Rebecca West, “De familie Aubrey”, nu in vertaling, uitgegeven door Signatuur.

Maak kennis met de familie Aubrey in het eerste deel van deze indrukwekkende, driedelige familiesaga, die in zijn totaliteit, een groot deel van de 20ste eeuw beslaat. Met semi-autobiografisch materiaal, geïnspireerd op Wests eigen familie, gaf West een cultuurhistorische beschrijving van het eerste decennium van de 20ste eeuw, met een opvallend groot vermogen om personages psychologisch te doorgronden.

“The Fountain Overflows” (vert. “De familie Aubrey”) (1956),“This Real Night” (1984) (vert. “Mary en Rose”), en “Cousin Rosamund” (1985) (vert. “Rosamund”), vormen samen de drie delen van de indrukwekkende sage over de Aubrey familie. Tussen de muziek, politiek en vervulde en gebroken dromen door, zoeken de drie dochters in het eerste deel van de trilogie, hun eigen stem in een patriarchale samenleving.

Rebecca West, eigenl. Cicily Isabel Fairfield (1892-1983), was enige tijd actrice en ontleende haar pseudoniem aan “Rebecca West”, het personage dat inwoont op het landgoed van Johannes Rosmer in het drama, “Rosmersholm”, uit 1886, van Henrik Ibsen. In het echte leven was de vader van Cicily, alias, Rebecca West, Charles Fairfield, een bekende journalist van Ierse afkomst, die echter nooit veel van zijn literaire vaardigheden maakte. Haar Schotse moeder, Isabel, had het talent om concertpianiste te worden, maar streefde nooit een professionele carrière na.

In het huis van de familie Aubrey hoor je tijdens theetijd, arpèges op de piano en flarden van geëngageerde discussies. Dit intellectueel stimulerend maar excentriek gezin woont vlak voor de Eerste Wereldoorlog, in Londen. Vader Piers is journalist, moeder Clare, een voormalige concertpianiste, die haar carrière opzij heeft gezet om voor hun vier kinderen te zorgen, de muzikale tweeling Mary en Rose, de mooie en gedreven jonge vrouw met muzikale aspiraties, maar eigenlijk talentloze, Cordelia en de kleine Richard Quinn. En dan is er nog de geliefde nicht, Rosamund, die inwoont bij de Aubreys.

De spilzieke vader Piers dreigt echter voortdurend zijn familie aan de financiële afgrond te brengen, wat slechts ternauwernood kan worden afgewend door moeder Clare. In het eerste deel, “The Fountain Overflows”, geniet de getalenteerde en excentrieke Aubrey-familie maar zelden van een moment van harmonie, omdat ze worstelen met de gevolgen van de spilzucht van hun patriarchale vader. Nu moesten ze verhuizen zodat hun vader een stabiele baan kon vinden. Zijn nieuwe baan in de buitenwijk van Londen belooft uitstel van de teloorgang. Ondanks de ontmoedigende kansen hopen de Aubreys dat kunst hen zal redden van de wanorde van een leven dat afglijdt naar armoede…The Fountain Overflows” werd vertaald door Anke ten Doeschate en René van Veen. De twee andere delen van de trilogie, “This Real Night” (1984) (vert. “Mary en Rose”), en “Cousin Rosamund” (1985) (vert. “Rosamund”), verschijnen later.

Rebecca West De familie Aubrey 605 bladz. uitg. Signatuur ISBN 978 90 5672 694 2