Ontdek, “Vicente Lusitano, Motets”, door The Marian Consort, op het label Linn.

Na hun debuut cd voor het label Linn, met werk van Josquin des Prez, Vicente Lusitano en Roderick Williams, richt het Marian Consort nu zijn aandacht op de centrale figuur van deze drie, de ‘Portugese’, Vicente Lusitano (ca.1520-ca.1561), waarschijnlijk de eerste gepubliceerde zwarte componist.

De buitengewone muziek van deze Afrikaans-Portugese priester en muziektheoreticus, werd tijdens zijn leven alom gevierd. Tot voor kort echter grotendeels verwaarloosd, wordt de muziek van Lusitano nog maar net weer uitgevoerd. Het Marian Consort heeft een zorgvuldig gekozen programma opgenomen van deze opvallende en indrukwekkende onterecht vergeten werken.

Vicente Lusitano was een Portugese componist en theoreticus van de late renaissance. Men denkt dat hij van gemengd ras was en daarom wordt gesuggereerd dat zijn moeder van Afrikaanse afkomst kan zijn geweest. Sinds de jaren tachtig wordt hij trouwens beschreven als de eerste gepubliceerde zwarte componist. Lusitano, wat “Portugees” betekent, lijkt eerder een bijnaam dan een familienaam te zijn. Hij werd geboren in Olivença , maar verder is er weinig bekend over zijn leven, inclusief de exacte data van zijn geboorte en overlijden. Lusitano wordt beschreven als pardo, wat aangeeft dat hij mogelijk van gemengde Europese en niet-Europese afkomst was.

Sommige informatie over Lusitano is opgenomen in een manuscript van Joao Franco Barreto: hij kwam uit Olivença, werd een katholieke priester en was werkzaam als leraar in Padua, Viterbo en Rome. Barreto’s manuscript werd gebruikt door Diogo Barbosa Machado in zijn Bibliotheca Luzitana (gepubliceerd in Lissabon: Ignacio Rodrigues, 1752).

Zeer weinig van wat Machardo schreef over het leven van Lusitano is echter door enige andere bron geverifieerd. Boeken en manuscripten van zijn muzikale composities zijn weliswaar bewaard gebleven en gedateerd. Er is bv. een verslag dat Lusitano in 1551 in Rome was en dat hij zich in 1561 tot het protestantisme had bekeerd en naar Duitsland was gereisd. Er is geen verslag van hem na 1561. Lusitano heeft een aantal koorwerken op zijn naam staan, waaronder Latijnse motetten (gepubliceerd als Liber primus epigramatum que vulgo motetta dicuntur , 5, 6, 8vv, Rome , 1551) en een madrigaal. In verschillende werken verwees hij naar Josquin des Prez, die 30 jaar eerder was overleden. Zo herwerkte hij het motet Inviolata, integra van Josquin voor meerdere stemmen.

Vicente Lusitano Motets The Marian Consort cd Linn CKD694