Korneel De Rynck, “De golden Sixties, hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958-1973”, een uitgave van Manteau.

Deze opvolger van Vroeger was alles anders’ is een aanstekelijk boek over spaghetti en Soubry-kamelen, de Melk-brigade en sponzig Expobrood. Over de wagens van toen, de nieuwe snelwegen en het rijbewijs dat je zomaar kon afhalen. En over draaibare tv-antennes en de stofzuigers van Theofiel Boemerang. 

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Het boek ‘Vroeger was alles anders’ uit 2018, reconstrueerde in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het bracht voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug. Dit boek ging over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema’s en stoffige kolenkachels, maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en toiletten buiten het huis.

Tijdens de golden sixties nam de welvaart spectaculair toe. Het dagelijks leven veranderde compleet. Mensen kochten een auto, een televisie, allerlei huishoudtoestellen en er kwam een telefoon in huis. Woningen kregen een badkamer en een binnen toilet. Almaar meer vrouwen gingen uit werken, de pil werd geïntroduceerd en de eerste supermarkten openden hun deuren. Historicus en schrijver Korneel De Rynck vertelt hoe het gewone leven veranderde tussen 1958, het jaar van de Expo, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak. Met ook tal van sprekende foto’s. 

“Ik heb het in dit boek over negen thema’s”, schrijft Korneel De Rynck, “eten en drinken, wonen, huishouden, communicatie, gezondheid, seksualiteit, mobiliteit, werk en vrije tijd. En net als andere historici laat ik de ‘golden sixties’ niet strikt samenvallen met de jaren zestig, maar met het tijdperk tussen 1958 en 1973. Die keuze is vanzelfsprekend. In 1958 vond de wereldtentoonstelling plaats in Brussel, Expo 58. Landen en bedrijven presenteerden er moderne technologieën en producten. ‘De techniek in dienst van de mensheid’ was het centrale thema. De Expo toonde hoe het dagelijks leven er binnenkort zou uitzien. En het is ook in dat jaar dat de economische groei echt wel aan de hoge vlucht begon. Dat duurde tot in 1973. De oliecrisis die toen uitbrak, leidde tot een economische stagnatie en het einde van de welvaartseuforie. De autoloze zondagen, na jaren waarin de auto onbetwistbaar vrij baan kreeg, waren daar symbolisch voor.”

Deze opvolger van “Vroeger was alles anders”, waarvan meer dan 10.000 exemplaren werden verkocht, is opnieuw herkenbaar voor wie deze periode meemaakte en verrassend voor wie later werd geboren. Vermakelijk en onderhoudend. Warm aanbevolen.

De West-Vlaamse historicus, schrijver en spreker, Korneel De Rynck (1986) volgde van 2004 tot 2008, een opleiding in de Moderne Geschiedenis aan de KULAK/KU Leuven. Met een thesis over DDR-nostalgie in Oost-Duitsland kroonde hij zich tot winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2008. Daarna werd De Rynck een ‘meester’ in de Vergelijkende en Internationale Politiek (KU Leuven). Hij verrichtte onderzoek in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Israël voor een nieuwe thesis, Us here, them there. Is er Apartheid in Israël en de Westbank? In oktober 2011 verscheen zijn boekdebuut, De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo (EPO), over de oorlog in ex-Joegoslavië en de sporen van verzoening vandaag. Het boek werd zeer positief onthaald in de media, won de Groene Waterman-publieksprijs en werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl-prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek. Er volgde ook een lezingentournee.IJzeren oogstZijn tweede boek, IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog (De Bezige Bij Antwerpen), verscheen in 2014, naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hij bezocht de plaatsen waar de belangrijkste veldslagen zich hebben afgespeeld, van Ieper over de Balkan tot Wit-Rusland en Oekraïne. Ook dit werk kreeg positieve reacties vanuit de media en werd gekoppeld aan een reeks lezingen. In 2017 verscheen een vervolg daarop: In Europese velden (Manteau), de allereerste WO I-reisgids over Europa. Onder het motto ‘and now for something completely different’ bracht De Rynck toen ook een eerste kinderboek uit. Waarom een bos geen ramen heeft (Pelckmans) is een bundel met achtentwintig lichtfilosofische dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar. Dit boek kaapte de derde plaats weg van de Kinder- en Jeugdjury 2018-2019 categorie 8-10 jaar. In 2018 publiceerde de auteur Vroeger was alles anders (Manteau), over het dagelijks leven in België in de jaren vijftig, vlak voor de golden sixties. Er werden reeds 10.000 exemplaren van verkocht. In 2021 verscheen zijn nieuw kinderboek, Hoge beren vangen veel wind (Pelckmans), met vijfentwintig nieuwe dierenverhalen.

Korneel De Rynck De golden Sixties, hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958-1973 336 bladz. uitg. Manteau ISBN 9789022338902