Singer Pur en Ensemble Leones brengen vocale muziek van Ludwig Senfl, op het label Oehms.

Ontdek op deze cd, Latijnse mottetten en Duitse liederen van Ludwig Senfl. Deze compilatie bevat nl. 22 geselecteerde werken van de bekende Renaissance-componist Ludwig Senfl, die een belangrijke leerling was van Heinrich Isaac. In 1523 trad Senfl toe tot het hoforkest van München aan het hof van Maximiliaan I, waar hij tot zijn overlijden werkzaam was.

Maximiliaan I, Aartshertog van Oostenrijk, Duitse koning en Heilig Roomse keizer, stichtte een belangrijke hofkapel rond de componist Heinrich Isaac en verzamelde de beroemdste musici van Europa. Als uiterst productieve en innovatieve componist, liet Isaac één van de belangrijkste muzikale erfenissen van zijn tijd na en onderscheidde zich door zijn absolute beheersing van contrapunt en polyfonie, een kunst waarin hij uiterst begaafd was, zowel in zijn religieuze werken als in zijn seculiere liederen en instrumentale muziek. Tot 1680, hoewel de sublieme kunst van zijn muziek in heel Europa zowel tijdens zijn leven als na zijn dood werd erkend en geprezen, werd het werk van Isaac echter geleidelijk gedegradeerd tot bibliotheken en muzikale archieven. Meer dan 400 jaar zouden voorbijgaan voor er opnieuw interesse was in zijn muziek.

Ludwig Senfl (1486-1543) was een Zwitserse componist, actief in Duitsland. Hij was de beroemdste leerling van Heinrich Isaac, was muzikaal leider aan het hof van Maximiliaan I, de Heilig Roomse keizer, en was een invloedrijke figuur in de ontwikkeling van de Frans-Vlaamse polyfone stijl in Duitsland. Senfl werd waarschijnlijk rond 1486 in Bazel geboren en woonde van 1488 tot 1496 in Zürich, toen hij toetrad tot het koor van de Hofkapelle van keizer Maximiliaan I in Augsburg. Afgezien van een kort bezoek in 1504 lijkt hij nooit meer in Zwitserland te hebben gewoond. In 1497 volgde hij de Hofkapelle naar Wenen, en tussen 1500 en 1504 studeerde hij waarschijnlijk drie jaar in Wenen, de standaardpraktijk voor koorknapen wiens stem was gebroken, als onderdeel van de normale opleiding tot priester. Gedurende deze periode studeerde hij bij Heinrich Isaac, die in 1509 als zijn kopiist diende. Het is bekend dat hij veel van Choralis Constantinus van de oudere componist heeft gekopieerd, een enorm werk dat hij later na de dood van Isaac zou voltooien.

Na een reis naar Italië ergens tussen 1508 en 1510 keerde Senfl terug naar de Hofkapelle, de keizer benoemde hem om Isaac’s positie als hofcomponist te vervullen toen Isaac stierf in 1517. In 1518 verloor Senfl een teen bij een jachtongeval en heeft de blessure hem tot een jaar uitgeschakeld. Toen de keizer in 1519 stierf, had Senfl geen baan meer. Karel V ontsloeg de meeste musici van Maximiliaan en weigerde zelfs Senfl de jaarlijkse toelage te betalen die hem was beloofd in het geval van de dood van de keizer. De jaren daarna reisde hij veel, voornamelijk op zoek naar werk, maar hij was ook actief als componist. In het jaar 1520 werkte hij als redacteur (en mogelijk ook als corrector) aan de motet bloemlezing Liber selectarum cantionum die in datzelfde jaar in Augsburg werd gedrukt in de werkplaats van Sigmund Grimm en Marcus Wirsung. Van hem is bekend dat hij de Rijksdag van Worms in 1521 heeft bijgewoond, en hoewel hij nooit officieel protestant is geworden, had hij klaarblijkelijk sympathie voor Luther, en werd hij later onderzocht door de inquisitie en gaf vrijwillig zijn priesterschap op. Vanaf 1530 voerde Senfl een uitgebreide correspondentie met zowel de lutherse hertog Albrecht van Pruisen als met Maarten Luther zelf.

