Coen Verbraak, “Israël, De zoektocht naar het beloofde land”, een uitgave van Alfabet Uitgevers.

 

Israël was oorspronkelijk een seculiere samenleving, bestuurd door atheïstische Joden uit Oost-Europa die een op marxistische principes gebaseerde staat nastreefden. 75 jaar geleden werd die staat gesticht. Ter gelegenheid daarvan sprak Coen Verbraak met een breed palet aan mensen. Voor de zesdelige BNNVARA-TV-reeks, “Het Beloofde Land”, sprak hij ruim twintig Nederlandse Joden, van jong tot oud, bekend en onbekend, ruim twintig Nederlandse Joden met allen eenzelfde liefde voor Israël. Een indringende ervaring. In dit verruimend boek vindt u de uitgebreide weerslag van vijftien van die bijzondere gesprekken.

De 15 joodse Nederlanders waren Salomon Bouman, Arnon Grunberg, Mirjam Bolle, Raphael Evers en Danja Saidel-Keesing, Abel Cahen, wijlen Harry de Winter, Ilana Drukker-Tikotin, Abel Bolink en Hans Knoop, en Ed Spanjaard, Mirjam Reijnen, Salo Muller, Loes Gompes en Jaïr Stranders. Coen Verbraak stelde hen vragen. Israël, Het Beloofde Land, een baken van hoop, een rots in de branding of een steen des aanstoots. Waarom gingen ze er wonen en waarom keerden sommigen toch terug? Sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? Moet een land dat gegrondvest is op de ruïnes van de Holocaust, daardoor per definitie aan een hogere morele standaard voldoen dan andere landen, of moeten we Israël inmiddels vooral beschouwen als een ‘gewoon’ land? Hij sprak getuigen van de Zesdaagse Oorlog, de aanslagen op de Olympische Spelen, het Eichmann-proces en de Intifada en schreef over Sabra en Shatila en de geheime dienst Mossad. Dit boek is niet alleen een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden, maar ook een portret van de Joodse gemeenschap in Nederland

Van links tot rechts, van religieus tot liberaal, van jong tot oud, van journalist Hans Knoop en Mirjam Reijnen (een Rotterdamse brandweervrouw die zich bekeerde tot het Jodendom), van de twintigjarige Abel Bolink, die als jongen uit Amsterdam-Zuid dienst nam in het Israëlisch leger, tot de honderd en zes jaar oude Mirjam Bolle, die in de Tweede Wereldoorlog secretaresse was bij de Joodse Raad, werden het intensieve gesprekken over Jodendom en zionisme, Joden en Palestijnen, over Joodse religie en cultuur, over Joodse humor, over de Holocaust. Maar het ging vooral over hun betrokkenheid bij en hun worsteling met dat klein landje in het Midden-Oosten dat dit jaar vijfenzeventig jaar bestaat.

De veelgeprezen Nederlandse journalist en programmamaker, Coen Verbraak (1965), studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 maakte hij zijn eerste radiodocumentaire over Godfried Bomans voor het literair VARA-programma, “Het zout in de pap”. In 1987 publiceerde hij zijn eerste stuk voor Vrij Nederland waarvan hij in 1993 vaste medewerker werd. In 2005 werd hij ook medewerker bij de Volkskrant tot hij die krant in 2011 inruilde voor NRC Handelsblad. Eerder maakte hij o.a. voor BNNVARA, ‘Molukkers in Nederland’ (2021), ‘Onze Jongens op Java’ (2019) en ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ (2020) (Sonja Barend Award).70 Reasons to Love Israel | God TV News

70 Reasons to Love Israel | God TV News

Coen Verbraak Israël De zoektocht naar het beloofde land 220 bladz. Alfabet Uitgevers ISBN 9789021342139

https://www.stretto.be/2023/03/31/piet-van-midden-israel-een-wereld-apart-een-geschiedenis-van-3000-jaar-op-leven-en-dood-een-uitgave-van-kokboekencentrum/