“Binder & Clavecin Roïal, Chamber Music at the Dresden Court”, door Ricardo Magnus en Ensemble Klangschmelze, op het label Et’cetera.

Ontdek op deze cd, het clavecin Roïal in kamermuziek van Christlieb Siegmund Binder (1723-1789), de organist van de Hofkirche in Dresden.

Een Clavecin Roïal is een grote Duitse vierkante piano met een kompas van vijf octaven (meestal FF tot g3). Het instrument heeft een echappement van het type Stoßmechanik, maar werkt anders dan het bekendere Engelse hamermechaniek. Het werd tot circa 1796 in grote aantallen gebouwd en is belangrijk voor de historische uitvoeringspraktijk van de late 18de eeuw. Net als de Engelse vierkante piano van Johann Zumpe speelt het instrument een grote rol in de geschiedenis van de piano.

De klank wordt gegenereerd door houten hamerkoppen met een driehoekige dwarsdoorsnede. De snaren worden alleen gedempt wanneer een kniehevel wordt gebruikt om de dempers in te schakelen. Met een tweede kniehevel kan een zogenaamd ‘harpregister’ (een frame met stoffen franjes aan de voorkant dat op de snaren kan worden neergelaten) worden ingeschakeld.

Met een derde kniehevel kunnen kleine stukjes leer tussen de snaren en de hamer worden geschoven. Dit register wordt de ‘moderator’ genoemd. Het instrument kreeg de naam Clavecin Roïal van de Dresdense bouwer Johann Gottlob Wagner (1741–1789). Hij werkte samen met zijn jongere broer Christian Salomon (1754-c1800), die het bedrijf voortzette na de dood van Johann Gottlob. J.G. Wagner publiceerde in 1775 een beschrijving van het instrument, en deze werd vier jaar later afgedrukt in Johann Nicolaus Forkels “Musikalisch-kritischer Bibliothek”.

Het Saksisch-Poolse hof ten tijde van Friedrich August II, keurvorst van Saksen (1696-1763), ook August III, koning van Polen vanaf 1733, was een middelpunt van Europese publieke belangstelling geworden, niet alleen dankzij de uitbundige vieringen van Friedrichs huwelijk met Maria Josepha (1699-1757), de dochter van keizer Joseph I in de herfst van 1719, maar vooral vanwege het buitengewone niveau van zijn musiceren. Het huwelijk van de keurvorst werd gevolgd door een opleving van de kwaliteit van de kerkmuziek aan het katholieke hof vanaf de jaren 1720 en van 1731 tot 1756 in het bijzonder, een periode die gewoonlijk wordt genoemd naar de hofdirigent Johann Adolf Hasse (1699-1783) en waarin Dresden uiteindelijk zijn plaats innam tussen de belangrijkste Europese operacentra.

Elk evenement omvatte de deelname van het hoforkest, dat niet alleen werd geprezen om de uitstekende vaardigheden van zijn leden, maar ook om de elegantie en precisie van hun ensemblespel door deskundige musici van die tijd. Ook Antonio Vivaldi (1678-1741), Georg Philipp Telemann (1681-1767), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Georg Friedrich Händel (1685-1759) en vele anderen waren op verschillende momenten verbonden aan het Saksisch-Poolse hoforkest. De reputatie van Dresden als een stad van grote muzikale verfijning bleef bestaan, zelfs na het einde van de zevenjarige oorlog (1756-1763), toen het Hof gedwongen werd radicale bezuinigingsmaatregelen op te leggen. Terwijl de kerkmuziek zwaar leed onder een gebrek aan geschoolde koorkrachten en de hofopera werd vervangen door een gesubsidieerde onderneming, slaagde het hoforkest er niettemin in ondanks vele moeilijkheden, zijn hoog prestatieniveau hoog te behouden.Christlieb Sigmund Binder (1723-1789)

De Duitse componist, klavecinist en organist, Christlieb Siegmund Binder (1723-1789), kwam oorspronkelijk uit een Naumburgse stadspijperfamilie. Zijn vader Johann Gottfried (1704-1740), was een hoboïst in het electorale Saksische kadettenkorps en vermoedelijk was Binder een Kapellknabe en kreeg hij zijn opleiding van Pantaleon Hebenstreit. Vanaf 1751 speelde hij het Pantaleon (een groot hakkebord, uitgevonden door en vernoemd naar Pantaleon Hebenstreit (1668–1750)), in het hoforkest. In 1764 werd Binder organist van de Hofkirche, naast Peter August (1726-1787), een functie die hij tot aan zijn overlijden zou blijven uitoefenen. Binders zoon, August Siegmund Binder (1761-1815) werkte ook als organist en componist in Dresden, en zijn tweede zoon, Carl Wilhelm Ferdinand Binder (geb. 1764), was harpbouwer in Weimar.Ricardo Magnus — English

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung “spreekt het spel van Ricardo Magnus van nature en ademt het vrijuit, de virtuositeit en schoonheid van geluid lijden nooit onder de retorische presentatie”. Een levendige, kleurrijke toets, een rijke fantasie en een fijn gevoel voor ritme kenmerken de uitvoeringen van de in Argentinië geboren klavecimbel/fortepianospeler en dirigent Ricardo Magnus. Hij treedt op in prestigieuze concertzalen en op verschillende festivals zoals het Lucerne Festival, La Redoute in Bonn, Laeiszhalle in Hamburg, Gewandhaus in Leipzig, Weilburg Castle Concerts, Telemann Days in Magdeburg, Ambronay Festival, Music Festival in Mondsee, Handel Festivals in Göttingen en Halle, Soli Deo Gloria Festival, NDR Das Alte Werk.Ricardo Magnus, Cembalo - MUSIKTAGE MONDSEE

Ricardo Magnus wordt uitgenodigd om op te treden met barokensembles met historische instrumenten, maar ook met moderne orkesten, zoals het MDR Symfonieorkest Leipzig, de NDR Radio Philharmonic Hannover, de Stuttgart Philharmonic, de Badische Staatskapelle in Karlsruhe, de Strasbourg Philharmonic, de Philharmonisch Orkest Freiburg, enz. Als veelgevraagd recitatiefbegeleider en assistent heeft Magnus deelgenomen aan operaproducties in Mexico, Zuid-Korea en Europa. Zijn vernieuwende programma’s neemt hij op met “Ambitus” en “Etcétera Records”. Hiervan verdient de solo-cd “Miniatures” speciale vermelding, omdat deze veel lof ontving van de vakpers.

Ensemble Klangschmelze:

Ricardo Magnus, Clavecin Roïal

Swantje Hoffmann, viool & altviool

Lorena Padron Ortiz, viool

Leonard Schelb, fluit

Stephan Schulz, cello

Christian Berghoff-Flüel, bas

Binder & Clavecin Roïal  Chamber Music at the Dresden Court Ricardo Magnus  Ensemble Klangschmelze cd Et’cetera KTC1753