassieke literatuur”.

In SPQR, onthult Mary Beard de geheimen van het succes van de stad met opvallend scherpe helderheid. We hebben de neiging om de Romeinen te zien als grovere opvolgers van de Grieken. Beard laat zien hoe de Romeinse Republiek op gang kwam op bijna hetzelfde moment als de Atheense democratie en evolueerde naar precies het soortgelijk, gemengd systeem. Door mythe van feiten te scheiden bij het behandelen van de vroege geschiedenis van de stad, verlevendigt en verdiept ze in haar kroniek, wetenschappelijke debatten door te laten zien hoe de Romeinen zelf vorm gaven aan hun legendarisch begin tot politieke doeleinden op korte termijn. Dit is voorbeeldige, populaire geschiedschrijving met details die het verre verleden tot leven brengen. Fenomenaal! Een heuse aanrader. “SPQR: A History of Ancient Rome” (2015), oorspronkelijk in het Nederlands uitgegeven door Athenaeum – Polak & Van Gennep, Amsterdam, werd vertaald door Ineke Mertens.

De Britse classica, Mary Beard (°1955), promoveerde in 1982, op het proefschrift “The State Religion in the Late Roman Republic: A Study Based on the Works of Cicero”. Tussen 1979 en 1983, doceerde ze aan King’s College London om daarna als Fellow terug te keren naar Newnham College in Cambridge. Ze werd in 2004, hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge en Professor of Ancient Literature van de Royal Academy of Arts. Ze is ook de auteur van “Women & Power, A Manifesto” en van het met een National Book Critics Circle Award-genomineerd “Confronting the Classics, Traditions, Adventures and Innovations”. Sedert haar “Rome in the Late Republic” (1985), schreef ze tal van boeken over het oude Rome, het Parthenon, het Colosseum en Pompeii. Ze is een populaire blogger en televisiepersoonlijkheid en levert ook regelmatig bijdragen aan de New York Review of Books .

Mary Beard SPQR een geschiedenis van het Romeinse Rijk 683 bladz. Rainbow pocketboeken nr. 1434 EAN 9789041714282