“Brahms Complete Songs vol. 3”, op het label Naxos. Innemend en schattig.

Kling Klang Gloria. Deutsche volks und kinderlieder | Antiquariaat Anna

Kling Klang Gloria. Deutsche volks und kinderlieder | Antiquariaat Anna

Johannes Brahms componeerde meer dan 300 liederen, waaronder bewerkingen van Duitse volksliederen en koorliederen. Hij componeerde zijn leven lang Liederen, van de “Sechs Gesänge für eine Tenor- oder Sopranstimme und Klavier” op. 3 uit 1853, opgedragen aan Bettina von Arnim, tot de “Vier ernste Gesänge für eine Baßstimme und Klavier” op. 121 uit 1896, opgedragen aan de Duitse symbolistische schilder, beeldhouwer en graficus, Max Klinger (1857-1920). Op dit volume staan zijn 49 Deutsche Volkslieder, WoO 33 deel 6 & 7, en de 15 Volks-Kinderlieder, WoO 31.

Onder alle rijkdom aan liederen die Brahms componeerde, was “Die schöne Magelone” zijn enige echte liedcyclus. Deze cd presenteert een selectie uit Brahms’ uitgebreid liedrepertoire, die niet alleen een indruk geeft van zijn belang voor de geschiedenis van het Lied en wat een perfecte liedcomponist hij wel was, maar die ondanks zijn reputatie, ook laat horen, wat een opgewekte, jonge en humoristische persoon hij bijwijlen kon zijn. Anton Wilhelm Von Zuccalmaglio | ArtistInfo

Zijn liederen op teksten van o.a. von Fallersleben, von Platen, von Liliencron, Heine en von Eichendorff, varieerden van liefdespoëzie en donkere romantiek tot volksliederen uit de verzameling volksliederen van Anton Wilhelm von Zuccalmaglio (1803-1869) (foto), en het wereldberoemd “Wiegenlied” op tekst van Georg Scherer.Das Goethezeitportal: Volkslied-Motive

Deutsche Volkslieder | Volksliederarchiv mit 10.000 Liedtexten und Noten

Das Goethezeitportal: Volkslied-Motive

Brahms bewerkte 49 Deutsche Volkslieder, die hij in 1894 bundelde. Voor Brahms waren volksliederen nl. geen onderwerpen voor academische studie, maar een bron van muzikale inspiratie. De hier opgenomen liederen uit Boek 6 en 7 van zijn Deutsche Volkslieder, illustreren hoe Brahms’ expressieve begeleidingen, unieke kwaliteiten aan deze liederen toevoegden, hoe hij bepaalde verzen intenser maakte om hun kracht naar boven te halen, of hoe hij de piano zijn eigen onthullende melodische frases toestond. In Boek 7 zijn de nummers verdeeld tussen solo zang en een koor, wat nieuwe muzikale mogelijkheden toevoegde. In zijn 15, eigenl. 14, Volks-Kinderlieder uit 1857, bewerkte hij o.a. wiegenliedjes tot ware kunstwerken. Van “Beim Ritt auf dem Knie” in deze cycus, maakte hij nl. 2 versies.Volks-Kinderlieder By Johannes Brahms (1833-1897) - Sheet Music For Voice  Solo - Buy Print Music LC.39087032306617 | Sheet Music Plus

Johannes Brahms, Volkskinderlieder: Dem Schutzengel (guardian angel - sing  along!) | Kinder lied, Lied, Kinderlieder

De uitvoerders zijn Alina Wunderlin, sopraan, Esther Valentin-Fieguth, mezzo-sopraan, Kieran Carrel, tenor, Konstantin Ingenpass, Baritone en Ulrich Eisenlohr, pianoforte.

COMPLETE SONGS (VOLUME 3)

Brahms: Complete Songs, Vol. 1 - 8.574268 | Discover more releases from  Naxos

Brahms: Complete Songs

Brahms Complete Songs.3 Alina Wunderlin, Soprano, Esther Valentin-Fieguth, Mezzo-Soprano, Kieran Carrel, Tenor, Konstantin Ingenpass, bariton, Ulrich Eisenlohr, Fortepiano cd Naxos 8.574346