Uiteindelijk verwierf Senfl een functie in München, een plaats met hoge muzikale standaarden, een sterke behoefte aan nieuwe muziek en relatief tolerant ten opzichte van mensen met protestantse sympathieën. Hij zou daar de rest van zijn leven blijven. Tegen 1540 was hij ziek, te oordelen naar zijn correspondentie met hertog Albrecht, en hij stierf waarschijnlijk begin 1543. Senfl was een eclectische componist, thuis in zowel de wereld van religieuze als wereldlijke muziek, en hij modelleerde zijn stijl zorgvuldig naar modellen van de Frans-Vlaamse componisten van de vorige generatie, in het bijzonder Josquin des Prez. Zijn religieuze muziek omvat missen, motetten, vesperzettingen en een Magnificat. Senfl componeerde ook talrijke Duitse liederen, die sterk varieerden van karakter, van heel eenvoudige zettingen van een cantus firmus tot contrapuntische canons en quodlibets.

Singer Pur is een Duits vocaal sextet opgericht in 1991 door voormalige leden van de Regensburger Domspatzen. De vijf oorspronkelijke leden kregen in 1994, het gezelschap van een sopraan. Het sextet richt zich op klassieke muziek, maar heeft ook traditionele volksliederen en popmuziek uitgevoerd en opgenomen. Singer Pur heeft meer dan 30 cd’s opgenomen en heeft concerten en workshops gegeven in bijna 60 landen over de hele wereld.

Het Ensemble Leones (gamba’s, luit en Viola d’Arco), opgericht in 2008 door Marc Lewon (foto), legt zich toe op middeleeuwse en renaissancemuziek. Het werk van het ensemble wordt gekenmerkt door uitvoeringen die rekening houden met historische bronnen om subtiele reconstructies en stilistisch geïnformeerde arrangementen te creëren, in hun geïnspireerde interpretaties. Kenmerkend voor het ensemble zijn de zoektocht naar onbekende composities en bronnen en de herintroductie van zelden gehoorde instrumenten in de uitvoeringspraktijk van Oude Muziek. Met hun pionierswerk en hun herinterpretatie van bekende stukken in concerten en op cd-producties (vaak in samenwerking met de Zwitserse Radio SRF), zette Leones nieuwe maatstaven.

Hun debuutalbum “Les fantaisies de Josquin – The Instrumental Music of Josquin Desprez” werd bekroond met 5 diapasons. Het bevat trouwens als bonustrack de wereldpremière-opname van Arvo Pärts compositie “Sei gelobt, du Baum”. Het ensemble trad met succes op, op de podia van gerenommeerde festivals als het Stockholm Early Music Festival, de Heidelberger Frühling en de Niedersächsische Musiktage. De musici die optreden met Ensembles Leones ontmoetten elkaar in de Schola Cantorum Basiliensis, de beroemde Zwitserse academie voor Oude Muziek, en zijn goed bekend in de wereld van concerten, opnames en uitzendingen. Ze werken overigens ook samen met individuele artiesten als Andreas Scholl, Dominique Vellard en Benjamin Bagby.

Singer Pur Senfl Ensemble Leones cd Oehms OC 1726

https://www.stretto.be/2018/05/09/henricus-isaac-nell-tempo-di-lorenzo-de-medici-maximilan-i-1450-1519-hesperion-xxi-la-capella-reial-de-catalunya-jordi-savall-een-magistrale-nieuwe-alia-vox-cd/

https://www.stretto.be/2022/06/18/choralis-constantinus-1508-heinrich-isaac-in-konstanz-door-het-ensemble-cantissimo-o-l-v-markus-utz-op-het-label-carus-een-prachtige-herontdekking/