Ontdek “Yuri Shaporin, Complete Piano Music”, door Kirill Kozlovski, op het label Toccata classics.

Met zijn wortels in de traditie van Borodin en Moessorgski, bevond de muziek van de in Oekraïne geboren Sovjetcomponist, Yuri Shaporin (1887-1966), zich tussen de laat romantiek van Skrjabin en het constructivisme van Sjostakovitsj en Prokofjev, waarbij een beheersing van contrapunt werd gecombineerd met een scherp gevoel van Russische, pianistische klankkleur. In Shaporins pianomuziek contrasteerde zijn voorliefde voor het epos, uitgedrukt in 2 grootschalige sonates en een machtige passacaglia, met zachte miniaturen.

Yuri Shaporin, studeerde bij Grigorij Sokolov, Maximilian Osejevitsj Steinberg, en Nikolaj Tsjerepnin. Eenmaal afgestudeerd ging zijn voorkeur uit naar een meer progressieve stroming en stichtte hij in 1919, het Groot Drama Theater (foto), samen met Gorky, Loenacharski, en Blok. Tot 1928 was hij de muziekdirecteur van dit theater. Van 1926 tot 1930 was hij voorzitter van de Vereniging van Eigentijdse Muziek in Leningrad. Tot 1934 werkte hij bij het Poesjkin Academisch Drama Theater, het tegenwoordige Alexandrinsky-Theater (foto). Gedurende deze tijd produceerde hij een opmerkelijke hoeveelheid vernieuwende theatermuziek. In 1938 werd hij leraar voor compositie aan het Conservatorium in Moskou. Al vanaf 1920 werkte hij aan zijn enige opera “Dekrabristi”, gebaseerd op een idee van Aleksej Nikolajevitsj Tolstoj, waarvan de voorlopige versie genaamd “Polina Gyobe” in 1925, in Leningrad in première ging. De uiteindelijke versie van “Dekrabristi”, op het libretto van Vsevolod Rozjdestvenski, had zijn première in juni 1953; in het Bolsjoi-Theater.

De in Wit-Rusland geboren, Finse pianist Kirill Kozlovski (°1981) studeerde piano aan het Lyceum van de Wit-Russische Muziekacademie, de Sibelius Academie en de Weense Muziekuniversiteit, en studeerde barokmuziek en klavecimbel aan de Novia University of Applied Sciences en de Sibelius Academy. Zijn pianoleraren waren Irina Semenyako, Matti Raekallio, Ilmo Ranta en Avo Kouyoumdjian. In 2017 studeerde Kozlovski af met een doctoraat in de muziek van de kunstenaarsopleiding van de DocMus-eenheid van de Sibelius Academie met als onderwerp het contextualiseren van de muziek van Dmitri Sjostakovitsj. Kirill Kozlovski was succesvol op tal van nationale en internationale pianowedstrijden. Deze omvatten de overwinning op het Jyväskylä Pianowedstrijd in 2004, en de eerste prijzen op het “Ciutat de Mallorca” Pianowedstrijd in Spanje in 2003, en op de Chopin Pianowedstrijd in Parijs in 1998. In 2016 brachten sopraan Jenni Lättilä en Kirill Kozlovski een cd-opname uit van Richard Wagners gecompileerde solonummers (Siba Records). In 2017 bracht Pilfink Records Kirill Kozlovsky’s eerste soloalbum “Shostakovich in Context” uit, dat naast de muziek van Shostakovich, ook muziek bevatte van Ilari Kaila, Matei Gheorghiu en Mikko Nisula, en heeft nog andere opnames gemaakt van Finse piano- en liedmuziek, b.v. voor Alba Records en Nova Records.

Tracklist:

Romance sans paroles (1900)

Andante

Piano Sonata No. 1 in B flat minor, Op. 5 (1924)

Two Pieces from a Piano Suite (ca. 1925-27)

No. 1, Moderato assai

No. 2, Reproach: Andante con moto

Deux Morceaux (ca. 1919)

No. 1 Serenata

No. 2 Pastorale. Allegretto

Ballada, Op. 28 (ca. 1934-59)

Andante sostenuto

Matelot (1922)

Fugue in F sharp minor (1914)

Oriental Dance (ca. 1905)

Piano Sonata No. 2 in F sharp minor, Op. 7 (1926)

Yuri Shaporin Complete Piano Music Kirill Kozlovski cd Toccata classics TOCC0621