“L’ Aimable. Une journée avec Louis XV”, door Céline Frisch, klavecimbel, op het label Alpha.

De Franse klavecimbelmuziek uit de 18de eeuw was meer dan Couperin en Rameau. Céline Frisch zet hier de schijnwerpers op componisten die vaak verwaarloosd worden. Dit doet ze met het klankpalet van een uitzonderlijk klavecimbel, een kopie naar Goujon, van Andrea Restelli.

Bij het uitvoeren van Franse klavecimbelmuziek uit de 18de eeuw, was en is het gebruikelijk om vast te houden aan de meest perfectionistische (Couperin), de meest ambitieuze (Rameau) of de meest avontuurlijke (Forqueray). Maar dat betekende een heel stuk van het repertoire aan de kant zetten. Van “Le Réveil-matin” van Couperin tot “Les Étoiles” van Corrette, beleeft Céline Frisch een dag aan het hof van Louis XV in het gezelschap van François Couperin (1668-1733), Francois d’ Agincourt (1684-1758), Pierre Dandrieu (1664-1733), Louis-Claude Daquin (1694-1772), Joseph-Nicolas-Pancrace Royer (1705-1755), Claude-Bénigne Balbastre (1727-1799) en Michel Corrette (1707-1795).

Céline Frisch, geboren in Marseille, begon op zesjarige leeftijd klavecimbel te studeren. In 1992 behaalde ze haar eerste prijzen in klavecimbel en kamermuziek aan het Conservatorium van Aix-en-Provence. Ze verhuisde naar Bazel om haar studie voort te zetten aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Andreas Staier en Jesper Bøje Christensen, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Ze studeerde ook orgel bij Louis Thiry aan het Conservatoire à rayonnement régional de Rouen. In 1998 richtte ze samen met Pablo Valetti en andere kameraden van de Schola Cantorum, het ensemble Café Zimmermann op, waarvan ze artistiek leider is. Haar opnames, voornamelijk gewijd aan Bach, hebben talrijke lovende kritieken ontvangen, waaronder haar Goldbergvariaties, deels opgenomen met Café Zimmermann, dat de Diapason d’Or van het jaar 2002 ontving en de “Choc de l’année” van Le Monde de la Musique. In 1996 werd ze benoemd tot Juventus-laureaat van de Raad van Europa en in 2002 was ze de eerste klaveciniste, die werd genomineerd voor de Victoires de la Musique Classique.

Tracklist:

Francois Couperin: Le Reveil-matin; Le Gazoüillement; Le Rossignol-en-amour; Les Amusemens

Francois d’Agincourt: Allemande “La Couronne”; Courante; Sarabande “La Magnifique”; Le Colin Maillard

Pierre Dandrieu: Carillon ou Cloches

Louis-Claude Daquin: L’Appel des Chasseurs – Fanfare en Rondeau; Marche; L’Appel des Chiens; La Prise du Cerf; La Curee – Fanfare; Rejouissance des Chasseurs

Joseph-Nicolas-Pancrace Royer: Les Tendres Sentiments; L’Aimable

Claude-Benigne Balbastre: Ouverture; Gavotte gracieuse; Pantomime; Gigue

Michel Corrette: Les Etoiles

L’Aimable. Une journée avec Louis XV Céline Frisch cd ALPHA 837