Aad Smaal, Gees van Hemert, Margot Verhaagen, “Het oesterboek Over de magie van de oester”, een prachtuitgave van Lannoo.

Ontdek de verrassende wereld van de Zeeuwse oester! Het rijk geïllustreerd Oesterboek brengt nl. de magie van de oester tot leven met illustraties, historie, interviews, verhalen en anekdotes. Niet te missen!

In navolging van het “Oesterboek, zilt, zinnenprikkelend en Zeeuws” van Stefaan Daeninck (Culinair Ateljee, Tielt) en Douglas Moorts (Lannoo, 2003), schreven een emeritus hoogleraar schelpdiercultuur, een specialiste in Zeeuwse aquacultuur en een specialiste in Zeeuwse eetcultuur, een adembenemend mooi boek over de oester.

Oesters zijn lekker, gezond en het is een feest om ze te serveren. Geur en smaak brengen liefhebbers in vervoering. Oesters hebben iets magisch maar heeft ook een interessante geschiedenis. De prehistorische oester diende reeds als belangrijke voedselbron en de vetzuren in de oester hebben onze verre voorouders geholpen bij de evolutie tot mens. Ook in de Oudheid geloofde men in de heilzame werking van het schelpdier tegen akelige kwalen. Oestermaaltijden vormden een geliefd onderwerp in de Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw. Op beroemde 17de eeuwse genreschilderijen en Stillevens staan verleidelijke oesters symbool voor het opwekken van wellust. Tegenwoordig kweekt men oesterbroed (jonge oesters) op land en wil men verdwenen oesterbanken terugbrengen in de zee.

Het boek vertelt o.a. over de bakermat van de oesterkweek, oesters in het verleden, visserij en kweek in het heerlijk, zilt Zeeuws water, en het beschilderen van oesterschelpen (Zeeuws Blauw) door Dieuwke Parlevliet, afgewisseld met exquise oesterrecepten van negen bekende chefs van gerenommeerde restaurants, DP Arkenbout, Wouter Kik, Syrco Bakker, the Blend Brothers, Edwin Vinke, Richard Ekkebus, Thijs Meliefste, Thomas d’Hooghe en Nick Bril, alles magnifiek geïllustreerd met foto’s van Kris Vlegels, Gees van Hemert en Tobias Reymond. Een prachtboek over het genot bij slurpen van deze rauwe bewoners van de zee, zowel platte als creuses en de mysteries van het terroir van dat toch wel heel bijzonder weekdier. Een zoute waardering van smaak en verleiding. Niet te missen!

Aad Smaal is emeritus hoogleraar schelpdiercultuur aan de Wageningen Universiteit, en heeft onderzoek gedaan bij Wageningen Marine Research en Rijkswaterstaat. Hij heeft 40 jaar ervaring met schelpdieronderzoek, schreef meer dan 100 wetenschappelijke publicaties over het onderwerp en heeft nu de leiding van Zeeuws Blauw Oesters. Gees van Hemert woont en werkt in Zeeland. Ze publiceert sinds 2005 over de Zeeuwse aquacultuur en de Nederlandse beroepsvisserij. Ze schreef verschillende boeken over de aquacultuur. Margot Verhaagen schrijft iedere week in de PZC over Zeeuws eten en drinken en heeft daarnaast een eigen column met dit thema. Ze schreef een naslagwerk over de Zeeuwse babbelaar, en de reisgids Kiek Zeeland. Ze is ook projectleider van het project YammYammy Lekker Zeeuws voor de Zilte Academie Zeeland.

Aad Smaal Gees van Hemert Margot Verhaagen Het oesterboek Over de magie van de oester 272 bladz. uitg. Lannoo ISBN 978 94 014 8113 7