“Il Mondo Felice”, door Tatiana, viool en Anna Sam(o)uil, sopraan, en het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie o.l.v. Vahan Mardirossian, op het label Cypres.

De beide zussen, die beiden oorspronkelijk viool speelden, stelden voor deze opname een origineel programma samen, dat zang, viool en kamerorkest samenbrengt rond de uitzonderlijke, 19de eeuwse operazangeres, Maria Malibran. Een verlangen om de geschiedenis van het glamoureus paar Maria Malibran en Charles de Bériot, en om de intensiteit en de uitzonderlijke kwaliteit van hun kunst, over te brengen.

Pauline Viardot-Garcia was de dochter van de Spaans-Andalusische tenor, Manuel del Pópulo Vicente García (1775-1832), (voor wie Rossini de rol van graaf Almaviva in “De Barbier van Sevilla”, componeerde), en van zijn tweede vrouw, de sopraan Joaquina Sitches. Hun twee dochters, Maria en Pauline, werden allebei zangeres en hun zoon, de bariton, Manuel jr. werd een beroemde zangpedagoog. Zus Maria (1808-1836) (foto) werd een echte diva, die wereldberoemd werd in de rol van La Norma. Zij huwde op 17-jarige leeftijd met de 45-jarige bankier, Eugène Malibran (1781-1836), maar hertrouwde na haar scheiding met de beroemde, Belgische violist, Charles de Bériot. Maria leidde als “La Malibran” een opwindend leven dat door de roddelpers gretig werd gevolgd. Er kwam echter op een dramatische manier een einde aan haar leven, toen ze op 28-jarige leeftijd in het Londense Regent’s park van haar paard viel en een korte tijd daarna aan haar verwondingen overleed.

Het toen minder bekend repertoire dat Maria Malibran zong, zoals de meesters van voorbije eeuwen als Johann Sebastian Bach of Henry Purcell, wordt uitgevoerd naast Italiaanse opera, die op deze opname vertegenwoordigd wordt door het Ave Maria uit “Otello” van Verdi en een gezongen versie als een “Ave Maria”, van het Intermezzo uit “Cavaleria Rusticana” van Mascagni, in een arrangement van Carl Simpson. Mendelssohn componeerde zijn concertaria “Infelice” speciaal voor La Mailbran en de Bériot. U ontdekt het hier in een arrangement voor strijkers van Igor Budinstein. Ze sluiten hun programma af met het Lied, “Morgen” van Richard Strauss, in een arrangement voor sopraan, viool solo en strijkers van Matthias Samuil, de echtgenoot van Anna.

Deze opname sluit het 30-jarig jubileumseizoen van het Cypres-label af. In een verwijzing naar “Confidentes”, de eerste release in deze collectie, met een duet van die andere getalenteerde zussen Marie en Sophie Hallynck, die een lange geschiedenis hebben met het label, is er ook hier een zusterlijke referentie met Tatiana en Anna Sam(o)uil die met deze cd, hun droom realiseerden om samen op te nemen. Warm aanbevolen.

Tracklist:

Bach Erbarme dich, mein Gott

Bach Violin Concerto in G minor, BWV 1056

Mascagni Intermezzo sinfonico de Cavalleria Rusticana

Purcell When I am laid in earth

Mendelssohn Violin Concerto in D minor, Op. post.

Mendelssohn Infelice – concertaria voor sopraan en orkest, op. 94

Verdi Ave Maria, for voice & strings or piano

Richard Strauss Morgen, Op. 27 No. 4

Il Mondo Felice Tatiana Samouil, Anna Samuil Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Vahan Mardirossian CYP8622 Cypres