“Buxtehude, Salvator Mundi”, door Ricercar Consort o.l.v. Philippe Pierlot, op het label Mirare. Top!

Avec Philippe Pierlot et Claudio Monteverdi - rtbf.be

Avec Philippe Pierlot et Claudio Monteverdi - rtbf.be

Vier jaar na hun magnifieke cd, “Membra Jesu nostri”, keert het Ricercar Consort terug met muziek van Buxtehude. De meeste cantates op deze cd, gaan over Passie en Verrijzenis. Met de troostrijke maar dramatische klanken van deze cantates slaagde Buxtehude erin de blik af te leiden van het menselijk lijden en deze te leiden naar goddelijke hulp om de mens te laten proeven van hemelse harmonie en perfectie. Ontdek deze cantates rond het lijdensverhaal en de opstanding die u leiden naar harmonische, hemelse volmaaktheid.

Dietrich Buxtehude: albums, nummers, afspeellijsten | Luister op Deezer

Dietrich Buxtehude (1637-1707) was van 1657 tot 1658 eerst organist in het Deense Helsingborg, vervolgens van 1660 tot 1668, van de Duitse kerkgemeente van het naburige Helsingør, en vanaf 1668, als opvolger van Franz Tunder, van de Marienkirche in Lübeck. Buxtehude trouwde in 1668 met Anna Margareta, de dochter van Tunder. Vanaf het midden van de 16de eeuw was de reputatie voor uitmuntendheid van de componisten van Noord-Duitsland goed ingeburgerd. Gezien de dynamiek door commerciële uitwisselingen en dankzij de bedrijvige activiteit van de haven van Hamburg, verwelkomden de steden van de Hanze vele buitenlandse arbeiders. Aan het eind van de 17deeeuw was Hamburg een toevluchtsoord voor artiesten en voor grote fortuinen. Het was de meest kosmopolitische stad in Duitsland en de bevolking omvatte een groot aantal handelaars, bankiers, diplomaten en senatoren, die tijd maakten om te genieten van muziek en om deze bloeiende kunst te stimuleren.Marienkirche (Lübeck) – Wikipedia

Dietrich Buxtehude was voor Johann Sebastian Bach een groot inspirator. Zo wendde hij zich bv. in een periode van experimenteren, tot het model van Buxtehude om een levendig piëtisme uit te drukken. Bach nam zelfs ooit vier weken verlof en vertrok te voet van Arnstadt naar de Noord-Duitse stad aan de Oostzee, Lübeck. Bach wilde zich daar nl. in zijn kunstzinnige vaardigheden verdiepen. De aanleiding van zijn voettocht naar Lübeck betrof uitvoeringen van twee nieuwe oratoria/Abendmusiken in meerkorige stijl en grote bezetting in de Marienkirche van deze Hanzestad, ‘Castrum doloris’ (Trauerburg) en ‘Templum honoris’ van de hand van de organist van de plaatselijke kerk, tevens dirigent, concertondernemer en kerkadministrateur… Dietrich Buxtehude.Salvator Mundi (Leonardo da Vinci) - Wikipedia

Met “Buxtehude Salvator Mundi” wordt teruggegaan naar deze cantate die in 2021 uitgebracht werd op het album “Soli Deo Gloria”. Hierover zegt Philippe Pierlot, artiestiek directeur van het Ricercar Consort, “Nooit eerder werd mij de invloed van Buxtehude op de jonge Bach zo duidelijk, destijds moest hij een immens grote bewondering voor de toen 68-jarige musicus gehad hebben. Dit was voor mij de aanleiding, om mij nader te verdiepen in Buxtehude’s cantates. Sommige heb ik leren kennen tijdens voorafgaande concerten, andere heb ik daarentegen ontdekt tijdens grondig voorafgaand bronnenonderzoek voor deze opname. Buxtehude’s cantate “Herzlich Lieb hab’ich Dich, o Herr” (Bux WV41) was een van de openbaringen. Zo was Buxtehude een meester in het ontwikkelen van muzikaal thema, zoals in deze cantate tot uitdrukking komt”.The Ensemble | ricercarconsort.com

Philippe Pierlot (°1958) uit Luik, studeerde eerst gitaar en luit, alvorens zich volledig te wijden aan de gamba onder de leiding van Wieland Kuijken. In 1981 kreeg hij, samen met Marcel Ponseele, een eervolle vermelding op de internationale wedstrijd voor oude muziek in het kader van het MAfestival Brugge. Hij dirigeert het Ricercar Consort dat hoofdzakelijk werk uit de 17de eeuw interpreteert, en doceerde aan de Hochschule für Musik in Trossingen in Baden-Württemberg en aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Den Haag.Ricercar Consort | Bozar Brussel

Tracklist:

Jesu, meines Lebens Leben Bux WV 62 (Kantate)

Fürwahr, er trug unsere Krankheit Bux WV 31 (Kantate)

Ich bin die Auferstehung BuxWV 44 (Kantate)

Chiaccon: Laudate pueri Dominum Bux WV 69

Befiehl dem Engel BuxWV 10 (Kantate)

Chiaccon: Quemadmodum desirat cervus Bux WV 92

Herr, ich lasse dich nicht BuxWV 36 (Kantate)

Herzlich lieb hab ich Dich, o Herr Bux WV 41

Versus: Herzlich lieb hab ich Dich o Herr

Versus: Er ist ja, Herr, dein Geschenk und Gab

Versus: Ach Herr, lass dein lieb EngeleinWalking to Fame: Bach's Visit to Buxtehude

Walking to Fame: Bach's Visit to Buxtehude

Buxtehude Salvator Mundi Ricercar Consort Philippe Pierlot cd Mirare MIR668

https://www.stretto.be/2019/04/05/twee-schitterende-opnames-van-buxtehudes-membra-jesu-nostri-door-philippe-pierlot-en-benoit-haller-op-de-labels-mirare-en-christophorus/