“Ercole Bernabei, Concerto Madrigalesco”, door Faenza o.l.v. Marco Horvat, op het label En Phases.

De vijftien stukken van het Concerto madrigalesco a tre voci diverse van Ercole Bernabei (1622-1687), gedrukt in Rome in 1669, zijn hier voor het eerst in hun geheel opgenomen. Deze madrigalen nemen ons mee naar het barokke Rome en de wereld van Flavio Orsini, hertog van Bracciano, aan wie ze zijn opgedragen.

Ercole Bernabei werd geboren in Caprarola, en werd een leerling van Orazio Benevoli in Rome. Vanaf 1653 was hij organist in San Luigi dei Francesi als opvolger van Luigi Rossi. In juli 1665 werd Bernabei benoemd tot maestro di cappella aan de Basilica di San Giovanni in Laterano, en van 1672 tot 1674, bekleedde hij deze functie aan de Cappella Giulia in de Sint-Pietersbasiliek dankzij de bescherming van Christina, koningin van Zweden. In juli 1674 verhuisden Bernabei en zijn leerling Agostino Steffani naar München, waar hij Johann Caspar von Kerll verving als Hofkapellmeister van Ferdinand Maria, hertog van Beieren en keurvorst van het Heilig Roomse Rijk. Zijn dochter trouwde met een andere buitenlandse Italiaanse muzikant, Gio Paolo Bombarda. Hij was de vader van de componist Giuseppe Antonio Bernabei (1649-1732). Ercole Bernabei overleed in München.Ercole Bernabei (1622-1687) - Vidéos (fr)

De composities van het Concerto madrigalesco geven een glimp van de smaak die in die tijd heerste onder de adellijke families, die ervan overtuigd waren dat kunst, en muziek in het bijzonder, niet alleen de macht en het fortuin weerspiegelde, maar ook de gevoeligheid van hun verfijning. Naast Bernabei, ontdekt u 2 preludio’s (theorbe/gitaar) van Angelo Michele Bartolotti (1615-1669), een Toccata voor klavecimbel van Giacomo Simonelli (periode 1668-1684) en een passacaglia voor klavecimbel van Bernardo Pasquini (1637-1710).Concerto Madrigalesco' by Ercole Bernabei – PerformArt

Het in 1996 opgericht Faenza-ensemble is vernoemd naar een beroemde muziekcollectie uit het begin van de 15e eeuw, de Codex Faenza. Op basis van deze collectie gaven ze eerste concert in de Cité de la Musique (nu Cité de la Musique-Philharmonie de Paris). De uitvoerders zijn 5 vocale solisten en 5 instrumentalisten op dessus en basse de viole, lirone, theorbe, aartsluit, barokgitaar, harp, klavecimbel en orgel.Non pius strali - Concerto Madrigalesco d'Ercole Bernabei - YouTube

Non pius strali - Concerto Madrigalesco d'Ercole Bernabei - YouTube

Ercole Bernabei Concerto Madrigalesco Faenza, Marco Horvat cd En Phases ENP010