Ontdek “Titus Tielens, Shades of Life”, door Matthias Spee, piano, op het nieuw label, Kinyobi Music.

“Shades of Life” is originele, verhalende pianomuziek, gecomponeerd door Titus Tielens en uitgevoerd op een Ibach vleugel, door Mattias Spee, opgenomen in de Protestantse Onze-Lieve-Vrouwe-kerk in Uitwijk in Nederland. Kinyobi Music is immers een niche platenlabel voor beginnende musici en originele pianomuziek. “Shades of Life” is de eerste release van het label.

Muziek vertelt vaak een verhaal, over een natuurlijke gebeurtenis, een persoonlijke ervaring of een stroom van innerlijke gevoelens. “Shades of Life” is een verzameling van dergelijke verhalen. Zoals alle verhalen gaan muzikale verhalen van verteller naar verteller, en winnen ze bij elke beurt aan betekenis. “Ideeën”, zo vertelt Titus, “kwamen voor het eerst bij mij, als componist, tijdens stille momenten achter de piano, luisterend naar de muziek in mijn hoofd. De volgende ‘sleutel’-verteller was de pianist, Mattias Spee, die ze tot leven liet komen. Even belangrijk was de geluidskunstenaar die dit album hielp creëren door zijn magische kunst van opnemen en masteren”. “Shades of Life” bevat klassieke maar tevens moderne pianomuziek, 10 poëtische stukken, waarin traditionele elementen worden verweven met frisse nieuwe muzikale verhalen, die complexiteit en toegankelijkheid in gelijke mate delen. Het werk van Titus Tielens is geïnspireerd door de grote componisten als Bach en Schubert, maar zijn muziek presenteert traditionele, pianistische, romantische elementen op een frisse nieuwe manier.

Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van de stukken van het album. Zoals de componist in de boekje aangeeft: “Muziek vertelt vaak een verhaal. Het kan gaan over een gebeurtenis in de natuur, een episode in het leven of de relatie tussen twee mensen. Of het kan gaan over de innerlijke gevoelens die je zou kunnen ervaren als je in een kampvuur staart, herinneringen ophaalt aan de grote reis van het leven of nadenkt over een van de talloze facetten ervan. “Shades of Life” is een verzameling van dergelijke verhalen. Als een vlinder verkent het verschillende bloemen op een schijnbaar lukrake manier, van het ene verhaal naar het andere, elk met zijn eigen kleuren, textuur en timbre. Voor de opname, editie, mixing en mastering tekende Erik de Goederen. Een volledig analoge keten van mixenapparatuur werd gebruikt om alle afzonderlijke tracks rechtstreeks in één masterbestand te mixen. De montage is tot het absolute minimum beperkt, waardoor de levendigheid van een live-uitvoering het best intact blijft”.

Titus Tielens (°1969) heeft een MSC-graad in natuurkunde van de TU Delft en een MBA van Instead. Hij is geen formeel geschoolde componist. Toch heeft muziek zijn hele leven een belangrijke rol gespeeld. Hij begon op latere leeftijd met het schrijven van muziek als autodidactisch componist. Als muzikale verteller improviseert Titus graag op de piano in klassieke stijl. Dankzij een leven lang luisteren naar klassieke muziek en een informele opleiding in muziektheorie, heeft hij zijn eigen verhalende stijl van componeren ontwikkeld. Shades of Lifeis zijn eerste officiële cd, uitgebracht onder zijn eigen platenlabel, Kinyobi Music.

Mattias Spee(1997) is een creatieve concertpianist en componist die graag buiten de gebaande paden treedt. Hij is een rijzende ster en won meerdere prijzen waaronder het Prinses Christina Concours, het Steinway Pianoconcours, het SJMN Concours, het Rotterdams Pianofestival en de Vrienden Cultuurprijs. Thuis speelt hij op een Grotrian-Steinweg-vleugel uit 1992, hem in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Samen spelen met anderen speelt een belangrijke rol in de muzikale activiteiten van Mattias. Naast optredens in projectensembles, maakte hij jarenlang deel uit van het Goudsbloemtrio, samen met klarinettiste Ana Prazeres en celliste Hadewych van Gent. Een andere grote muzikale passie van Mattias ligt bij de hedendaagse klassieke muziek. Hij is van mening dat er in het modern repertoire grote schatten te vinden zijn, die helaas door een groot deel van het concertpubliek onontdekt zullen blijven. Daarom verwerkt hij regelmatig hedendaagse muziek in zijn concertprogramma’s. Ook componeert Mattias zelf muziek voor piano. In zijn eigen composities laat Mattias vaak ruimte voor improvisatie en spontane ingevingen.

Mattias heeft ook een grote fascinatie voor muziek die, al dan niet terecht, in de vergetelheid is geraakt. Hij vindt het belangrijk om aandacht te schenken aan de enorme hoeveelheid muziek die onder het stof terecht is gekomen, deze op te duikelen en nieuw leven in te blazen. Deze fascinatie heeft geresulteerd in een serie albums getiteld “Eclipse” met muziek van onbekende componisten. Het eerste album in deze serie, gewijd aan de muziek van Joseph Wölfl (1773-1812), kwam uit in juni 2021. Momenteel werkt hij aan een cd met werken van de Nederlandse componist Hans Henkelmans (1913-1995).

Tracklist:

1.Furioso

2.Infinity

3.Lockdown

4.Altijd samen

5.Interview

6.Nieuw licht

7.Hypnosis

8.Joie de vivre

9.Le quotidien

10.Les couleurs du ciel

http://kinyobi-music.com/

Titus Tielens Shades of Life Matthias Spee, piano cd Kinyobi Music