Aurèle Marthan, “Guéthary”, op het label Alpha. Heerlijk!

Maurice Ravel (1875-1937) en Baskenland zijn altijd één geweest. Hij werd nl. geboren in Ciboure aan de kust in Frans-Baskenland, nabij de Spaanse grens, en was van moederszijde van Baskische afkomst. Zijn vader was een ingenieur uit Franstalig Zwitserland. Nog in Ravels geboortejaar verhuisde het gezin naar Parijs. Ravel bracht weliswaar het grootste deel van zijn leven door in Parijs, maar was desondanks toch buitengewoon trots op zijn Baskische afkomst. Veel elementen van Baskische volksmuziek zijn trouwens terug te vinden in zijn composities. Het centraal werk op deze cd, zijn Concerto en sol, wordt hier gepresenteerd in een origineel arrangement voor piano en klein ensemble van de contrabassist, Lucas Henri.

De op het platteland geboren pianist Aurèle Marthan, wilde hulde brengen aan zijn dorp, Guéthary (Baskisch: Getaria), in het arrondissement Bayonne, waar hij een festival creëerde. De andere werken in dit programma zijn evenzoveel illustraties van de rijkdom van deze regio die veel kunstenaars dierbaar waren: Stravinsky arrangeerde zijn beroemd ballet Petrouchka in Biarritz, Pablo de Sarasate had ervoor gekozen om daar te verblijven en Isaac Albéniz ging er aan het einde van zijn leven wonen.

Een andere Baskische beroemdheid, dit keer aan de Spaanse kant, was Alberto Iglesias, de officiële componist van regisseur, Pedro Almodóvar. De Baskische kust wordt vaak vergeleken met Californië vanwege zijn surfspots, Aurèle Marthan roept met “Hotel California”, de Eagles op, evenals zijn passie voor Amerikaanse minimalisten (Glass) en voor cinema, met de muziek van de films “Amen” (Gerstein’s Theme) of “Vals Im Bashir” voor hij als laatste, aan de piano, “Sur la planche” speelt, het iconisch nummer van “La Femme” (foto), de rockgroep uit Biarritz.

Deze heel originele, zonovergoten cd, die meer dan drie eeuwen muziek omvat tot aan de barok met Rameau en Couperin (die “La Basque” componeerde!), werd geproduceerd door de componist, David Chalmain in zijn (Baskische) studio, die voor de gelegenheid een werk componeerde, getiteld “Guéthary”! De arrangementen en transcripties zijn van Lise Borel, Lucas Henri, Dmitry Smirnov en Nicolas Worms.  Warm aanbevolen.

Aurèle Marthan begon op vierjarige leeftijd met pianospelen. Hij studeerde piano en kamermuziek aan het CNSM in Parijs, aan het Istituto Superiore di Cremona in Italië en aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij zijn masterdiploma als solist behaalde. Hij kreeg les van Denis Pascal, Maurizio Baglini en Tatiana Sarkissova, en kamermuziek van Emmanuelle Bertrand, Éric Le Sage, Paul Meyer en Itamar Golan, bij wie hij zijn Master’s degree in kamermuziek behaalde aan het CNSM. Hij perfectioneerde zich bij Paul Coker aan de Muziekuniversiteit van Genève terwijl hij een master voorbereidde, en volgde de masterclasses van Pascal Devoyon en Imogen Cooper. In 2016 was hij kwartfinalist op de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. De Tsjechische pianist, Lukáš Vondráček (°1986) won toen de eerste prijs. Aurèle Marthan treedt op als solist en als kamermusicus in de belangrijkste concertzalen in Frankrijk, Italië, Brussel, Londen, Wenen, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Zuid-Korea en China.

Tracklist:

Glass, P: The Fog of War: Invitation Arr. for Piano by Lise Borel

Chalmin: Guéthary

Saint-Saëns: Le carnaval des animaux: Aquarium

Iglesias: O Night Divine

Ravel: Piano Concerto in G major

Iglesias: Piano Bar y coro infantil

Stravinsky: Danse Russe (from Pétrouchka)

José Antonio de Donostia: 21 Preludios vascos: No. 6, Oñazez! Dolor

Albéniz: Recuerdos de Viaje, Op. 71: En la playa

Rameau:  Nouvelles suites de pièces de clavecin Les Sauvages

Sarasate: Prière et berceuse, Op. 17 Aurèle Marthan, Dmitry Smirnov

Couperin, F: Pièces de clavecin II: Ordre 7ème de clavecin in G major: La Basque

Armand Amar, A: Gerstein’s Theme (from ‘Amen’) Arr. for Viola and Piano by Armand Amar Aurèle Marthan, Dmitry Smirnov

Richter, Max: Andante / Reflection (from ‘Waltz With Bashir’) Arr. for Piano, Violin, Viola and Cello by Dmitry Smirnov

Eagles: Hotel California (Arr. for Piano by Nicolas Worms)

La Femme: Sur la planche (Arr. for Piano by Nicolas Worms)

De uitvoerders zijn Aurèle Marthan, Dmitry Smirnov (viool), Adrien Boisseau (altviool), Caroline Sypniewski (cello), Célestin Guérin (trompet), Mathilde Caldérini (fluit), Amaury Viduvier (klarinet), Nicolas Lamothe (percussie), Domi Emorine (accordeon) en Victor Jacob (directie). Warm aanbevolen.

Aurèle Marthan Guéthary cd Alpha 871