Michael Palin “Naar Irak”, vertaald en bijzonder mooi uitgegeven door Spectrum.

In zijn boek, “Naar Irak”, neemt voormalig Monty Python-ster en wereldreiziger Michael Palin u mee op een bijzondere reis door Irak. Het is een regio die ooit aan de wieg stond van onze beschaving, maar in de recente geschiedenis werd opgeschrokken door oorlogen en bloedvergieten. Een rijk geïllustreerde, unieke inkijk in een bijzonder land.

Sedert 1980 maakt Michael Palin reisprogramma’s voor de BBC. Hij begon in 1980 met een aandeel in “Great railway journeys of the world”, een programma van de BBC waarin hij Groot-Brittannië per trein doorkruiste. Daarna volgden nog vele andere reizen, waarvan ook boeken verschenen, vaak met veel kleurenfoto’s en vanuit een dagboekperspectief geschreven. Nu heeft Channel 5 ITN Productions opdracht gegeven om een nieuwe driedelige documentaireserie te produceren met hem, terwijl hij Irak voor het eerst bezoekt. De commissie was het vervolg op de veelgeprezen 2018, Michael Palin in Noord-Korea, die 4,5 miljoen kijkers bereikte en werd genomineerd voor twee BAFTA’s.

Het boek, “Michael Palin: Into Iraq”, volgt hem tijdens een odyssee van bijna 1.700 km., waarbij hij de loop van de grote Tigris-rivier volgt van de bron in het oosten van Turkije tot de Perzische Golf. Zijn reis, die begon bij Lake Hazar in het oosten van Turkije, omvatte bezoeken aan Koerdistan, waar hij een dag doorbracht in het bergdorp Akre voor de Koerdische New Roz-vieringen, een chaotisch festival van fakkeltochtjes, vuurwerk en geweervuur, een bezoek aan Tikrit, waar hij de waarheid over het verschrikkelijke Speicher-bloedbad ontdekte, voor hij verder trok naar Babylon om het paleis van Saddam Hoessein te verkennen dat boven de oude stad uittorent. Daarna ging hij naar de Iraakse hoofdstad Bagdad, naar de Groene Zone die na de oorlog is ontstaan en ontdekte de geneugten van het leven in de bruisende oude stad voordat hij de beroemde Ziggurat van Ur bezocht.

Tijdens zijn reis wordt hij gedreven door de drang om de mensen van dit uitgestrekt maar jong en onrustig land te ontmoeten, en om een enorme verscheidenheid aan adembenemende landschappen en buitengewone historische bezienswaardigheden en culturen te ontdekken. Hij ervaart hoe het leven is voor de 40 miljoen mensen die vandaag in Irak wonen en verkent zijn oude geschiedenis als Mesopotamië, de bakermat van de beschaving.

Tijdens die reis ontdekte Palin weliswaar de scherpe en vaak wrede contrasten die het land kenmerken. Het ene moment verkende hij de historische straten van Bagdad of de oude ruïnes van Babylon, het andere moment liep hij door de door oorlog verwoeste straten van Mosul of luisterde naar verhalen over het bloedbad van Camp Speicher. In combinatie met de vele foto’s die hij tijdens zijn reis maakte, schetst Palin een levendig portret van een complex land, dat maar weinig buitenstaanders écht te zien krijgen. “Into Iraq” werd vertaald door Annemie de vries. Een aanrader!

Michael Palin (°1943) is schrijver, komiek, acteur en televisiepresentator. Hij behoorde tot de komediegroep Monty Python en maakte tevens verschillende reisdocumentaires. Hij schreef meerdere boeken over zijn reizen naar onder meer de Noord- en Zuidpool, de Sahara, de Himalaya en Noord-Korea. Van zijn hand verscheen ook het veelgeprezen boek Erebus. In 2019 werd hij geridderd voor zijn verdiensten voor reizen, cultuur en geografie.

Michael Palin Naar Irak 191 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 978 90 00 38640 6