“Brahms, Lieder”, door Anna Lucia Richter en Ammiel Bushakevitz, op het label Pentatone. Intieme dichterlijkheid.

Op haar derde Pentatone-album Brahms Lieder keert Anna Lucia Richter terug naar het Duitse lied en maakt haar opnamedebuut als mezzosopraan met een recital van Brahms-liederen, samen met de pianist, Ammiel Bushakevitz.

Johannes Brahms componeerde meer dan 300 liederen, waaronder bewerkingen van Duitse volksliederen en koorliederen. Hij componeerde zijn leven lang Liederen, van de “Sechs Gesänge für eine Tenor- oder Sopranstimme und Klavier” op. 3 uit 1853, opgedragen aan Bettina von Arnim, tot de “Vier ernste Gesänge für eine Baßstimme und Klavier” op. 121 uit 1896, opgedragen aan de Duitse symbolistische schilder, beeldhouwer en graficus, Max Klinger (1857-1920). Onder alle rijkdom aan liederen die Brahms componeerde, was “Die schöne Magelone” zijn enige echte liedcyclus. Deze cd presenteert een selectie uit Brahms’ uitgebreid liedrepertoire, die niet alleen een indruk geeft van zijn belang voor de geschiedenis van het Lied en wat een perfecte liedcomponist hij wel was, maar die ondanks zijn reputatie, ook laat horen, wat een opgewekte, jonge en humoristische persoon hij bijwijlen kon zijn.

Brahms is bijzonder geschikt voor dit opnamedebuut, aangezien zijn liederen als gegoten passen bij het fluweelzacht middenstemregister van de mezzosopraanstem. De op deze cd gepresenteerde 20 liederen op teksten van o.a. von Fallersleben, von Platen, von Liliencron, Heine en von Eichendorff, variëren van liefdespoëzie en donkere romantiek tot volksliederen uit de verzameling volksliederen van Anton Wilhelm Zuccamaglio (1803-1869) (foto), en het wereldberoemd “Wiegenlied” op tekst van Georg Scherer.

Richters diepgaande betrokkenheid bij en kennis van het Duits lied is voelbaar in elk Lied dat ze zingt evenals in haar inzichtelijke tekst in het bijbehorend boekje, waarin ze het programma koppelt aan het begrip schemering (Dämmerung), zowel in relatie tot dag- en lichtomstandigheden als in associatieve zin, als een preoccupatie met emotionele momenten in het leven. Het fijn, poëtisch spel van Ammiel Busakevitz biedt daarbij de perfecte begeleiding van zowel de sombere als de idyllische liederen.

Anna Lucia Richter was jarenlang lid van het meisjeskoor van de Dom van Keulen en kreeg vanaf haar negende zangles van haar moeder Regina Dohmen. Ze studeerde bij Kurt Widmer in Bazel en Klesie Kelly-Moog in haar geboorteplaats Keulen en werd verder gecoacht door Margreet Honig, Edda Moser, Christoph Prégardien en Edith Wiens. Ze behoort ondertussen tot de meest opwindende jonge zangeressen van haar generatie en won diverse internationale prijzen. Brahms Lieder is de derde vrucht van haar exclusieve samenwerking met Pentatone, na haar Monteverdi-portret Il delirio della passione (2020) en haar Schubert-album Heimweh (2019).

De Israëlisch-Zuid-Afrikaanse pianist, Ammiel Issaschar Bushakevitz (°1986) werd geboren in Jeruzalem maar verhuisde op jonge leeftijd naar George, West-Kaap. Hij studeerde aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse in Parijs, en aan de Hochschule für Musik und Theatre Felix Mendelssohn Bartholdy in Leipzig. Ammiel Busakevitz geniet van een bloeiende carrière als solist en liedbegeleider, en maakt ook hier zijn Pentatone-debuut.

Tracklist:

1) Ständchen (Op. 106, No. 1)

2) Sapphische Ode (Op. 94, No. 4)

3) Verzagen (op. 72, nr. 4)

4) Soll sich der Mond (WoO 33, nr. 35)

5) Liebestreu (Op. 3, Nr. 1)

6) Vergeliches Ständchen (Op. 84, No. 4)

7) Vor dem Fenster (Op. 14, No. 1)

8) Anklänge (op. 7, nr. 3)

9) Feldeinsamkeit (Op. 86, nr. 2)

10) Unbewegte, Laue Luft (Op. 57, No. 8)

11) Auf dem Kirchhofe (Op. 105, No. 4)

12) Der Tod, das ist die kühle Nacht (Op. 96, No. 1)

13) Wie rafft ich mich auf in der Nacht (Op. 32, No. 1)

14) Mädchenlied (Op. 107, No. 5)

15) Dort in den Weiden (WoO 33, nr. 31)

16) Von ewiger Liebe (Op. 43, No. 1)

17) Die Mainacht (Op. 43, No. 2)

18) Geheimnis (Op. 71, Nr. 3)

19) Wiegenlied (Op. 49, Nr. 4)

20) Sandmannen (WoO 31, nr. 4)

Brahms Lieder Anna Lucia Richter Ammiel Bushakevitz cd Pentatone 5186-986