“Les Noces Royales de Louis XIV – A Royal Wedding”, door Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre, op het label Château de Versailles Spectacles.

Het huwelijk van Lodewijk XIV met de Infanta van Spanje, op 9 juni 1660, was een uitzonderlijke gebeurtenis en bezegelde de vrede tussen twee monarchieën. De beste componisten droegen bij aan de vieringen. Met deze cd brengt Vincent Dumestre, de muzikale pracht van dit huwelijk van de eeuw, weer tot leven. Grandioos! Na 25 jaar oorlog voeren, sloten Frankrijk en Spanje in 1659, de Vrede van de Pyreneeën. Dit betekende grote gebiedsuitbreiding voor Frankrijk. Zo verkreeg het land in het noorden het graafschap Artesië en Vlaanderen, en in het zuiden, de streek Roussillon. Deel van de overeenkomst was een huwelijk van Lodewijk XIV met de Spaanse infanta, Maria Theresia, een volle nicht van Lodewijk, zowel aan vaders- als aan moederskant. Mazarin dwong Lodewijk hiertoe, hoewel Lodewijk de voorkeur had uitgesproken om met Maria Mancini, het nichtje van Mazarin, te trouwen. De keuze voor de huwelijkskandidaat door Mazarin zorgde dan ook voor een stijgende spanning tussen hem en de koning. Op 9 juni 1660 werd het huwelijk tussen Lodewijk XIV en Maria Theresia voltrokken in de kerk van Saint-Jean-de-Luz. Het vorstenpaar deed vervolgens zijn intrede in Parijs op 26 augustus van dat jaar.

De 21-jarige koning vertrok voor een reis van 13 maanden, 3.200 km in 95 etappes, met 15.000 man en 8.000 paarden, met als hoogtepunt, zijn bruiloft in Saint-Jean-de-Luz! De grootste festiviteiten vonden plaats tijdens de huwelijksceremonie, vervolgens op de reis van Hunne Majesteiten, voor hun plechtige intocht in Parijs en ten slotte met een opera die in het Louvre werd opgevoerd ter ere van het bruidspaar! De trompetten van de koning openden het concert, terwijl vanop de kerkgalerijen, de symfonie, het orgel en de motetten van Du Mont weerklonken.

Cavalli had een danige reputatie verworven, dat hij in 1660, door kardinaal Mazarin, eveneens een Italiaan, met name uit de Abruzzen, naar Parijs werd ontboden om ter gelegenheid van het huwelijk van Lodewijk XIV, de opera, “Ercole amante”, te componeren. Maar, de intriges van Lully, het nieuw theater in het Palais des Tuileries dat nog niet af was, en de dood van Mazarin, maakten van de productie een hachelijke onderneming. Daarenboven werd Cavalli ziek en kon hij zijn werk niet voltooien. In plaats daarvan werd zijn opera “Xerxe” opgevoerd in de Salle des machines van het Louvre. Lully componeerde de Franse ouverture en ook de koordelen werden vervangen door balletten, entrées en intermèdes, van Lully. In het kader van de huwelijksvieringen, gaf de Franse ambassadeur in Venetië, ook de opdracht aan Cavalli, om een Mis te componeren. Cavalli was immers de grootste componist van zijn tijd.

Op de cd staat werk van Jean-Baptiste Lully (1632-1687), Louis Couperin (1626-1661), Jean Veillot (1600-1662), Guillaume-Gabriel Nivers (1632-1714), Salomone Rossi (1570-1630), Francesco Cavalli (1602-1676), André de Rosiers (periode 1634-1672), Nicolas Metru (1605-1663) en Juan Hidalgo (1614-1685). U ontdekt “Lasciatemi morire” (uit “Xerse”) en een Magnificat van Cavalli, een Prélude van Louis Couperin, “Dos zagalas venian” van Hidalgo, “Entrée pour la Maison de France”, Jubilate Deo LWV77/16, “Les Basques”, “Les Espagnols” en “Sonneries pour les trompettes du Roi” van lully, “O France” van Metru, Plein jeu de troisieme ton en Récit de cromorne van Nivers, “Apres une si longue guerre” van Rosier, een Sinfonia van Rossi, en “O filii e filiae” van Veillot. Uitvoerders zijn La Tempête Chœur en Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre. De vocale solisten zijn Ana Quintans, sopraan, Victoire Bunel, mezzosopraan, David Tricou, tenor, Serge Goubioud, tenor en Virgile Ancely, bas. Niet te missen!

Les Noces Royales de Louis XIV A Royal Wedding Vincent Dumestre Le Poème Harmonique Choeur de la Compagnie La Tempête cd Château de Versailles Spectacles CVS066